Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)

2. februar 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)


”Blažen je put na koji danas ideš, brate, jer ti je pripremljeno mjesto upokojenja.”

Monah Stanko, sa svetovnim imenom Boško, rođen je 14. 01. 1950 g. U Svetu Obitelj Manastira Ostroga došao je 2009 g. sa namjerom da se nakalemi na monaško krstonosnosno drvo spasenja i da kao svaki monah željan pokajnog rađanja i uzrastanja na njemu donese svoje plodove.
Po poslušanju mu je dato da boravi u molitvenom kutku metoha Manastira Ostroga u Jovan dolu posvećenom Rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Monaški postrig je primio iz ruku blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija 2013 g. dobivši ime po Svetom mučeniku Stanku.
Prohodeći razna poslušanja najvišu revnost i ljubav pokazao je za rukodjelje, izradu krstova, shvatajući njihovu veliku misiju koja se kasnije i pokazala dijeleći se vjernim do najdaljih krajeve vaseljene.
Prilikom pokloničnog putovanja u Jerusalim na Grob Gospodnjem doživio je posebno ukrepljenje i utjehu kada je na Grobu Gospodnjem ugledao krst na kojem se neumorno trudio sa svojom sabraćom.
Monaška riza je kao zavjesa koja skriva monašku unutrašnju duhovnu borbu od očiju svijeta. Ona skriva neprestanu borbu, molitvu, rane, teskobe, vrline i plodove monaškog života; ona je štit i čuva sve ono što monah stiče radeći tako da levica ne zna šta radi desnica.
Prilikom svoje oproštajne besjede Iguman Svete Obitelji Arhimandrit Sergije očitavajući duhovni lik oca Stanka dotakao se te njegove skrivene radionice duše besjedeći: ”Naš brat i otac Stanko se otvorio cijelim svojim bićem, umom i srcem da blagodat Božija uđe u njega i da mu očisti srce. Tako da je njegova vjera bila u prostoti, jasna, bez kolebljivosti, sa očima vjere gledajući samog Gospoda i sve tajne vječnih Božijih stvarnosti. Kao takav on je oko sebe širio mir, radost. Sa vrlinom neosuđivanja i neogovaranja bližnjeg tj. ljubavi prema bližnjem bila je radost u međusobnom sretanju. U njemu se našlo mjesta  za Boga i za bližnje svoje, sa puno ljubavi je pričao o svojoj bratiji i srodnicima po tijelu radujući se njihovim uspjesima i u iskušenja podupirući ih svojom molitvom  Gospodu. Idući i prohodeći, služeći Bogu stigao je i do svog predstavljenja – blagoslovenog puta kojim je danas krenuo, gdje nas danas ostavlja i  prelazi u Carstvo Nebesko pridružujući se svima koji su se trudili i spasavali u ovoj svetoj obitelji, sa horovima Božijih ugodnika kojima se molio i koji su ga krijepili u svom dobrodjeteljnom podvigu i da zajedno sa njima sagledava Gosoda i Spasitelja našega Isusa Hrista, čekajući Vaskrenje mrtvih i život budućeg vijeka.”
Monah Stanko se upokoijo 31. Janura 2024 g. na praznik Sv. Atanasija Velikog. Bratstvo Svete Obitelji ove će se uvjek molitveno sjećati svog sabrata i lika oca Stanka kome u nasleđe da bude Carstvo Nebesko i vječan pomen.

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...