Proslava Prepodobnog Isaije od Onogošta u Ostrogu

11. maj 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji se u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostroškog toržestveno je proslavljen u subotu 11. maja 2024. ljeta Gospodnjeg, dan uoči praznika Svetog Vasilija.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u paraklisu posvećenom Svetom Isaiji u Gornjem Ostrogu služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop g.Jovan (Purić), nekadašnji dugogodišnji iguman ostroški, a sasluživali su mu arhimandrit Pavle, iguman manastira Orahovica u Slavoniji i dugogodišnji namjesnik ostroške obitelji, iguman manastira Reževići jeromonah Kozma, jeromonah Vasilije, sabrat manastira Podmaine, jerej Ivan Crnogorčević, podgorički paroh, kao i jerođakon Zosima.

Ostroški iguman arhimandrit Sergije molitveno je prisustvovao liturgijskom sabranju, kao i brojno monaštvo i na hiljade vjernika koji su već počeli da pristižu u ostrošku svetinju povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

Brojni sabrani vjernici pričestili su se Hristovim Svetim Tajnama.

Na kraju bogosluženja Vladika Jovan sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao artos i slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast Prepodobnog Isaije Ostroškog pripremila ostroška bratija.

Sabrane je potom pozdravio Vladika Jovan.

– Čestitam vam današnji dan Prepodobnog Isaije od Onogošta, slavu ovoga paraklisa, ove crkve, gdje smo se zaista udostojili velike blagodati, da ovdje u ostroškoj gredi danas služimo Svetu službu, blagoslovom Visokopreosvećtenog mitropolita našeg Joanikija. Samo bih skrenuo vašu pažnju na riječ Jevanđelja, na današnji glas iz pustinje Jovana Krstitelja, čiji glas smo danas čuli iz Jevanđelja. On nas podsjeća na ovaj pustinjski glas Prepodobnog Isaije, jer zaista, poslije velike radosti susreta sa raspetim i vaskreslim Gospodom, svaka nedelja je Vaskrsenje Hristovo, uspomena i sjećanje na Njegovo stradanje i Njegovo vaskrsenje. Oni koji su žarko, vatreno održavali tu blagodat Vaskrsenja, su prvenstveno apostoli, sveti oci, među njima i Prepodobni Isaija, ovdje se podvizavao kao i naš sveti otac Vasilije, gdje mu idemo u susret ovim praznikom. Održavali su postom i molitvom i to pustinskim življenjem. Kažu da se najbolja i najljepše vaskrs slavi na Svetoj Gori. Šta je uslov tome? Jeste u stvari podvižnički život, život u podvigu, život u žrtvi. Šta je život ljudski, nego žrtva i po mjeri žrtve mjeri se ljudsko dostojanstvo – rekao je Vladika Jovan.

Govorio je o Svetom Vasiliju i Prepodobnom Isaiji.

– Ljubavlju ovoga podvižnika, gdje je i episkop Crkve stremio, rijetkost da se spoji takav podvig i apostolsko služenje, osobito ako čovjek uzme i krst kao apostoli, znači vrhunac, skoka, ulaska u Carstvo nebesko. I mi danas razmišljamo o ovoj tajni, koliko je to važno za nas, i kako nas obavezuje ova svetinja i ovaj lik, koji je prizvao i ovoga našega velikoga sveca, srpskoga i svepravoslavnoga, i upravo taj spoj, u tri praznika da dodamo i mučenika Stanka, ovde sija neprekidno, dolazeći i poklanjajući se ovaj narod, narod koji osjeća potrebu za spasenjem, potrebu za mirom. Neka bi dao, Gospode, da molitvama prepodobnog Isaije, oci naši, bratija izdrže, noseći svoj krst, vama, dragi moji, da bude na zdravlje i spasenje Sveto Pričešće, i da vas, Gospode, ukrijepi i obdari zdravljenjem i spasenjem u sve dane života vašega, sada i u vjekove, vjekova. Amin. Hristos voskrese. Vaistinu voskrese – poručio je Vladika Jovan.

Liturgijski pozdrav vladike Jovana

Iguman Sergije posebno je zablagodario Epsikopu Jovanu i arhimandritu Pavlu što su došli u ostrošku svetinju na ovaj veliki praznik.

Fotografije sa Liturgije

Neprekidna kolona poklonika tokom cijelog dana pristupa crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Fotografije poklonici Gornji Ostrog

Ostala dešavanja

12. 5. 2024.

Jeromonah Vladimir ostroški u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju...

Ostroški sabrat jeromonah Vladimir, u ponoć, na praznik Svetog Vasilija, čitao je Akatist Ostroškom ...

11. 5. 2024.

Hiljade vjernika u Ostrogu uoči praznika Svetog Vasilija; Arhijereji služili sveč...

Na hiljade vjernika sabralo se u ostroškoj svetinji uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog.Ne...

11. 5. 2024.

Proslava Prepodobnog Isaije od Onogošta u Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji se u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

10. 5. 2024.

Donacija manastira Ostrog bolnici u Brezoviku...

U susret prazniku Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstv...

10. 5. 2024.

Gost Vrlinoslova arhimandrit Sergije, iguman manastira Ostrog...

Gost novog izdanja Vrlinoslova, autora i voditelja Slobodana Stojkovića bio je arhimandrit Sergije, ig...

10. 5. 2024.

RASPORED BOGOSLUŽENjA POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2024....