Treća nedjelja po Duhovima u Ostrogu

14. jul 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću nedjelju po Pedesetnici, 14. juna 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike i besrebrenike Kozmu i Damjana, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Na hiljade vjernika iz raznih krajeva svijeta, koji su došli na poklonjenje Svetom Vasiliju, sabralo se pod ostroškim gradama.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstovovao je ostroški jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu sabrat jeromonah Nikola, jeromonasi iz Počajevske lavre Petar i Hrisant, kao i protojerej Stefan Milovanović, beranski paroh.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i brojnih vjernika.

Bejsedeći sabranima o. Stefan je podsjetio na riječi Jevanđelja ”Ištite najprije Carstva Božijega i pravde Njegove, pa će vam se sve ovdje dodati”.

– A onda na početku čujemo da je svetiljka tijelu oko, i ako oko naše bude tamno, to će duša naša biti tama. Šta na Gospod poručuje ovom pričom i Svetog Jevanđelja? Da ne treba previše da brinemo, da ne treba previše da osuđujemo, i da na svoga bližnjega treba da gledamo sa ljubavlju, sa istom onom ljubavlju kojom posmatramo Gospoda. Ta tama koja je u našim očima, i koja je mnogo veća u našoj duši, jeste upravo ta tama brige, ta tama zavisti, ta tama borbe za neko zemaljsko pravo. I sve ono što posmatramo, posmatramo tada sa osuđivanjem, dajemo neki svoj sud, govorimo o nekoj svojoj pravdi. A Gospod govori da ne brinemo šta ćemo jesti, i šta ćemo piti, nego da očistimo svoju dušu i svoje srce, da njega primimo u sebe – besjedio je o. Stefan.

Kada polazimo jedni pored drugih ili kada vidimo nekoga, nerijetko padamo sami pod uticaj te naše tame koja je u nama i koja se našim okom prenosi u našu dušu, govorio je o. Stefan.

– Gospod nas je stvorio da se usavršavamo i da dostignemo savršenstvo, da težimo neprestanom popravljanju sebe, a kroz to popravljanje sebe da damo primjer i drugima kako da se poprave. Da učimo i na svojim greškama i na svom iskustvu, ali i da slušamo iskustva svetih otaca, koji su takođe bili podložni grijehu da svoga spasenja, ali su živjeli u neprestanom popravljanju sebe, ispravljali su sve ono što je bilo loše. Zato je mnogo bitno da svetljika naše duše, odnosno naše oko, bude svijetla i da svjetlost ne bude samo spolja, nego da bude iznutra, da naša duša bude svijetla, jer ako nam duša svijetla i naša djela će smislenije svijetliti i odzvanjati, i odjekivati, i prizivati druge na pokajanje, odnosno na ispravljanja svega onoga što nas odvodi od naših bližnjih i od samoga Gospoda – rekao je o. Stefan.

On je podsjetio da danas slavimo svete ljekare i besrebrenike Kozmu i Damjana od kojih molimo iscjeljenje tijela i duše, ali i da se u ostrošku svetinju više od 300 godina dolazi sa molitvom Svetom Vasiliju.

– Molimo od njega iscjeljenje, molimo zdravlje, molimo ljubav i prilazimo mu kao božanstvu. Ali ta sila koja odiše iz njegovih moštiju nije njegova sila, nego Božija sila. Ali je njegovo prvobitno iscjeljenje Gospod dao i drugima da se preko njega i oni isceljuju. Sveti Vasilije, kao i svi svetitelji prije upokojenja su se borili sa sobom, kao što se i mi borimo sa sobom, i neprestano su se preispitivali, i neprestano se molili, kajali sa suzama, na koljenima, tražili oproštaj od Gospoda za svoje grijehe i govorili Gospode pomiluj me grešnog. Oni su i sebe i svoj život predali Gospodu na službu. Dakle nisu više brinuli o tome šta će jesti i šta će piti, i kako će se obući, da li će imati šta da obuku, da li će biti plaćeni računi, da li će dijete izvesti na pravi put ili neće, već su sa punim povjerenjem predali Gospodu da brine o tome i ostavili nam primjer, da i mi treba da predamo sebe Gospodu, da bi nas Gospod iscijelio očistivši sve naše grijehe i sve one okove koje razdvajaju našu dušu i cijepaju na milion komada. Jer ako se oslobodimo te svoje gordosti i te svoje sujete, počinjemo polako da kidamo jedan po jedan lanac grijehova koji nas vezuje za ovu zemlju i kada se upotpunosti oslobodimo, onda postanemo cjeloviti ljudi, postanemo Božija djeca – poručio je o. Stefan.

Besjeda o. Stefana

Sabrani su se pričestili na Svetoj Liturgiji Svetim Hristovim Tajnama.

Sveta služba Božija ranije jutros služena je i u Gornjem ostroškom manastiru.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

21. 7. 2024.

Ostroške duhovne večeri: o.Rafailo – ”Privlačna sila svetosti”, manastir O...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

19. 7. 2024.

NAJAVA: DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, GOST JEROMONAH RAFAILO, SUBOT...

NAJAVA: DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, GOST JEROMONAH RAFAILO, ” PRIVLAČNA SILA SVETOSTI...

15. 7. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 17. 07. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 17. 07. 2024. u 17. č...

14. 7. 2024.

Treća nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U treću nedjelju po Pedesetnici, 14. juna 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

12. 7. 2024.

Sveti Apostoli Petar i Pavle proslavljeni u manastiru Ostrog, doček mirotočive ik...

Na dan kada naša Crkva proslavlja svete Apostole Petra i Pavla u crkvi Svete Trojice služena je sveča...

10. 7. 2024.

NAJAVA: Doček mirotočive ikone Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“ u manast...

U petak 12 jula, na sam dan praznika kada proslavljamo svete apostole Petra i Pavla, u naš manastir s...