Ivanjdan molitveno proslavljen u ostroškom skitu Jovan do

7. jul 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja saborno i molitveno je proslavljen u ostroškom skitu Jovan Do kod Nikšića u nedjelju drugu po Duhovima, 7.jula 2024. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom povodom hramovne slave Crkve Rođenja Svetog Jovana Krstitelja načalstvovao je arhijerejski namjesnik nikšićki protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije sa bratijom, iguman manastira Svetog Nikole na Rijeci Crnojevića jeromonah Evstatije sa bratijom i jerej Novak Jovanović iz Vranjske eparhije.

Povodom slave u skitu se sabralo brojno monaštvo i vjerni narod.

Poslije pričešćivanja vjernih, Crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja je ophodila svečana litija.

Potom je služen pomen na manastirskom groblju gdje počiva dugogodišnji iguman ostroški arhimandrit Lazar Adžić za čijeg ovozemaljskog života je izgrađen i osveštan skit Jovan Do, na imanju ktitorske porodice Nikčević.

Nakon što su saslužitelji blagosiljali i prerezali slavski kolač koje je povodom hramovne slave pripremila ostroška bratija, sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Slobodan.

On je podsjetio na riječi Jevanđelja o radosti i veselju zbog čudesnog i slavnog rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

– Radost i veselje zbog njegovog dolaska u ovaj svijet i propovijedi, njegovog života i svjedočenja, ali prije svega toga radost i veselje zbog svega onoga što nam je obećano, Carstva Nebeskog. U Jevanđelju smo čuli danas da Hristos reče učenicima svojim da bace mreže i da ih ostave, i da idu za njim, i da će biti lovci ljudi, i da idu i da propovedaju Carstvo Nebesko. A Sveti Jovan, kada je izašao iz pustinje, bio je glas vapijućeg i rekao je ”Pokajte se, jer se približilo Carstvo Nebesko”. To Carstvo Nebesko je Hristos Gospod, koji je došao u ovaj svijet radi nas ljudi i radi našeg spasenja. Došao u svijet da bude jedan od nas, a došao je u svijet da mi budemo jedno sa Njim. Ne sa Njim, nego u Njemu, da budemo jedno, da On bude naša glava, a mi Njegovo tijelo – besjedio je o. Slobodan.

Naglasio je da je Carstvo nebesko obaveza i odgovornost prema životu. Ne možemo živjeti kako mislimo da je najlakše da se živi, a da zadobijemo Carstvo nebesko.

– Carstvo nebesko je trud, i znoj, i krv, ali je i radost, i veselje, kruna tog našeg truda i žrtve ka Carstvu Nebeskom, i radost i veselje, onog neprolaznog dana u koji nas je Hristos pozvao i prizvao u stvorio nas za Njega. Taj dan živimo i ovdje i sada svaki put kada se saberemo u svetom hram, kada služimo Svetu Liturgiju, kada se pričestimo Svetim tajnama, kada postanem jedno sa Gospodom i postajemo jedni sa drugima.To je Carstvo nebesko, ovdje i sada, a u punoći kad Gospod drugi put dođe, kao što nam je obećao. I poslao nam je Duha Svetoga da nas čini jednima i da nas zajedničari, da u Duhu Svetome bude mir i blagost, i opet radost i veselje. Zato i život, i kad nanese neku muku, i tugu, i bol, treba da preobrazimo, treba da se pogruzimo u tu tajnu stradanja, jer je to stradanje Hristovo stradanje, jer je to onaj trenutak kada je Hristos uzišao na krst i stradao za sve nas. Kad dođete ovdje, čujete glas Svetog Jovana koji kaže, pokajte se, približilo se Carstvo Nebesko. Pokajanje znači promjena života, od lošega ka boljem, od laži ka istini. To je život i to je pokajanje, pogruženje u sebe i tajnu života, kao što je to uradio i Sveti Jovan – rekao je o. Slobodan čestitajući slavu igumanu Sergiju i bratiji, a veliki praznik sabranim vjernicima.

Besjede o.Slobodana i o.Sergija

Blagodareći sabranima što su se sabrali u Jovan Dolu na ovaj veliki praznik, iguman Sergije je kazao da su danas u ostroški skit doneseni i djelići moštiju Svetog Jovana Krstitelja i njegovoih svetih roditelja, proroka Zaharije i njegove žene Jelisavete.

Sabrani vjernici su na kraju bogosluženja cjelivali mošti, a proslava praznika je nastavljena uz slavsku trpezu ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

2. 8. 2024.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije proslavljen je u ostroškoj svetinji u petak 2. avgusta 2024. ljeta Gospodnj...

28. 7. 2024.

Peta nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O.Sergije: Sve što je čovjeku potrebno za sp...

Iguman ostroški arhimandrit Sergije načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem ...

21. 7. 2024.

Otac Rafailo bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Svetog mučenika Prokopija...

Jeromonah Rafailo, iguman Manastira Podmaine načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice...

21. 7. 2024.

Ostroške duhovne večeri: o.Rafailo – ”Privlačna sila svetosti”, manastir O...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

19. 7. 2024.

NAJAVA: DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, GOST JEROMONAH RAFAILO, SUBOT...

NAJAVA: DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, GOST JEROMONAH RAFAILO, ” PRIVLAČNA SILA SVETOSTI...

15. 7. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 17. 07. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 17. 07. 2024. u 17. č...