Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)

2. februar 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)


”Blažen je put na koji danas ideš, brate, jer ti je pripremljeno mjesto upokojenja.”

Monah Stanko, sa svetovnim imenom Boško, rođen je 14. 01. 1950 g. U Svetu Obitelj Manastira Ostroga došao je 2009 g. sa namjerom da se nakalemi na monaško krstonosnosno drvo spasenja i da kao svaki monah željan pokajnog rađanja i uzrastanja na njemu donese svoje plodove.
Po poslušanju mu je dato da boravi u molitvenom kutku metoha Manastira Ostroga u Jovan dolu posvećenom Rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Monaški postrig je primio iz ruku blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija 2013 g. dobivši ime po Svetom mučeniku Stanku.
Prohodeći razna poslušanja najvišu revnost i ljubav pokazao je za rukodjelje, izradu krstova, shvatajući njihovu veliku misiju koja se kasnije i pokazala dijeleći se vjernim do najdaljih krajeve vaseljene.
Prilikom pokloničnog putovanja u Jerusalim na Grob Gospodnjem doživio je posebno ukrepljenje i utjehu kada je na Grobu Gospodnjem ugledao krst na kojem se neumorno trudio sa svojom sabraćom.
Monaška riza je kao zavjesa koja skriva monašku unutrašnju duhovnu borbu od očiju svijeta. Ona skriva neprestanu borbu, molitvu, rane, teskobe, vrline i plodove monaškog života; ona je štit i čuva sve ono što monah stiče radeći tako da levica ne zna šta radi desnica.
Prilikom svoje oproštajne besjede Iguman Svete Obitelji Arhimandrit Sergije očitavajući duhovni lik oca Stanka dotakao se te njegove skrivene radionice duše besjedeći: ”Naš brat i otac Stanko se otvorio cijelim svojim bićem, umom i srcem da blagodat Božija uđe u njega i da mu očisti srce. Tako da je njegova vjera bila u prostoti, jasna, bez kolebljivosti, sa očima vjere gledajući samog Gospoda i sve tajne vječnih Božijih stvarnosti. Kao takav on je oko sebe širio mir, radost. Sa vrlinom neosuđivanja i neogovaranja bližnjeg tj. ljubavi prema bližnjem bila je radost u međusobnom sretanju. U njemu se našlo mjesta  za Boga i za bližnje svoje, sa puno ljubavi je pričao o svojoj bratiji i srodnicima po tijelu radujući se njihovim uspjesima i u iskušenja podupirući ih svojom molitvom  Gospodu. Idući i prohodeći, služeći Bogu stigao je i do svog predstavljenja – blagoslovenog puta kojim je danas krenuo, gdje nas danas ostavlja i  prelazi u Carstvo Nebesko pridružujući se svima koji su se trudili i spasavali u ovoj svetoj obitelji, sa horovima Božijih ugodnika kojima se molio i koji su ga krijepili u svom dobrodjeteljnom podvigu i da zajedno sa njima sagledava Gosoda i Spasitelja našega Isusa Hrista, čekajući Vaskrenje mrtvih i život budućeg vijeka.”
Monah Stanko se upokoijo 31. Janura 2024 g. na praznik Sv. Atanasija Velikog. Bratstvo Svete Obitelji ove će se uvjek molitveno sjećati svog sabrata i lika oca Stanka kome u nasleđe da bude Carstvo Nebesko i vječan pomen.

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...