Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blagodarimo Bogu koji nam je dao Svetog Vasilija

11. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba sa petohljebicom.

Služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički G. Irinej, uz molitveno učešće Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Joanikija i preosvećene gospode episkopa: bihaćko-petrovačkog Sergija i buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, brojnog sveštenstva i svešternomonaštva.

Uprkos jakoj kiši i nevremenu, neprekidna kolona poklonika molitveno je učestvovala u bogosluženju čekajući red na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom.

Vjernici su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Ostroškom Čudotvorcu, a na hiljade iz regiona došlo ih je pješačeći i po nekoliko stotina kilometara.

Sabranima je na kraju bogosluženja praznik čestitao Visokopreosvećni Mitropolit Joanikije i poželio da Sveti Vasilije nagradi njihov trud.

– Zaista sam duboko dirnut kada sam vidio ljubav ove djece i omladine koji po ovoj kiši, hladnoći i velikom nevremenu idu i hitaju Svetom Vasiliju Ostroškom kao što su to i naučili svake godine. Ne pamtim da je bilo nekada baš ovako nevrijeme, ali i to je dar od Boga. Međutim, tek se tu pokazuje prava istinska vjera i ljubav, kada bilo kakva nepogoda nije mogla da spriječi ovu djecu i omladinu, a ima dosta i odraslih, hvala Bogu, da pristupe danas Svetom Vasiliju. Vidimo kakav je karakter našeg naroda. Teško da je neko mogao ovu djecu u školama naučiti da podnose takvu žrtvu, ovo je nešto što su naslijedili i od svojih davnih i bližih predaka. Naš narod je vjeran, ali je vjeran najvećim vrijednostima i svojim svetinjama – rekao je Mitropolit Joanikije.

Podsjetio je da Sveti Vasilije Ostroški čudotvori vjekovima.

– I Bog je to tako ustrojio i pokazao svoju milost i staranje o srpskom rodu, pa je poslije spaljivanja moštiju Svetog Save, poslao Svetog Vasilija Ostroškog da bude drugi Sveti Sava i da se preko njegovih moštiju izlivaju čudesa u manastiru Ostrogu kao što su se ranije vjekovima izlivala čudesa i iscjeljenja i blagoslov i ukrepljenje duhovno preko moštiju Svetog Save u Mileševi – besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Koliko je Sveti Vasilije Ostroški primio teškoća, i suza, i uzdaha, i nadanja, i molitava od svoga naroda, rekao je Mitropolit Joanikije, da ponekad izgleda da smo ga isuviše opteretili i svojim bolestima, i svojim mukama, pa mu pritičemo kada nam je god teško.

– Zato i blagodarimo Bogu koji nam je dao takvoga svetitelja, utješitelja i čudotvorca. Koliko se ovdje ljudi utješilo, koliko je ovdje kod Svetog Vasilija, od njegovih svetih moštiju, bolesnika ovdje iscijeljeno. Vrlo često se događa, ne baš u svakom slučaju, ali mnogi od onih koje su ljekari bili otpisali, digli ruke od daljeg liječenja, dođe taj čovjek ili žena, bolesnik kod Svetog Vasilija, pa se iscijeli. Jer on pritiče svima koji se njemu obraćaju na razne načine, a nije manje čudo kada dođe čovjek potpuno ravnodušan prema vjeri ili bez ikakve vjere i ima nešto protiv vjere i protiv Crkve, pa se potpuno obrati Bogu kod moštiju Svetog Vasilija i postane dobar hrišćanin, kajući se za svoje prethodne grijehe i gledajući da u svome životu kasnije što više ugodi Bogu da bi time pokazao da se popravio i da je našao pravi put spasenja – naglasio je Mitropolit Joanikije i izrazio nadu da će zbog truda svi koji su došli iz raznih krajeva na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom biti nagrađeni od Boda i Svetog Vasilija.

Besjeda Mitropolita Joanikija u Gornjem Ostrogu

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....