Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

5. februar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Nedjelju o mitaru i fariseju, 5. ferbauara 2023. ljeta Gospodnjeg, kojom počinju pripremne nedjelje pred Vaskršnji post, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Sveštenomučenika Klimenta Ankirskog, molitveno je bilo u ostroškom manastiru.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat protosinđel Ilija, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Stefan Milovanović, beranski paroh.

Odgovala su ostroška bratija, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Poslije čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o cariniku i fariseju, ljudima iz naroda, sabranima je bejdesio o. Stefan.

– Iako je bilo logično da tok ove priče bude drugačiji, da carinik sebe uzvisuje, a da sveštenik sebe unizuje, ovdje se desilo obrnuto. Ali to nije ništa strano čovjekovoj prirodi i čovjeku, ni u tadašnje, ni u današnje vrijeme. Taj carinik, koji je vjerovatno svjesno ili nesvjesno mnoge oštetio ili povrijedio, stajao je u hramu i imao je toliko smirenje ali i strah Božiji, da nije smio da pogleda u visinu nebesku, u samog Gospoda, već je samo onako smireno kao ponizni sluga govorio “Bože milostiv budi meni grešnome”. Pored njega je stajao sveštenik, sav bitan i pun sebe sa podignutim rukama ka nebesima i ka Gospodu govoreći “hvala ti što nisam kao ovaj carinik i kao ovi grešnici i hvala ti što sam ja najbolji.” Ovdje vidimo dvije krajnosti. Vidimo gordost, ali vidimo i smirenje carinika – objašnjavao je o. Stefan.

Da bismo zadobili smirenje carinika, i da bismo mogli da sasiječemo korov gordosti koju pokazuje ovaj sveštenik, neophodno je da sagledamo dubinu svoje duše i da pitamo sebe gdje se mi nalazimo na ovom svijetu i šta je smisao našeg postjanja, besjedio je o. Stefan.

– Da li je smisao našeg postojanja da budemo veći i bolji od ostalih samo naizgled, ili je smisao našeg postojanja da svojim smirenjem, svojim djelima i unižavanjem sebe pred drugima, i te druge prizovemo spasenju i tako ih svojim djelima uvedemo u Carstvo Nebesko? Ako obitavamo u svojim visokim mislima, ako se hvalimo kako pjevamo, kako govorimo, kako se oblačimo, kako se ponašamo, kako smo mi najbolji i za to tražimo opravdanje, onda nešto nije u redu sa nama. Ne možemo obitavati u isto vrijeme u gordosti i u smirenju. Smirenja nema ako ne preispitujemo sebe neprestano, ukoliko sebe ne popravljamo neprestano i ako se ne kajemo – rekao je o. Stefan i poručio da ne treba da budemo fariseji i licemjeri, nego da pogledamo u dubinu svoje duše i zatražimo oproštaj od Gospoda.

Sabrani vjerni narod tokom Liturgije pričestio se Hristovim Tajnama Tijela i Krvi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

15. 5. 2023.

PROSLAVA SVETOG VASILIJA U LONDONU

Crkvena opština Svetog Save u Londonu kao i njeni parohijani već skoro 40 godina imaju zavjetnu slavu...

14. 5. 2023.

Nedjelja Samarjanke u Ostrogu

U petu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom - Samarjanke, 14. maja 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta C...

12. 5. 2023.

Praznik Svetog Vasilija toržestveno proslavljen u Ostrogu; Mitropolit Joanikije: ...

Svetom arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača, praznik Svetog Vasilija toržestveno je pr...

12. 5. 2023.

Mitropolit Joanikije u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju Ostroškom...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije na praznik Svetog Vasilija...

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...