NAJAVA: Doček mirotočive ikone Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“ u manastiru Ostrogu na Petrovdan

10. jul 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petak 12 jula, na sam dan praznika kada proslavljamo svete apostole Petra i Pavla, u naš manastir stići će mirotočiva ikona Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“. Ikona će stići oko 8 časova u crkvu Svete Trojice, u Donjem manastiru, gdje će biti i služena Liturgija, i u toku koje će vjerni narod moći da je cjeliva i uzme blagoslov.

Nakon Svete Liturgije ikona će se postaviti u Gornjem manastiru gdje će biti sve do večernjih časova kada će ikona krenuti ka Sabornom hramu Svetog Vasilija u Nikšić i dalje na svoj blagosloveni put.

Pozvamo vjerni narod da pristupe, cjelivaju ikonu Presvete Bogorodice i uzmu blagoslov.

DOBRODOŠLI!!!

O čudotvornoj ikoni Majke Božije „Umekšanje zlih srca“

Umeksanje Zlih Srca

Jedna od velikih svetinja današnje Rusije jeste upravo čudotvorna ikona Presvete Bogorodice „Umekšanje zlih srca“, koja je u stvari „Semistreljnaja“ (sedam strijela) ikona, čiji se mirotočivi lik nalazi u podmoskovskom selu Bačurino, gdje je za nju po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela.

Kada joj se priđe, odmah se osjeti nježan i blagočestiv miris, a na površini se vide male kapljice „nebeske rose“, rasute po licu, poput sitnih providnih bisera. Ikona mirotoči već 24 godine i s pravom se naziva „živa“, jer na određene događaje u društvu trenutno reaguje mirotočenjem ili krvotočenjem. Rijetko ju je naći u kapeli, u kojoj mirotoče još dvije ikone, jer „putuje“ po svijetu i liječi stradale i nemoćne.

Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica bez Bogomladenca sa sedam strijela ili mačeva koji bodu Njeno srce. U ovom slučaju, sedam strijela probijaju Tijelo Prečiste, o kojima je pravedni Simeon Bogonosac prorekao, obraćajući Joj se riječima: „A i tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnogih srca.“ (Lk. 2, 34-35)“, što označava punoću tuge, koju je Presveta Djeva Marija pretrpjela u svom zemaljskom životu.

Svako ko se dotakne ove ikone Presvete Bogorodice, ne odlazi bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.

Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan “soku” koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima: zarastanje rana, antidepresiv, itd. Čak su snimili i film o tome.

Slava o mirotočivoj ikoni otišla je daleko van granica Rusije. Posjetila je Češku, Italiju, Njemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu, Bjelorusiju. Čudotvorna ikona je pet puta posjetila Atos – Svetu Goru. U čast ikone, na Kipru je izgrađen hram.

Ikona „Umekšanje zlih srca“ nastavlja da mirotoči. Prema njoj se pružaju mnoge ruke. Pružaju se, da osjete toplinu i ljubav Bogorodice, koja zna bol svakog srca, koje je okrenuto Njenom Sinu.

Raduj se, presveta Bogorodice, pretvarajući Svoju tugu u našu radost!

Ljubica Vukićević

Ostala dešavanja

29. 9. 2024.

Četranesta nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 14. nedjelju po Duhovima, 29. septembra 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

27. 9. 2024.

Mitropolit Amvrosije i Episkop Pajsije bogoslužili u Ostrogu na Krstovdan...

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trepezom ljubavi, 27. septembra 2...

22. 9. 2024.

13. nedelja po Duhovima u Ostrogu

U 13. nedelju po Duhovima 22.09.2024 na praznik svetih pravednih Joakima i Ane, Svetom Liturgijom u c...

21. 9. 2024.

Proslava praznika Mala Gospojina u Ostrogu

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije - Mala Gospojina, molitveno je proslavljen u ostroškoj svet...

15. 9. 2024.

Vladika Kirilo u Ostrogu rukoproizveo đakona Aleksandra Miljanovića...

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralno američki i administrator Mitropolije ...