Vavedenje Presvete Bogorodice toržestveno proslavljeno u ostroškoj svetinji, bogolsužio Mitropolit Joanikije

4. decembar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, hramovna slava crkve u Gornjem Ostrogu u kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog, proslavljen je u ostroškoj svetinji  Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom ljubavi.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije, a sasluživali su mu arhimandriti: Sergije, iguman ostroški i Mihailo, iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, kao i jerođakon Gavrilo sabrat Cetinjskog manastira.

Odgovarala su ostroška bratija predvođena jerođakonom Romanom, uz molitveno učešće brojnog monaštva i više stotina vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na manastirsku slavu.

Sabrani koji poste Božićni post pričestili su se i prisajedinili Svetim Hristovim Tajnama, a na kraju Liturgije Mitropolit Joanikije sa saslužiteljima je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast Presvete Bogorodice i Njenog Vavedenja, pripremila ostroška bratija.

Mitropolit Joanikije je, čestitajući sabranima veliki praznik, podsjetio da su Presvetu Bogorodicu njeni roditelji koji su potomstvo dobili u poodmaklim godinama, odredili na služenje Bogu u Hramu, još od najranijeg djetinjstva.

– Svetu Djevu Bogorodicu prvosveštenik koji je trebao da je posveti Gospodu, uveo je u svetinju na svetinjama, tamo gdje nije bilo dozvoljeno ulaziti nikome, osim jednom godišnje prvosvešteniku jevrejskog naroda. Po tome vidimo da je prošao Stari zavjet i stari zakoni i da nastupa Novi zavjet, da je punoća u onome što će donijeti Presveta Djeva Bogorodica ovome svjetu – rekao je Mitropolit Joanikije, podsjećajući da je upravo to prethodilo Rođenju Gospoda Isusa Hrista.

Sve ono što govorimo o Presvetoj Djevi Bogorodici sve nas vodi ka Hristu, rekao je Mitropolit Joanikije, dodajući da kada govorimo o Hristu, uvijek treba sa blagodarnošću da pominjemo Presvetu Bogorodicu.

– Zato se Ona toliko veliča i slavi kod svih hrišćanskih narašataja i u Crkvi Božijoj, i zato se svaka Sveta služba završava veličanjem Presvete Bogorodice. To nije slučajno. Ona kao brza pomoćnica, kao Majka Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista ima tu slobodu da nas zastupa pred prestolom Božijim i da silazi u ovaj svijet i da nas blagosilja i vadi iz svih iskušenja. Ona ljude obraća na prave puteve spasenja, odvraća ih od zla i okreće ih ka dobru, a kada padnu u iskušenja Ona pritiče i pomaže naročito onima koji je prizivaju upomoć – rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Podsjetio je i da danas krsnu slavu slavi cijela Crkva Božija, mnoge svetinje među kojima i manastir Hilandar, i manastir Ostrog.

– I nije slučajno što ovaj veliki praznik pada na početku Božićnog posta, jer puni njegov smisao možemo shvatiti tek ako ga zajedno tumačimo sa praznikom rođenja Hristovog, jer je Presveta Djeva u hramu Božijem u kome je bila privedena na službu, učinila svoju dušu i svoje srce sasudom blagodati i milosti Božije i zbog toga kao čisti sasud Nju je Bog izabrao da postane Majkom Spasitelja našeg Isusa Hrista. Po Božijem promislu i po dejstvu Duha Svetoga, a po ljubavi Božijoj prema nama ljudima, jer je Bog riješio da snishodi našim slabostima, da postane kao jedan od nas i trebao je da primi ljudsku prirodu zbog toga da bi pokazao punu ljubav i da bi postradao za nas, u ime nas i umjesto nas, da bi nas oslobodio od naših grjehova, da bi nas sa Bogom izmirio, da bi nas jedne sa drugima sjedinio – besjedio je Mitropolit Joanikije.

Naglasio je i da nas svaki praznik koji proslavljamo privodi u naručje Božije i međusobno nas zbližava.

– Tako se obnavlja naša priroda i naše zajedništvo i naša međusobna ljubav. Na to smo prizvani u toku ovoga posta da se jedni sa drugima izmirimo, da oprostimo jedni drugima, da u licu brata svoga vidimo lice Božije i da se obradujemo jedni drugima, da bi Gospod nas obradovao dolaskom u ovaj svijet. Bio je stari običaj da se pred svaki veliki praznik, a naročito pred Božić izmirimo i u porodici i u široj zajednici. Zbog toga, dočekujući Gospoda i Spasitelja našega, Cara mira, da prethodno uđe mir u naše duše, da se izmirimo jedni sa drugima i da dostojono dočekamo praznik Rođenja Hristovog da bismo spremno mogli pred Gospodom govoriti i slaviti i pozdravljati se onim divnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi – poručio je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije.

Besjeda Mitropolita Joanikija

Ostroška bratija je povodom manastirske slave za sabrane vjernike pripremila posluženje.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

16. 6. 2024.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ostrogu...

U nedjelju sedmu po Vaskrsu, posvećenu Svetim ocima Prvog vaseljenskog sabora, 16. juna 2024. ljeta Gos...

13. 6. 2024.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg u Ostrogu

Veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg, četrdeseti dan po Vaskrsenju, proslavljen je u ostroškoj svetinji u...

10. 6. 2024.

HODOČAŠĆE OD PANČEVA DO OSTROGA

Darko Damnjanović i Aleksandar Tkač, pripadnici Vojske Srbije, su, osim vjernosti vojničkoj službi po...

9. 6. 2024.

Nedjelja Slijepog u Ostrogu: O. Bratoljub Radović: Skinimo mrenu sa očiju koju nam...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista - Nedjelju slijepog, 9.juna 2024. ljeta Gospodnjeg, k...

4. 6. 2024.

Planinarsko-ekološko društvo „Zimomor“ iz Nevesinja i ove godine stigli pješke na...

Planinari i ekolozi iz Nevesinja, već tradicionalno svake godine hodočaste iz Nevesinja do našeg manas...

3. 6. 2024.

Praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene proslavljen u manastiru Ostrogu...

Praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji. Liturgi...