Sredoposna nedjelja u Ostrogu

14. april 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju Časnog posta – Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnu Mariju Egipćanku, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Nikolaj, a sasluživala su mu sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i protojerej-stavrofor Milan Pajkanović iz Banjaluke, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Milan koji je podsjetio na današnje pročitano Jevanđelje o iscjeljenju đavoimanog sina, vjerujućeg čovjeka.

– Kada je Gospod bio na gori Tavoru i kada se pred svojim učenicima i apostolima preobrazio, na gori su još se projavili i starozavjetni proroci Mojsej i Ilija, i kada su silazili sa gore, samo što dakle trojica njegovih učenika, apostol Petar, Jakov i Jovan bili na gori Tavoru, kada su silazili dolje ispod podnožja, devetorice apostola su ostali dolje u podnožju Tavora. Jedan čovjek koji je imao sina teško bolesnoga, koji ga je demon napadao, i često ga je bacao i u vatru i u vodu, i doveo ga apostolima ovim koji su dolje ostali da ga iscijele, i oni ga ne mogaše iscijeliti. I kada je Gospod sišao, taj ojađeni, ožalošćeni čoveku, prilazi Gospodu i kaže  Gospode, ako možeš da mi pomogneš i da mi učiniš, da mi sina iscijeliš, jer ga demon mnogo puta baca i u vatru i u vodu. A kaže njemu Gospod, ako možeš da vjeruješ sine, sve može onima koji vjeruju. “Gospode, pomozi mome nevjerju”. I Gospod prilazi, i zaprijeti demonu, i demon izađe i mladić potpuno postane zdrav. Kada su ga apostoli poslije upitali, Gospode, a zašto ga mi ne mogasmo iscijeliti, a Gospod kaže, zbog nevjerstva vašeg, niste dovoljno imali vjere, jer ovaj se duh izgoni samo postom i molitvom – besjedio je o. Milan.

Naglasio je da je veoma bitno danas da istaknemo čvrstu vjeru svih nas, kakvu vjeru to mi imamo kada dolazimo u sveti hram.

– I evo ovo su dani kada treba da ojačamo i umnožimo sve vrline pa među njima i post i molitvu, a pošto trebamo ne samo tjelesni, nego i duhovni post, ako nemamo praštanja, a praštanje je najveći duhovni post, onda biće nam slabo korisno Sveto Pričešće. Samo ako smo dovoljno se pripremili sa postom, sa molitvom, sa ostalim vrlinama, vjerom, nadom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem, cjeomudrenošću i svim ostalim vrlinama, onda će to Sveto Pričešće biti na zdravlje i na spasenje duše i tijel  – poručio je o.Milan.

Besjeda o. Milana Pajkanovića

Sabrani koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu primili su Sveto Pričešće.

Ranije jutros, Sveta Liturgija služena je i u Gornjem Ostrogu na platou ispred manastira u kojem se čuvaju čudotvorne mošti Svetog Vasilija.

Sabranima je besjedio ostroški sabrat jeromonah Roman.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...