24. nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O.Roman: Svetitelji, njihove mošti i ikone su haljine Hristove

19. novembar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 24. nedjelju po Duhovima, 19. novembra 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Pavla Ispovjednika i Prepodobnog Varlaama Hutinsko, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Roman, a sasluživali su mu jeromonasi Stefan i Nikolaj, kao i rožajski paroh protojerej Slobodan Radojević.

Bogougodnim pojanjem odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i brojnih vjernika.

Tumačeći pročitano Jevanđelje o iscjeljenju krvotočive žene i vaskrsenju Jairove kćeri, sabranima je besjedio o. Roman.

– Gospod u ovom vaskrsnom danu poručuje da je On Tvorac neba i zemlje, da je On Svedržitelj, da je On Stvoritelj, da je On Spasitelj, da je On Iscjelitelj, da je On onaj koji nas najviše voli i evo vraćajući se iz Gadarinske zemlje preko Gevgesinskoga jezera, iscijelivši onu dvojicu bjesomučnika, Gospod ide dalje, hita da ispuni što više onoga tamo gdje Ga Otac šalje Duhom Svetim. I Gospod ide znajući šta se dešava Jairovoj kćeri, znajući da je na samrti, a jevrejski starješina sinaogoge Jair moli ga da stavi ruku na kćer njegovu. Gospod ide kući njegovoj i na tom putu, u toj gužvi prolazi kroz narod. Djevojčica koja umire ima 12 godina, a žena koja je u gužvi, koja 12 godina boluje od tečenja krvi i koja je sve svoje imanje rasprodala dajući ljekarima, ona ne traži od Gospoda da je dotakne, nego budući da je imala jaku vjeru i znajući da je Gospod tu, dotakla se haljine Njegove i u istom momentu prestalo je tečenje krvi i Gospod je iscijelio. Gospod Isus Hristos je pitao ko ga se dotače, a znao je ko ga se dotače, ali je htio u ovom trenutku da projavi silu Božiju, silu svoju božansku, nadljudsku, i ne samo da se uvjeri narod, nego i učenici Njegovi da se polako pripremaju za Njegovo preobraženje, a potom i za smrt Njegovu i vaskrsenje – besjedio je o. Roman.

Gospod je potom vaskrsao Jirovu kćerku tako što je uzeo za ruku i rekao ”djevojko ustani”.

– Gospod ima vlast ne samo da krvotočivu ženu iscijeli od bolesti, nego da ima vlast i da vaskrsne, i da vrati dušu u tijelo, i da zapovijeda demonima, i da smiruje buru na moru, i sve ono što običan čovjek ne može učiniti, to Gospod kroz Sveto Jevanđelje čini i jasno nam pokazuje da je On taj mesija koji je došao na ovaj svijet, poslat od Boga Oca u sadejstvu Duha Svetoga, da čovjeka obremenjenog grijehom i umrlog grijehom, svojim ovaploćenjem ovdje na zemlji, svojim životom, svojom mukom sa nama ljudima, svojim raspećem, svojim vaskrsenjem, vaspostavi opet u onu neprekidnu zajednicu vječnog života u kojoj su bili Adam i Eva prije svog sagrešenja i izgnanja iz raja – podsjetio je o. Roman.

On je istakao da nam Gospod u današnjem jevanđelju poručuje kako mi treba da živimo.

– Da kao što je on iz Gergesinske zemlje hitao i mi hitamo i dobro činimo. Da imamo jaku i nepokolebljivu vjeru kao što je imala ova krvotočiva žena koje je dotakla haljinu Hristovu i odmah se iscijelila od toga. Tako biva i s nama u životu. Kad dođemo kod Svetog Vasilija nekome je dovoljno u sebi da se pomoli, a nekome je potrebno ipak da mu dotakne kivot, da dotakne krst, da dotakne ikonu na moštima. I jedno i drugo je opravdano i u oba slučaja imamo iscjeljenja. Dakle, svetitelji,  Sveti Vasilije i svete mošti, svete ikone ne predstavljaju ništa drugo, nego haljine Hristove, oni su haljina Hristova, oni su se obukli u Hrista. Pa i na Svetom krštenju nama je sveštenik pjevao ”Vi koji se u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste” – rekao je o. Roman.

Besjeda o. Romana

Sabrani, među kojima je bilo mnogo djece, pričestili su se Svetim Hristovima Darovima.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

28. 4. 2024.

Praznik Cvijeti molitveno proslavljen u Ostrogu        ...

Praznik ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, proslavljen je u ostroškoj svetinji liturgi...

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 27-ma glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (28-ma emisija), Manast...

23. 4. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 26-ta glava Knjige postanja jeromonah dr Vladimir Palibrk (27-ta emisija), Manast...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI – mr Rade Bulajić (2...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI ISPOVJESTI - mr Rade Bulajić (21-va emisija), man. Ostrog 03. 0...

23. 4. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA POKAJANjA – mr Rade Bulajić (20-ta emisija), ...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA POKAJANjA - mr Rade Bulajić (20-ta emisija), manastir Ostrog 27. 03. 2024. lj....

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...