Nedjelja Mironosica u Ostrogu

19. maj 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Treća nedjelja po Vaskrsenju – Žena mironosica, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji, 19. maja 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog pravednog Jova i Prenos moštiju Svetog Save Srpskog.

Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživala su mu sabraća jeromonasi Stefan, Nikolaj i Natanailo, kao i protojerej-stavrofor Branko Zelen uz Zemuna i jerej Krsto Plamenac, crmnički paroh.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja Svetog Jevanđelja o događaju kada su Marija Magdalina, Marija Josijina i Salomija došle na grob da vide gd‌je je tijelo Hristovo, sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Branko.

– Ako ste malo dublje razmišljali, braćo i sestre, pa čovjekov pad je došao preko žene, preko pramajke naše Eve, ali i spasenje i vaskrsenje je došlo preko žene Presvete Majčice naše, Presvete Bogorodice, jer je rodila Gospoda našeg i spasa Isusa Hrista. Zašto je upravo Gospod htio da prvo te žene Mironosice dođu na grob i vid‌e to čudotvorno vaskrsenje. Ja volim malo i da se našalim, pa ja kažem da je otkrio nama muškarcima, mi bi čuvali tu tajnu za sebe, sakrili bi je, ne bi nikom rekli, možda nekom bližnjem svome, možda ni njemu čak. Međutim, ne omalovažavajući ove moje divne sestre, majke, On je to upravo pokazao ženama da bi one razglasile, i ta vijest brzo je prostrujila Jerusalimom. Nekako žene vole to odmah da prepričaju, komšinici, kumi, prijateljici i u to vreme je tako bilo da su one razglasile vaskrstenje Hristovo. I zaista to je velika čast za vas sestre i majke naše, što ste na prvom mjestu, upravo vi, upravo vi žene kojima je data ta radosna vijest o vaskrsenju. Drage moje sestre, i dalje budite mironosice, blagovesnice, ma gdje bile, ma šta radile, prvo u domu svom sa svojom porodicom, ali i kod svojih komšija, srodnika, prijatelja, na radnom mjestu gdje se nađete, uvijek blagovijestite vaskrslog Gospoda. I ovaj današnji prznik i ne samo praznik, i ovu božansku Liturgiju, i ovaj dolazak Svetom Vasiliju, slobodno podijelite tu radost koju ste doživjeli kod sveca, koji ste doživjeli Svetom Tajnom Pričešća, koji ste  upoznali nove ljude ovdje, podijelite to sa svojim bližnjima. E to su te blage vesti, kada mi radost koju doživimo od Gospoda vaskrsloga dijelimo sa drugima. Zato se ih zovete mironosice, blagovjesnice vaskrsenja Hristovog –  poručio je o. Branko.

Besjeda o. Branka

Sabrani, koji su iz raznih krajeva došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 6. 2024.

Trojičindan saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu, obilježeno 200 godina Crkve...

Svetom Liturgijom, molitvom priziva Svetog Duha, svečanom litijom i rezanjem slavskog kolača, u nedje...

22. 6. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 28. 06. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U 1...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 28. 06. 2024. u 17. čas...

16. 6. 2024.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ostrogu...

U nedjelju sedmu po Vaskrsu, posvećenu Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora, 16. juna 2024. ljeta Gos...

13. 6. 2024.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Ostrogu

Veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg, četrdeseti dan po Vaskrsenju, proslavljen je u ostroškoj svetinji u...

10. 6. 2024.

HODOČAŠĆE OD PANČEVA DO OSTROGA

Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, su, osim vjernosti vojničkoj službi po...

9. 6. 2024.

Nedjelja Slijepog u Ostrogu: O. Bratoljub Radović: Skinimo mrenu sa očiju koju nam...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista - Nedjelju slijepog, 9.juna 2024. ljeta Gospodnjeg, k...