Trojičindan saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu, obilježeno 200 godina Crkve Svete Trojice

23. jun 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, molitvom priziva Svetog Duha, svečanom litijom i rezanjem slavskog kolača, u nedjelju 23. juna 2024. ljeta Gospodnjeg, proslavljen je praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Duhovi – Pedesetnica.

Povodom velikog praznika uspostavljanja Crkve Hristove, a povodom hramovne slave Crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu, Svetom Liturgijom je načalstvovao arhijerejski namjesnik nikšićki, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Ljubiša Brnjoš paroh u Orlandu u američkoj saveznoj državi Florida, ostroški iguman arhimandrit Sergije i sabraća arhimandrit Miron, jeromonasi Stefan, Roman, Nikolaj i Natanailo, kao i jerođakon Zosima.

Na veliki praznik Trojičindan ove godine, ostroška sveta obitelj obilježava značajne jubileje: 200 godina od osvećenja Crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 100 godina od osvećenja kompleksa Gornjeg manastira u njegovom sadašnjem izgledu i 20 godina od uspostavljanja Crkve Svetog novomučenika Stanka.

Sabrani koji su se postom, molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Poslije Svete Liturgije služena je Večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Sabrani su potom predvođeni saslužiteljima svečanom litijom ophodili hram Svete Trojice.

Na vratima hrama blagosiljan je i prerezan slavski kolač, koji su u slavu Božiju, a povodom hramovne slave pripremila ostroška bratija.

Sabranima je praznik čestitao o. Slobodan.

– Evo praznika, kada se projavljuje punoća i tajna Svete Trojice, kada Duh Sveti silazi na Svete Apostole, a kako i čusmo preko apostola, na svu vaseljenu, a kroz vjekove, na svakog čovjeka, na svakog bogobojažljivog hrišćanina, na svakog sveštenika i vjernika i episkopa, a to znači na Crkvu Božiju. Zato svake godine na ovaj praznik Duhova, 50. dan poslije Vaskresenja, ili kako narod voli da kaže praznik Svete Trojice, mi se sjećamo i prizivamo Duha Svetoga. A Duh Sveti danas silazi po obećanju Hristovom, kad se vaznio na nebesa rekao je neće nas ostaviti same, nego će nam poslati utješitelja Duha, koji će biti sa nama u sve dane života. I zato Duh Sveti je Duh saborovanja, Duh zajedničarenja, on nas čini da budemo jedno sa Hristom u Tajni Svetog Pričešća, a čini i da budemo jedno, jedni sa drugima u bratskoj i sestrinskoj ljubavi, jer ako te ljubavi nema, onda naš život gubi smisao. On je ispunjen besmislom, propadljivošću, smrću, a sve to Hristos svojim dolaskom u svijet i svojim životom i vaskrsenjem i vaznesenjem i današnjim poslanjem Duha Svetoga ukinuo. I ako hoćemo da budemo Njegove sluge, Njegova braća i sestra i prijatelji, onda treba da slijedimo put svetih apostola i da se nadahnjujemo Duhom Svetim – rekao je o. Slobodan.

Podsjetio je da danas, pedeset dana od Vaskrsa u molitvi Caru Nebeskom utješitelju, kažemo da je On riznica spasenja i riznica dobrote.

– Upravo kad prizivamo i čitamo tu molitvu, molimo njega da dođe i useli se u nas i da nas ispuni svakom dobrotom i da mi postanemo riznica spasenja, da mi postanemo riznice dobrote, da postanemo duhonosni i bogonosni i da je to put kojim treba da idemo, Jer ako naš život, naš svaki uzdisaj, svaki otkucaj srca, svaki naš treptaj duše, ako ne bude Duhom Svetim ispunjen, onda nije dobro. Ali treba, braćo i sestre, da idemo tim putem, da nas ljudi poznaju i vide da smo duhonosni i bogonosti, proslave Oca našega, ne nas, nego Oca našega koji je na nebesima, kao što je proslavio i Oca našeg Vasilija Ostroškog Čuotvorca, najljepšeg, najdivnijeg duhovnosca. A svi smo pozvani, a možemo i trebamo da hodimo tim putem. Da budemo i mi riznice dobrote, da naše srce bude riznica dobrote u koju svako može da uđe, svaki čovjek, svaka tvar, jer danas ne silazi Duh Sveti samo na čovjeka, nego na svu prirodu. I zato osvećujemo travu i unosimo je u hram i zato pletemo vjenčiće i nosimo u naše domove, da naši domovi budu domovi Duha Svetoga, kao što je Crkva dom Božiji i dom Duha Svetoga, tako i naš dom treba da bude isto tako ispunjen Duhom Sveti – poručio je o. Slobodan i čestitao veliki praznik i slavu igumanu Sergiju i bratiji.

Pozdravljajući sabrane i blagodareći što su na ovaj veliki praznik došli u ostrošku svetinju, iguman Sergije je kazao da će se današnje sabranje pamtiti po velikim jubilejima koji se ove godine obilježavaju.

– Današnje vaše učešće u ovoj Svetoj Liturgiji biće upamćeno i po tome što je 200 godina od osvećenja ovoga hrama, 100 je godina od osvećenja cijelog kompleksa u Gornjem manastiru kako sad izgleda, odnosno kako je izgrađen 1924. godine u vrijeme kralja Aleksandra koji je bio ktitor i dao da se uradi ovako kako izgleda sad Gornji manastir. 20 je godina od ustanovljenja Crkve Svetog mučenika Stanka, tako da danas smo imali veliku čast i blagoslov da budemo ovde, još jednom blagodarimo svima, sve da vas Gospod Bog blagoslovi i podari blagodat Duha Svetoga svima nama – poručio je iguman Sergije.

Besjeda o. Slobodana i o. Sergija

Praznik Svete Trojice proslavlja se tri dana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 8. 2024.

Ostroške duhovne večeri: protojerej Željko Ćalić na temu ”Ne boj se čedo, oprašta...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

6. 8. 2024.

Ostroške duhovne večeri: o. Jordan Markov na temu ”Zašto Bog dopušta bol i strad...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

5. 8. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 09. 08. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U 1...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 09. 08. 2024. u 17. čas...

2. 8. 2024.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije proslavljen je u ostroškoj svetinji u petak 2. avgusta 2024. ljeta Gospodnj...

28. 7. 2024.

Peta nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O.Sergije: Sve što je čovjeku potrebno za sp...

Iguman ostroški arhimandrit Sergije načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem ...

21. 7. 2024.

Otac Rafailo bogoslužio u Donjem Ostrogu na praznik Svetog mučenika Prokopija...

Jeromonah Rafailo, iguman Manastira Podmaine načalstvovao je Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice...