Novoizabrani episkop Ilarion bogoslužio u Donjem Ostrogu

6. avgust 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Novoizabrani vikarni episkop novobrdski G. Ilarion bogoslužio je u ostroškoj svetinji sa ostroškim igumanom arhimandritom Sergijem i sveštenomonaštvom njegove svete obitelji u subotu 6.avgusta 2022. ljeta Gospodnjeg.

Na praznik Svetih novomučenika Prebilovačkih, Svete velikomučenice Hristine i Prepodobnog Polikarpa Pečerskog, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služeno je svenoćno bdenije.

Večernjom službom sa petohlebnicom načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, jutrenjem iguman Sergije.

Svetom Liturgijom načalstvovao je novoizabrani episkop Ilarion, a sasluživali su mu arhimandriti Sergije i Miron, protosinđel Ilijam jeormonah Vladimir i jerođakon Zosima.

Novoizabrani episkop Ilarion je besjedeći sabranom monaštvu i vjernom narodu, istakao da su mučenici Prebilovački na zaklanje išli u miru, ali osjenjeni Božijom blagodaću.

-Mirni, jer su jedino tako mogli da idu mirni u smrt. To je onaj mir koji nije dao mira zločincu. Hristos donosi mir, donosi jednu unutrašnju borbu, koji donosi plamen  koji  već treba da se zapali. Mir koji Hristos donosi nije mir od ovoga svijeta. Taj mir dolazi od Duha Utješitelja koji treba da nas uvede u punoću istine, taj mir je vodio tu povorku mučenika na zaklanje. Njihova pokornost volji Božijoj. I ista ta blagodat Svetog Duha nas je u miru sabrala da ih proslavljamo – kazao je arhimandrit Ilarion i dodao da se danas ne sjećamo užasa, krvi i užasa koji su se desili, nego pobjede Hristovog vaskrsenja.

Nije slučajno da je baš na tom mjestu užasa, u Prebilovcima, podignut hram koji je posvećen Grobu Gospodnjem, vaskrsenju.

-To govori da je sve to stradanje primljeno kao miris miomira i da su mučenici ušli u slavu vječnu. Mučenici zaista odišu nebeskim miomirom, ali i onim koji možemo da osjetimo našim čulima, o čemu svjedoči između ostalih i Sveti Kralj Stefan Dečanski. Njegov cijeli život je bio mučeništvo, ali njegovo mučeništvo, trud i krv njegovu Gospod je primio kao miomiris. I njegove mošti su nešto najljepše što može da se vidi na ovom svijetu. Cijela dečanska obitelj miriše na njih. I zapravo ta tajna sila čuva dečansku obitelj i Sveti Kralj vlada Kosovom i Metohijom. Onako kako mučenici prebilovački vladaju onom, pa i ovom zemljom, onako kako jasenovačka djeca se u horu sa anđelima mole za spasenje roda našeg – rekao je novoizabrani episkop Ilarion i podsjetio sabrane da nikad ne zaborave da je prvi mučenik koji je utemeljitelj našeg podviga bio Gospod Isus Hristos.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 9. 2023.

14. nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O. Sergije: Nema toga grešnika koji ne može s...

U 14. nedjelju po Duhovima, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojsi...

3. 9. 2023.

13. nedjelja po Pedesetnici u Ostrogu

U 13. nedjelju po Duhovima, 3. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola T...

28. 8. 2023.

Proslava Uspenja Presvete Bogorodice u Ostrogu...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice-Velika Gospojina saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj sv...

27. 8. 2023.

Pretprazništvo Uspenja Presvete Bogorodice proslavljeno u Ostrogu...

U nedjelju 12. po Duhovima, 27. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Mih...

26. 8. 2023.

Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu na Odanije Preobraženja...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je sa sveštenstvom ...