Novo čudo Svetog Vasilija Ostroško: Huan postao Jovan – Španac primio Pravoslavlje

11. oktobar 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

PIŠE: Katiheta Branislav Ilić, urednik portala Kinonija

U ponedeljak 7. oktobra 2024. leta Gospodnjeg, u letopisu manastira Ostroga zabeleženo je jedno novo čudo Svetog Vasilija Ostroškog. Promislom Božjim, a ljubavlju ostroškog svetitelja i čudotvorca, Huan Karlos Martinez rođeni Španac iz grada Arbona nadomak Sant Galena, primio je Pravoslavlje sa imenom Jovan, po Svetom Jovanu proroku, preteči i krstitelju Gospodnjem, čija sveta desnica je jedno vreme boravila u ostroškoj obitelji, a čiji spomen čudesnog začeća smo proslavili dan ranije, 23. septembra / 6. oktobra.

Novokršteni Jovan je po zanimanju profesor etike i stranih jezika, a njegova supruga Slađana je pravoslavna srpkinja poreklom iz Petrovca na Mlavi. Pre tačno četvrt veka, Slađana je pohodila ostrošku obitelj i poklonila se moštima Svetog Vasilija, taj susret sa svetiteljem je ostavio veliki trag u njenom biću. Vođena doživljajem ličnog opita, poželela je da njen suprug i njihovo dvoje dece pohode manastir Ostrog i prime svetiteljev blagoslov. Promislom Božjim, Sveti Vasilije koji svaku dušu grli i upućuje na put spasenja, ljubavlju svojom dotakao se srca ovoga čoveka i prizvao ga u zajednicu sa Gospodom i svima svetima. Huan Karlos Martinez osetio je silu koja je ispunila njegovo biće i izrazio želju da u okrilju moštiju Svetoga Vasilija primi svetu Tajnu krštenja.

Posle razgovora sa ostroškim jeromonahom Vladimirom, primio je svetu Tajnu krštenja u hramu Svetog novomučenika Stanka, posvedočivši tako, kao i hiljade ljudi pre njega, da Sveti Vasilije vekovima bez prestanka čudotvori i privodi ljude na put pokajnja i spasenja. Kum (vosprijemnik) na krštenju bio je protoprezviter Jordan Markov, klirik Eparhije budimljansko-nikšićke, koji je na redovnoj čredi u manastiru Ostrogu. Sveti Vasilije je novoprosvetljenom bratu Jovanu unapred odredio i kuma, čime se projavilo još jedno čudo. Naime, protoprezviter Jordan Markov se, neznajući kada je početak njegove črede, pre predviđenog vremena uputio na svoje poslušanje. Hitajući užurbanim koracima ka crkvi Vavedenja u kojoj počivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog, na stepenicama je sreo jeromonaha Vladimira, Huana Karlosa Martineza sa suprugom i decom, i na njihovo pitanje da bude kum na krštenju, odgovorio je pozitivno i bez kolebanja je prihvatio ovo prizvanje.

Blagodareći jeromonahu Vladimiru (Palibrku), stalnom saradniku misionarskog portala Kinonija, donosimo ovo svedočanstvo koje je potkrepljeno fotografijama i video zapisom.

Preuzeto sa sajta: https://kinonija.rs/pisana-rec/iz-pera-urednika/cudo-svetog-vasilija-martinez-postao-jovan-spanac-primio-pravoslavlje/

 

Ostala dešavanja

15. 9. 2024.

Vladika Kirilo u Ostrogu rukoproizveo đakona Aleksandra Miljanovića...

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralno američki i administrator Mitropolije ...

12. 9. 2024.

Vladika Jovan bogoslužio u Donjem manastiru Ostrogu...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić) služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju na praznik preno...

11. 9. 2024.

Molitveno sjećanje na Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u Ostrogu...

Dan spomena na Ujekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja molitveno je obilježen u ostroškoj svetinji u s...

8. 9. 2024.

11. Nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 11. Nedjelju po Duhovima, 8.septembra 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

28. 8. 2024.

Proslava Gospođindana u Ostrogu

Veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji 28. avgusta 20...