Spasovdan molitveno proslavljen u Ostrogu

25. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki hrišćanski praznik koji se slavi u četrdeseti dan po Vaskrsenju Hristovom, Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji 25. maja 2023. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije, protojerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i  jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Iguman Sergije besjedio je sabranima poslije čitanja Svetog Jevanđelja o slavnom i čudesnom Hristovom Vaznesenju na nebo.

– Gospod naš Isus Hristos nas uči i kroz ovo Sveto Jevanđelje o onome zbog čega je i došao u ovaj svijet. A to je da držeći sve što nam je zapovijedio Gospod Bog i sami ulazimo u proces spasenja svoga. Današnji Spasovdan nas na to i svojim imenom Vaznesenje-Spasovdan podsjeća, jer Gospod je kao što smo skoro i proslavili i proživjeli primio na sebe i grijehe svega svijeta, i raspeće, i krst, ali i vaskrsao iz mrtvih, da bi našu ljudsku prirodu koju je On svojim dolaskom oboži i primivši je na sebe i vraća nas u vječnost, vraća nas Bogu Ocu, vraća nas na onaj put sa koga je rod ljudski skrenuo, Adamovim padom, a i mi svojim ličnim promašajima skrećemo neprestano. Evo samo kroz Svete Tajne Crkve i kroz svete vrline, kako nas i uče naši oci, mi sjećajući se svega što nam je Gospod zapovijedio i živeći po tome, proživljavajući ponovo, a uvijek neponovljivo sva spasonosna djela Gospoda našeg Isusa Hrista i sami se uključujemo u život vječni – rekao je o. Sergije.

Blagoslovivši sabrane koji su došli ostrošku Svetinju, podsjetio je na djela Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

– Sveti otac naš Vasilije je svojim životom učinio sve da bude jedan od onih koji su držali sve što je Gospod zapovijedio i Božijim darom svetosti koju je dobio, čineći neprestano divna djela Božija, potvrđuje da je istinita Riječ Božija i da će svako od nas sa vjerom i ljubavlju pristupivši Gospodu Bogu i sam primiti sva ova divna obećanja i djela koja je Gospod izvršio na rodu ljudskom – poručio je iguman Sergije.

Besjeda o. Sergija na Spasovdan

Sabrani su se tokom Liturgije pričestili Hristovim Svetim Tajnama.

Na kraju bogosluženja saslužitelji su blagosiljali i prerezali slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast praznika Vaznesenja Hristovog pripremio Risto Petkovski iz Nikšića sa suprugom i djecom.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

3. 9. 2023.

13. nedjelja po Pedesetnici u Ostrogu

U 13. nedjelju po Duhovima, 3. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola T...

28. 8. 2023.

Proslava Uspenja Presvete Bogorodice u Ostrogu...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice-Velika Gospojina saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj sv...

27. 8. 2023.

Pretprazništvo Uspenja Presvete Bogorodice proslavljeno u Ostrogu...

U nedjelju 12. po Duhovima, 27. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Mih...

26. 8. 2023.

Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu na Odanije Preobraženja...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je sa sveštenstvom ...

24. 8. 2023.

Mirotočiva ikona Bogorodice ”Umekšanje zlih srca” u Ostrogu...

Veliki broj vjernika dočekao je u Ostrogu mirotočivu ikonu Bogorodice ”Umekšanje zlih srca”, koja je ...