07. nov. – Naš manastir dobio na poklon ikonu svetog Jovana Šangajskog sa djelićem moštiju

7. novembar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na dan 07. novembra manastir Ostrog su posjetili izaslanici Ruske Zagranične Crkve, otac Sergije i otac Luka iz Nju Džersija iz Amerike. Prije same Liturgije gosti su donijeli na dar ikonu svetog Jovana Šangajskog sa djelićem moštiju i poklonili našem hramu, na čemu im se iguman arhimandrit Sergije zahvalio u ime manastira, kao i Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Nakon toga u crkvi Svete Trojice, u Donjem manastiru Ostrogu, služili su svetu Liturgiju sa protojerejem Milanom Kadijevićem i jerejem Mladenom Skopljakom parosima iz Splita, igumanom Rijeke Crnojevića ocem Evstatijem, igumanom ostroške svetinje, ocem Sergijem, jeromonahom Nikolajem i jerođakonom Zosimom.

Obraćanje oca Sergija iz Ruske Zagranične Crkve

Protojerej stavrofor Luka Novaković nam je prenio kako je došlo do toga da dođu i da donesu ikonu na poklon: ”Sa blagoslovom mitropolita Nikolaja, koji je prvojerarh Ruske Zagranične Crkve iz Njujorka, kao i blagoslovom patrijarha Porfirija, mi smo došli u junu ove godine u vaš sveti manastir, mitroforni protojerej Sergije Lukjanov, starješina crkve svetog Aleksandra Nevskog i arhijereski namjesnik za Nju Džersi, protojerej stavrofor Luka Novaković saparoh, saslužitelj oca Sergija u crkvi Aleksandra Nevskog, bivši starješina hrama svetog Save i direktor Patrijaršije.

Tada kada smo bili iguman manastira Ostroga otac Sergije je blagoslovio jednu lijepo slikanu ikonu svetog Vasilija Ostroškoga, pa onda ubrzo i epitrahilj koji je bio na moštima, a onda u znak blagodarnosti otac Sergije je predložio da mi donesemo mošti svetog Jovana Šangajskog. Sveti Jovan Šangajski mu je bio blizak, jer je on rukopoložio njegovog oca, Valerija za sveštenika, takođe kada je otac Sergije bio mali njega je sveti Jovan Šangajski držao na kolenima, njega i njegovog brata i tako sjećaju ga se, njegove pažnje i ljubavi.

Protođakon Pavle Drozdov je naslikao dvije ikone svetog Jovana Šangajskog u kojima su pohranjene mošti od svetog Jovana Šangajskog. Jedna od te dvije je poklonjena hramu svetog Save u Beogradu, patrijarhu Porfiriju, a druga manastiru Ostrogu”.

Ostala dešavanja

5. 5. 2024.

Proslava Vaskrsenja Hristovog u Ostrogu

Najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista, saborno i svečano je proslavljen u o...

3. 5. 2024.

Veliki petak u Ostrogu

Veliki petak, dan stradanja Gospoda Isusa Hrista na krstu, na Golgoti, molitveno je obilježen u ostroš...

3. 5. 2024.

Vaskršnja poruka Mitropolita Crnogorsko-primorskog g. Joanikija 3. 5. 2024. lj. G....

Vaskršnja poruka Mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija bogoljubivom sveštenstvu, prepodobno...

3. 5. 2024.

Vaskršnja poslanica Srpske Pravoslavne Crkve...

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o Vaskrsu 2024. godinePORFIRIJEpo milosti Božj...

3. 5. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 28-ma glava Knjige postanja (29-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrkht...

1. 5. 2024.

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA...

RASPORED BOGOSLUŽENjA TOKOM VASKRŠNjIH PRAZNIKA VELIKA SRIJEDAJUTRENjE, ČASOVI I  LITURGIJA...