Krstopoklona nedjelja u Donjem Ostrogu

19. mart 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću, Krstopoklonu nedjelju Vaskršnjeg posta 19. marta 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sveta 42 mučenika Amorejska, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Službom Božijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat arhimandrit Miron, a sasluživali su mu iguman ostroški arhimandrit Sergije, jeromonasi Vladimir i Roman, kao i jerej Zoran Miljanić, paroh hercegnovski.

Prije pričešćivanja vjernog naroda, sabranima se riječima praznične bejsede o značaju drveta i Časnog Krsta od postanka svijeta, obratio o. Roman.

– Drvo krsta je zapravo novo edemsko drvo. Hristos je novi Adam. Zašto? Zato što su pri čovjekovom padu Adam i Eva kada su zgriješili, okusili su zabranjeni plod drveta poznanja dobra i zla. Zbog drveta su istjerani iz raja i okusili gorke plodove neposlušnosti. Prošli su vjekovi, do novozavjetne istorije kada je Bog postao čovjek i Sebe žrtvovao na krstu, raspevši sve naše grijehe, strasti, sve naše putkotine i nedostatke ličnom, dobrovoljnom žrtvom na krstu. I evo opet preko drveta, ali ovoga puta ne drveta edemskoga, nego Hristovog drveta, koje je sve do Njegovog raspeća bilo znak i simvol poruge, simvol najteže i najopskurnije smrti koju je u to vrijeme čovjek mogao da doživi, bilo je raspeće na krstu – podsjetio je o. Roman.

Krst je Hristovom raspećem postao drvo života, rekao je o. Roman.

– Ne samo zato što je On na krstu izlio svoju bogočovječansku krv, ne samo zato što je On na krstu bio raspet tijelom i umro tijelom na krstu, ali ostao Bog, budući zajedno sa Ocem i Duhom Svetim, sišavši u ad dušom. Tijelom je postradao na krstu, ali to drvo je učinilo da se vrata raja koja su Adam i Eva zamandalili svojim grijehom i neposlušnošću, Časnim Krstom i vaskrsenjem Hristovim opet otvore – besjedio je o. Roman.

Naglasio je da simvoliku krsta imamo i u bogosluženju.

– Ova cijela nedjelja je posvećena Časnom Krstu. Da se mi osvježimo, obodrimo, jer obično u ove dane mi pokleknemo u postu i duhovnom i tjelesnom i padnemo duhom, padnemo u očajanje i uninije i više nam je svega dosta, jer su velika iskušenja i đavo napada. Sveti oci su postavili Časni Krst posred posta, da bude i snaga i potpora i u prvoj i u drugoj polovini posta i da nam na dan Vaskrsenja Hristovog, dan kada služimo Pashalno jutrenje, rano ujutro kad je Gospod vaskrsao, krst bude taj koji će na otvoriti zatvorena vrata Carstva nebeskog – kazao je o. Roman i podsjetio kako praktično izgleda služba na Vaskrs.

Objasnio je i kako današnji svijet, odnosno zapadnjačka teologija sa primejsama protenstantizma, govori da se možemo spasiti bez krsta.

– Govore da je već ovdje eshaton, da je već samo ljubav, da su već leptirići, da je već svila i kadifa i da ćemo mi smo koji smo ovdje završiti u Carstvu Nebeskom. Neće braćo i sestre, bez Časnog Krsta i saraspinjanja sa Hristom na Časnom Krstu, nećemo ugledati radost vaskrsenja. Zato nas Gospod podjeća, šta je Njegovo ključno na krstu, ne samo to što je stradao na krstu, nego njegovo krajnje smirenje na krstu, krajnja poslušnost Bogu Ocu na krstu i Duhu Svetome – rekao je o. Roman.

Besjeda o. Romana na Krstopoklonu nedjelju

Sabrani koji poste Vaskršnji post, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...