Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

5. februar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Nedjelju o mitaru i fariseju, 5. ferbauara 2023. ljeta Gospodnjeg, kojom počinju pripremne nedjelje pred Vaskršnji post, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Sveštenomučenika Klimenta Ankirskog, molitveno je bilo u ostroškom manastiru.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović, beranski paroh.

Odgovala su ostroška bratija, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o cariniku i fariseju, ljudima iz naroda, sabranima je bejdesio o. Stefan.

– Iako je bilo logično da tok ove priče bude drugačiji, da carinik sebe uzvisuje, a da sveštenik sebe unizuje, ovdje se desilo obrnuto. Ali to nije ništa strano čovjekovoj prirodi i čovjeku, ni u tadašnje, ni u današnje vrijeme. Taj carinik, koji je vjerovatno svjesno ili nesvjesno mnoge oštetio ili povrijedio, stajao je u hramu i imao je toliko smirenje ali i strah Božiji, da nije smio da pogleda u visinu nebesku, u samog Gospoda, već je samo onako smireno kao ponizni sluga govorio “Bože milostiv budi meni grešnome”. Pored njega je stajao sveštenik, sav bitan i pun sebe sa podignutim rukama ka nebesima i ka Gospodu govoreći “hvala ti što nisam kao ovaj carinik i kao ovi grešnici i hvala ti što sam ja najbolji.” Ovdje vidimo dvije krajnosti. Vidimo gordost, ali vidimo i smirenje carinika – objašnjavao je o. Stefan.

Da bismo zadobili smirenje carinika, i da bismo mogli da sasiječemo korov gordosti koju pokazuje ovaj sveštenik, neophodno je da sagledamo dubinu svoje duše i da pitamo sebe gdje se mi nalazimo na ovom svijetu i šta je smisao našeg postjanja, besjedio je o. Stefan.

– Da li je smisao našeg postojanja da budemo veći i bolji od ostalih samo naizgled, ili je smisao našeg postojanja da svojim smirenjem, svojim djelima i unižavanjem sebe pred drugima, i te druge prizovemo spasenju i tako ih svojim djelima uvedemo u Carstvo Nebesko? Ako obitavamo u svojim visokim mislima, ako se hvalimo kako pjevamo, kako govorimo, kako se oblačimo, kako se ponašamo, kako smo mi najbolji i za to tražimo opravdanje, onda nešto nije u redu sa nama. Ne možemo obitavati u isto vrijeme u gordosti i u smirenju. Smirenja nema ako ne preispitujemo sebe neprestano, ukoliko sebe ne popravljamo neprestano i ako se ne kajemo – rekao je o. Stefan i poručio da ne treba da budemo fariseji i licemjeri, nego da pogledamo u dubinu svoje duše i zatražimo oproštaj od Gospoda.

Sabrani vjerni narod tokom Liturgije pričestio se Hristovim Tajnama Tijela i Krvi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...