Saborno i molitveno u Ostrogu na Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja (video)

11. septembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 13. nedjelju po Duhovima, 11. septembra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada se naša Sveta Crkva molitveno sjeća mučeničkog stradanja Svetog Jovana Preteče i Kristitelja Gospodnjeg i kada molitveno proslavlja Sabor srpskih svetitelja, saborno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu jerej Krsto Plamenac crmnički paroh i jerođakon Zosima, ostroški sabrat.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i velikog broja vjernika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Prije pričešćivanja vjernog naroda, sabranima se riječima besjede posvećene strašnom stradanju  Svetog Jovana Krstitelja obratio ostroški iguman Sergije, koji je podsjetio da je Sveti otac Justin za ovaj dan govorio da je novi Veliki petak, odnosno mali Veliki petak.

– Danas, kao što se uvijek i trudi, zlo pokušava da se nadme i da stvori utisak da je jače od pravde, od riječi Božije, da je jače od istine Božije. Zlo potpomognuto grijehom, naročito grijehom razvrata, jeste nešto zaista strašno i ono u današnji dan prividno likuje. Ali nije sve danas, jer živimo i postojimo za ono vječno Carstvo nebesko, za vječnu pravdu Božiju, za vječni sud Božiji. I ono zlo koje pokušava sad u vremenu da prevagne i pridobije za sebe sledbenike, traži slabe ljude, malovjerne ili bezvjerne, da kroz njih pokuša da demonstrira svoju zlobu kao nešto moćno. Ali, Bog one koji Njega ljube i koji se oslanjaju na Njega krijepi i daje im snagu, moć, način i mudrost da se odupru zlu, da se održe na strašnom mjestu – besjedio je arhimandrit Sergije.

Podsjetio je da to nije bio samo slučaj sa Svetim Jovanom Prorokom Krstiteljem i Pretečom Hristovim, nego su i prije njega Božiji ispovjednici, pravde, vječne istine, zakona Božijeg, bili progonjeni, ubijani, a oni koji su bili nosioci zla i bogoprotivljenja, privremeno opstajali i širili se.

– Ali nikome to nije potrajalo dugo, a sigurno ne vječno. Evo ga Jovan, u zatvor stavljen zato što govori protiv onoga što odvaja ljude od Boga, govori protiv razvrata, bluda, nepravde, protivljenja zakonu Božijem. Ali ipak taj Irod zna da je Jovan čovjek koji govori riječ Božiju, prorok Božiji i rado ga slušaše za mnoge stvari, ali Irod potamnjen grijehom, ne uviđa svoj promašaj i svoju zlobu i postaje uporan u zlu. Očigledno je da svi imamo mehanizme i načine da kažemo ”neću više da činim zlo, hoću da se živom Bogu vratim”. Ako smo već ušli u zlo, da se pokajemo, da više ne griješimo. Ne, mi istrajavamo u zlu i pravdamo svoje zlo kao nešto dobro i hoćemo da dokažemo da ono jeste dobro, pa ako treba i da odsiječemo glavu pravdeniku. Toga se treba čuvati, da se u nama ne zacari takva upornost koja vodi direktno u ponor propasti zajedno sa Irodom – rekao je o. Sergije.

Ostroški iguman je podsjetio da je Irod ćerki Irodijade, žene brata svoga, nudio i do pola svog carstva, ali i da nije bio dužan da ispuni to obećanje.

– Nije li Sveti Jovan i njegova glava preči od cijelog njegovog carstva? On nije bio dužan da održava obećenje i ne treba. Mi na brzinu možemo dati razna obećanja koja u skladu sa đavolom koji nas na to nagovara. Mi to ne smijemo održati. Moramo svaki put da preispitujemo svoje riječi i nemojte dozvoliti da se pošto-poto držite onih misli i riječi koje su suprotne Jevanđelju Božijem, nego svaku svoju riječ, svaku svoju misao prije nego što uđe u riječ, da dobro ispitamo Jevanđeljem i vidimo da li je ona na putu Jevanđelja ili ne daj Bože protivljenja zakonu Božijem. I da se odmah od nje odričemo, pokajanjem, ispovješću, popravkom života. Nikako da se poistovjetimo sa zlom koje nas privlači i uči i da mu služimo, naročito ne svjesno – poručio je o. Sergije.

On je sabrano monaštvo i vjerni narod poučavao da krenu za Jevanđeljem i da se ugledaju na svetitelje Božije.

– Među njima na prvoga, najvećega od žena rođenog, Svetog Jovana Preteču i Krstitelja Gospodnjeg, koji je učen Duhom Svetim i samim Bogom svjedočio istinu i pravdu Božiju i tako opskrbljeni molitvama svetih i svojom opredijeljenošću za Jevanđeljem i životom vječnim, za Boga, da ispunimo svoje prizvanje i da se obožimo Božijim energijama kroz svete tajne u Crkvi Božijoj, kao što su to činili naši sveti preci, među njima i Sveti Otac Vasilije, koji je takođe cijeneći pravdu i istinu Božije riječi, preživio mnoga stradanja zarad pravoslavne vjere. On, čvrsto vjerujući u živog Boga, primivši na sebe mnoga stradanja, ostao je vjeran Bogu i Bog ga je proslavio, i kroz njega evo nas poučava i miluje. Tako i mi, da što prije ispravimo svoje promašaje, da ispitamo gdje griješimo, da prestanemo sa grijehom, pokajemo se, ispovijedimo, i vjerujući u živog Boga nastavimo da živimo u skladu sa zakonom Božijim – zaključio je arhimandrit Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani koji su se postom i molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Ranije jutros Sveta Liturgija odslužena je na platou ispred Gornjeg Ostroga uz molitveno učešće brojnih vjernika.

Sveta Crkva propisuje da se danas postu, u slavu mučeničke smrti pravednika, Svetog Jovana Proroka Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

13. 6. 2024.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Ostrogu

Veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg, četrdeseti dan po Vaskrsenju, proslavljen je u ostroškoj svetinji u...

10. 6. 2024.

HODOČAŠĆE OD PANČEVA DO OSTROGA

Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, su, osim vjernosti vojničkoj službi po...

9. 6. 2024.

Nedjelja Slijepog u Ostrogu: O. Bratoljub Radović: Skinimo mrenu sa očiju koju nam...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista - Nedjelju slijepog, 9.juna 2024. ljeta Gospodnjeg, k...

4. 6. 2024.

Planinarsko-ekološko društvo „Zimomor“ iz Nevesinja i ove godine stigli pješke na...

Planinari i ekolozi iz Nevesinja, već tradicionalno svake godine hodočaste iz Nevesinja do našeg manas...

3. 6. 2024.

Praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene proslavljen u manastiru Ostrogu...

Praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji. Liturgi...

2. 6. 2024.

Nedjelja Samarjanke u Ostrogu, bogoslužio Episkop Siluan...

U petu nedjelju po Vaskrsenju, nedjelju Samarjanke, na praznik Svetog mučenika Talaleja i Prepodobnog S...