Peta nedjelja posta posvećena Prepodobnoj Mariji Egipćanki molitveno proslavljena u Ostrogu

2. april 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Peta nedjelja Časnog posta – Gluvna, posvećena Prepodobnoj Mariji Egipćanki, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživao mu je jerej Aleksandar Orlandić, barski paroh, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja Svetog Jevanđelja sabranima je besjedio o. Vladimir.

– Kada je Hristos govorio učenicima o svome stradanju, oni su tražili od njega da sjednu sa Njegove desne i lijeve strane. Traže dakle vlast, da im bude udobno, da vladaju na neki način. Apostoli su još nekako bili u ropstvu pale ljudske prirode da žele da vladaju. Nisu shvatali misiju Hristovu, da je Njegova misija iskupiteljna misija na krstu, da preko te žrtve iskupi rod ljudski od robovanja grijehu, đavolu i smrti. Ali pošto su oni još u sebi imali tog starog čovjeka, oni još nisu bili svjesni Hristove misije i nisu slušali o tome da On treba da strada, već su tražili od Njega da im da vlast – rekao je o. Vladimir.

Objasnio je da su Adam i Eva pali upravo želeći da vladaju, da budu Bogovi.

– Tek kada je Duh Sveti sišao na apostole, poslije Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja, oni su se oslobodili tog starog čovjeka koji želi da vlada. Shvatili su su da je suština novog čovjeka, novog Adama, da služi drugima. Apostol Pavle kaže da imamo dva Adama. Prvi Adam je onaj stari Adam od koga kad se mi rađamo završavamo u smrti, i i mamo drugog Adama, Hrista koji je došao sa neba, i kada se rađamo u Hristu mi nasleđujemo život vječni. Zato je mnogo važno da čovječanstvo bude vozglavljeno drugim Adamom, da naša glava bude Hristos, Onaj koji je pobijedio smrt – rekao je o. Vladimir.

Podsjetio je na riječi svetih otaca, da sve strasti mogu da napuste čovjeka, a da ga jedino vlastoljublje prati do samog groba.

– Vidimo to i u našem životu. Imamo ljude ostvarene u biznisu, ali to je ništa, on želi vlast. Koliko je to za palu ljudsku prirodu prioritet da se domogne vlasti. Kada čovjek nije u Hristu, kada nema Hrista kao svoju glavu koji ga vodi u život vječni, kada nije prosvećen, zamislite da date tom čovjeku vlast. Zamiste čovjek koji je nekršten, neprosvećen, nema Hrista u sebi, nema Duha Svetoga u sebi i date mu vlast – besjedio je o. Vladimir.

Podsjetio da hrišćanstvo vidi vlast u služenju.

– Hristos kaže, koji želi da bude prvi, neka vam služi i koji hoće od vas da bude veći neka bude sluga svima vama, kao što je Hristos došao da služi, a ne da mu služe. Tako smo i mi prizvani da imamo pravilno poimanje vlasti. To je kada smo u stanju da da služimo drugima, a ne da gledamo da sve potremo pod noge svoje i da vladamo drugim ljudima, kao što se to dešava u životu, kada ljudi nemajući Hrista Boga u sebi imaju to pogrešno poimanje vlasti, žele da vladaju drugim ljudima, da dominiraju – besjedio je o. Vladimir i podsjetio da Hristos poziva na savršeno služenje drugim ljudima.

Sabrani koji poste Vaskršnji post, pričestili su se Svetim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

29. 9. 2024.

Četranesta nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 14. nedjelju po Duhovima, 29. septembra 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

27. 9. 2024.

Mitropolit Amvrosije i Episkop Pajsije bogoslužili u Ostrogu na Krstovdan...

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trepezom ljubavi, 27. septembra 2...

22. 9. 2024.

13. nedelja po Duhovima u Ostrogu

U 13. nedelju po Duhovima 22.09.2024 na praznik svetih pravednih Joakima i Ane, Svetom Liturgijom u c...

21. 9. 2024.

Proslava praznika Mala Gospojina u Ostrogu

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije - Mala Gospojina, molitveno je proslavljen u ostroškoj svet...

15. 9. 2024.

Vladika Kirilo u Ostrogu rukoproizveo đakona Aleksandra Miljanovića...

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralno američki i administrator Mitropolije ...