U Donjem Ostrogu odslužena Liturgija na praznik Uspenja Svete Ane

7. avgust 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedelju 7. po Duhovima, kada se naša Sveta Crkva molitveno sjeća Uspenja Svete Ane, majke Presvete Bogorodice, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Liturgija. Načalstvovao je protojerej – stavrofor Grozdan Simić iz Eparhije valjevske, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji jerođakoni Roman i Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i brojnog vjernog naroda.

DSC_2363 kopija

Veliki broj poklonika iz raznih krajeva došao je i ovog vikenda u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, a oni koji su se pripremali postom, molitvom i ispoviješću, primili su Sveto Pričešće.

Nakon Svete Liturgije, sabranima se riječima nadahnute besjede obratio o. Grozdan. On je podsjetio da je u vremenu u kome živimo teška i preteška borba za dušu čovjekovu.

-Pazite na život svoj, taj dar Božiji. Nema tog čovjeka koji će moći da iznjedri riječima ljubav Božiju. To može samo vaše srce, duša da osjeti i doživi. Blago onome čovjeku koji je doživio Boga u srcu svome kroz blagodat. Oni koji nisu još doživjeli, oni mogu samo da kažu da vjeruju, ali bez doživljenosti blagodati Božije je živi dokaz da nas je Gospod udostojio njegove milosti da to mi doživimo u srcu svome – kazao je o. Grozdan.

On je takođe rekao da su svi sveti i svetiteljke bili ono što smo mi danas, to je čovjek.

-Oni su prepoznali tajne duhovnosti i življenja po Bogu, ne po ovome svijetu samo. Mi smo rođeni u ovom svijetu da kroz njega prođemo, naravno i da se kroz njega žrtvom svojom, živom vjerom spasemo. Imajte na umu da je Bog stvorio čovjeka ѕza vječnost, ne za vrijeme, jer ono prolazi – kazao je o. Grozdan i podsjetio da ne treba da imamo velike želje za ovim svijetom.

DSC_2374 kopija

O. Grozdan je istakao da moramo duhovno da se probudimo, da radimo na duhovnom polju, a ne da očekujemo da će nekoliko molitava da promijeni naš život.

-To je borba, braćo i sestre i samo samo oni koji su duhovno iskusni i jaki savladaju tu borbu. Sveti Vasilije Ostroški je bio željan te borbe, jer ga je ta borba održavala u živoj vjeri prema Vaskrslom Gospodu. A šta mi tražimo? Kad naiđu neka manja iskušenja mi se brzo razočaramo i nevoljni smo za život. Pa gdje je ta naša vjera, ta naša snaga duhovna da bije bitku, da se nosi, jer Gospod hoće da nas iskristališe duhovno, da stalno budemo slika i prilika Božija i dostojni imena čovjek- kazao je o. Grozdan i dodao da je mjerilo naše vjere ljubav prema bližnjima.

Besjeda o. Grozdana

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...