Vavedenje Presvete Bogorodice toržestveno proslavljeno u ostroškoj svetinji, bogolsužio Mitropolit Joanikije

4. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, hramovna slava crkve u Gornjem Ostrogu u kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog, proslavljen je u ostroškoj svetinji  Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom ljubavi.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije, a sasluživali su mu arhimandriti: Sergije, iguman ostroški i Mihailo, iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, kao i jerođakon Gavrilo sabrat Cetinjskog manastira.

Odgovarala su ostroška bratija predvođena jerođakonom Romanom, uz molitveno učešće brojnog monaštva i više stotina vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na manastirsku slavu.

Sabrani koji poste Božićni post pričestili su se i prisajedinili Svetim Hristovim Tajnama, a na kraju Liturgije Mitropolit Joanikije sa saslužiteljima je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast Presvete Bogorodice i Njenog Vavedenja, pripremila ostroška bratija.

Mitropolit Joanikije je, čestitajući sabranima veliki praznik, podsjetio da su Presvetu Bogorodicu njeni roditelji koji su potomstvo dobili u poodmaklim godinama, odredili na služenje Bogu u Hramu, još od najranijeg djetinjstva.

– Svetu Djevu Bogorodicu prvosveštenik koji je trebao da je posveti Gospodu, uveo je u svetinju na svetinjama, tamo gdje nije bilo dozvoljeno ulaziti nikome, osim jednom godišnje prvosvešteniku jevrejskog naroda. Po tome vidimo da je prošao Stari zavjet i stari zakoni i da nastupa Novi zavjet, da je punoća u onome što će donijeti Presveta Djeva Bogorodica ovome svjetu – rekao je Mitropolit Joanikije, podsjećajući da je upravo to prethodilo Rođenju Gospoda Isusa Hrista.

Sve ono što govorimo o Presvetoj Djevi Bogorodici sve nas vodi ka Hristu, rekao je Mitropolit Joanikije, dodajući da kada govorimo o Hristu, uvijek treba sa blagodarnošću da pominjemo Presvetu Bogorodicu.

– Zato se Ona toliko veliča i slavi kod svih hrišćanskih narašataja i u Crkvi Božijoj, i zato se svaka Sveta služba završava veličanjem Presvete Bogorodice. To nije slučajno. Ona kao brza pomoćnica, kao Majka Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista ima tu slobodu da nas zastupa pred prestolom Božijim i da silazi u ovaj svijet i da nas blagosilja i vadi iz svih iskušenja. Ona ljude obraća na prave puteve spasenja, odvraća ih od zla i okreće ih ka dobru, a kada padnu u iskušenja Ona pritiče i pomaže naročito onima koji je prizivaju upomoć – rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Podsjetio je i da danas krsnu slavu slavi cijela Crkva Božija, mnoge svetinje među kojima i manastir Hilandar, i manastir Ostrog.

– I nije slučajno što ovaj veliki praznik pada na početku Božićnog posta, jer puni njegov smisao možemo shvatiti tek ako ga zajedno tumačimo sa praznikom rođenja Hristovog, jer je Presveta Djeva u hramu Božijem u kome je bila privedena na službu, učinila svoju dušu i svoje srce sasudom blagodati i milosti Božije i zbog toga kao čisti sasud Nju je Bog izabrao da postane Majkom Spasitelja našeg Isusa Hrista. Po Božijem promislu i po dejstvu Duha Svetoga, a po ljubavi Božijoj prema nama ljudima, jer je Bog riješio da snishodi našim slabostima, da postane kao jedan od nas i trebao je da primi ljudsku prirodu zbog toga da bi pokazao punu ljubav i da bi postradao za nas, u ime nas i umjesto nas, da bi nas oslobodio od naših grjehova, da bi nas sa Bogom izmirio, da bi nas jedne sa drugima sjedinio – besjedio je Mitropolit Joanikije.

Naglasio je i da nas svaki praznik koji proslavljamo privodi u naručje Božije i međusobno nas zbližava.

– Tako se obnavlja naša priroda i naše zajedništvo i naša međusobna ljubav. Na to smo prizvani u toku ovoga posta da se jedni sa drugima izmirimo, da oprostimo jedni drugima, da u licu brata svoga vidimo lice Božije i da se obradujemo jedni drugima, da bi Gospod nas obradovao dolaskom u ovaj svijet. Bio je stari običaj da se pred svaki veliki praznik, a naročito pred Božić izmirimo i u porodici i u široj zajednici. Zbog toga, dočekujući Gospoda i Spasitelja našega, Cara mira, da prethodno uđe mir u naše duše, da se izmirimo jedni sa drugima i da dostojono dočekamo praznik Rođenja Hristovog da bismo spremno mogli pred Gospodom govoriti i slaviti i pozdravljati se onim divnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi – poručio je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije.

Besjeda Mitropolita Joanikija

Ostroška bratija je povodom manastirske slave za sabrane vjernike pripremila posluženje.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 1. 2023.

Savindan molitveno proslavljen u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog Arhiepiskopa Svetog Save proslavljen je u ostroškoj svetinji svetom Liturgijom, ...

22. 1. 2023.

32. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 32. nedjelju po Duhovima, 22. januara 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

19. 1. 2023.

Bogojavljenje u Ostrogu

Veliki hrišćanski praznik Krštenja Gospoda Isusa na Jordanu - Bogojavljenje, molitveno je proslavljen u ...

18. 1. 2023.

Mitropolit Joanikije na Krstovdan bogoslužio u Donjem Ostrogu i obavio veliko osv...

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na Krstovdan Svetu službu Božiju u crk...

15. 1. 2023.

Besjeda igumana o.Sergija na praznik Prepodobnog Serafima Sarovskog...

Praznik Prepodobnog Serafima Sarovskog i Svetog Silvestara liturgijski je proslavljen u ostroškoj sve...

14. 1. 2023.

Praznici Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog molitveno proslavljeni u Os...

Početak 2023. ljeta Gospodnjeg po julijanskom kalendaru, Pravoslavna nova godina, molitveno je proslav...