Vladika Longin bogoslužio u Gornjem Ostrogu (video)

26. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo preosveštenstvo Episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički G. Longin, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, u četvrtak 26. maja 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetu mučenicu Glikeriju.

Pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Preosvećenom vladici sasluživao je protojerej Vladan Pantelić, paroh hercegnovski.

Vladika Longin je na kraju Liturgije zablagodario Bogu što je došao u ostrošku svetinju da služi i naglasio da je Sveti Vasilije Ostroški molitvenik i zaštitnik svih onih koji mu se obraćaju iskreno.

– Mi svi znamo, naročito oni koji nisu prvi put ovdje, znaju da Gospod molitve ovog divnog svetitelja čuje i brzo ispunjava. Sa blagoslovom našeg dobrog Mitropolita Joanikija, arhipastira Crne Gore, danas smo ovdje služili Svetu Liturigju i pomolili se Bogu za naš rodi i sve pravoslavne hrišćane, a posebno za naš narod koji živi ne samo ovdje, nego u cijelom svijetu, širom zemaljske kugle pod nebeskom kapom – rekao je Vladika Longin.

Istakao je da naši ljudi koji žive daleko od zemlje otaca svojih, konkretno u Americi u Kanadi vole Svetog Vasilija, njemu se obraćaju i podižu mu hramove.

– U našoj eparhiji imaju dvije crkve Svetog Vaislija i obje su starije od 100 godina, a za Ameriku 100 godina to je duga  i velika istorija. Znači da su naši prvi doseljenici donijeli sa sobom vjeru u Hrista Gospoda  Spasitelja i ljubav prema Božijim svecima i svetiteljima. I naravno, nove ckrve kada se grade, posvećuju se takođe ovom pastiru dobrom, dobrom vladici i dobrom Božijem svecu, Svetom Vaisliju Ostroškom – besjedio je Vladika Longin.

Poučavajući sabrano monaštvo i vjerni narod, Episkop Longin je kazao da bez života po jevanđeljskim zapovjestima nema mira duši i savjesti, te da nema zdravlja, ni duhovnog, ni fizičkog.

– Nije džabe rekao narodni pjesnik, pravoslavlje ti si kao zdravlje. Pravoslavlje je zdravlje, čista vjera, koju su apostoli utvrdili na osnovu propovjedi Hristove, predali svetim ocima, a oni našim precima, ta čista vjera spašava, čuva, nadahnjuje i brani i dokle god budemo držali vjeru u srcu svom, živjeli vjerom, rukovodili se principima pravoslavne vjere, mi ćemo znati da se održimo, da se odupremo iskušenjima, i da ostanemo na putu Božijem, na putu naše Svete Crkve, putu koji vodi u vječnost, u Carstvo nebesko, putu koji vodi u vječnu raodst i spasenje, a ne u propast – poručio je Vladika Longin.

Svi koji dođu u ostrošku svetinju, istako je Preosvećeni vladika, treba iskreno da se pokaju pred Gospodom i Njegovim svecem za sve pogreške.

– I da damo svečano obećanje da ćemo se uz Božiju pomoć truditi da budemo bolji, da budemo praktični pravoslavni hrišćani, a ne nominalno samo po imenu. Truditi se da naša vjera bude živa, a ne samo nasledna i običajna, folklorna vjera. Ovo je sveto mjesto gdje treba da se nadahnemo i dobijemo hrabrosti i snage da odbcimo sve ono što nas prlja, što kalja naš obraz, našu dušu, što žulja našu čistu savjest i da čvrsto odavde izađemo svi osvježeni, ojačani, obnovljeni sa sviješću da je Bog blizu, da je Bog uvijek sa nama, a da smo mi sa Bogom – rekao je Episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin.

Besjeda Vladike Longina u Gornjem Manastiru Ostrogu

Sve fotografije

Ostala dešavanja

14. 5. 2023.

Nedjelja Samarjanke u Ostrogu

U petu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom - Samarjanke, 14. maja 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta C...

12. 5. 2023.

Praznik Svetog Vasilija toržestveno proslavljen u Ostrogu; Mitropolit Joanikije: ...

Svetom arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača, praznik Svetog Vasilija toržestveno je pr...

12. 5. 2023.

Mitropolit Joanikije u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju Ostroškom...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije na praznik Svetog Vasilija...

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...

11. 5. 2023.

Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode os...