Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje

26. mart 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak druge nedjelje Velikog i časnog posta, 26. marta 2024. godine, Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije služio je Liturgiju pređeosvećenih darova u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Ostrogu pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.

Njegovom preosveštenstvu sasluživali su protoprezviter-stavrofor Marinko Radmilo i protođakon Nemanja Reljić.

Episkop Sergije se pomolio da ovaj post bude svima na ohrabrenje i duhovno osnaženje, posebno istakavši da u ovoj svetinji, moleći se Bogu, uznosimo molitve Sv. Vasiliju da se moli sa Svetima iz roda našega, ali i svim drugim Svetim mučenicima iz roda hrišćanskog, da nas Bog ukrijepi i osnaži da u ove dane, godine, u kojima proživljavamo teška iskušenja kao rod i ljudski i hrišćanski, istrajemo i iznesemo breme hrišćanstva, breme našega krsta na golgotu, onako kako su to nosili naši Sveti prethodnici, među kojima je i divni ugodnik Božiji Sveti Vasilije Ostroški.

“Kome mi dolazimo ovdje sa najiskrenijom ljubavlju da vidamo svoje rane, da ga molimo da nam oprosti, da moli Boga, jer on može da Ga umoli zato što je on jedan od mnogih Svetih, ali jedan od rijetkih kome Bog izliva toliku milost da on, kao u onoj priči o bogatašu i ubogom Lazaru, u kojoj bogataš moli da samo Avram umoči prst svoj u muke njegove, Sveti Vasilija ne umače prst, nego cijeloga sebe u naše muke i vida naše rane svakodnevno”, besjedio je Vladika Sergije, posebno istakavši da ga zadivljuje ta sloboda pred Bogom koju Sveti Vasilije ima, a koju je dobio zato što se podvizavao svim svojim bićem i u potpunosti sebe odrekao Hrista radi i dao sebe za rod hrišćanski, rod pravoslavni, za naš rod srpski.

“Neka je slava Bogu koji nas sabira oko njega, neka je slava njemu koji nas uvijek prima ovdje oberučke, grli i vida naše rane da istrajemo u podvigu našeg života jer nije post ovih 40-ak dana kojima se pripremamo za Vaskrsenje Gospodnje. Svaki dan je post, kako kaže i Sveti Justin Ćelijski, mi postimo tjelesno i duhovno u ove dane Četrdesetnice, ali postimo duhovno i nakon Vaskrsa zato što nismo razriješeni na grijeh ni u jednom trenutku svoga života. Dakle, neprestano bdenje nad našim dušama jeste neprestani post, da se borimo protiv zla i grijeha koje želi da uđe i da nas zarobi”, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije.

Liturgiji pređeosvećenih Darova molitveno je prisustvovao ostroški iguman arhimandrit Sergije.

Preosvećeni Episkop Sergije posjetio je juče Cetinjski manastir gdje se u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice poklonio moštima Svetog Petra Cetinjskog i Časnoj ruci Svetog Jovana Krstitelja Gospodnjeg. Potom je posjetio manastir Ždrebaonik  i poklonio se moštima Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog. Vladika Sergije posjetio je juče i manastir Svete Trojice Stanjevići gdje ga je dočekao arhimandrit Jefrem sa bratijom.

Izvor: mitropolija.com

Foto: Eparhija bihaćko-petrovačka

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...