Iguman manastira Ostroga arhimandrit Sergije služio na hramovnoj slavi crkve Svetog Đorđa pod Goricom

6. maj 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, kojom je jutros u podgoričkom hramu Svetog Đorđa načalstvovao visokoprepodobni arhimandrit Sergije (Rekić), iguman manastira Ostrog, proslavljena je hramovna slava  Velikomučenik Đorđe – Đurđevdan.

Igumanu Sergiju je sasluživalo sveštenstvo ovoga drevnoga hrama:protojerej Mirčeta Šljivančanin, starješina crkve, protojerej-stavrofor Gojko Perović, arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski,  protojerej-stavrofor Mileta Kljajević, protojerej Jovan Radović, jerej Blažo Božović, đakon Luka Pavićević, kao i prota Milun Femić, dugogodišnji starješina ovog drevnog hrama. Na liturgijske vozglase odgovarao je hor Sveti Sava, rukovođen horovođom Snežanom Popović.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima se obratio arhimandrit Sergije, iguman ostroški. ”Još uvijek u nama trepere strašni događaji Strasne sedmice, ponižavanje i stradanje Gospoda Isusa Hrista, samo zbog toga što je došao da spase rod ljudski, ali koji su se završili njegovim Slavnim Vaskrsenjem”, rekao je iguman i dodao da nas je Gospod naučio trima vrlinama: vjeri, nadi i ljubavi, koje su temelj našega života, jer bez tih vrlina čovjek samo egzistira.”Jedino Gospod Isus Hristos svojim dolaskom, ljubavlju i žrtvom rešava pitanja čovjekovog života. Tom silom vjere i ljubavi se i mi hrabrimo u svaki dan i sat postojanja, a primjeri toga su nam i životi svetih, kao što su Pobjedonosac Georgije, Sveti Vasilije Ostroški i mnogih drugi”, naglasio je otac Sergije, dodajući da je strah Božiji jedini strah koji su svetitelji imali, a čovjek koji nema vjere je strašljiv, njime vladaju strahovi, a sa druge strane, samo čovjek koji je sav svoj život priklonio vječnom Bogu, oslobodio se od svih strahova.

Nakon primanja Svete tajne pričešća, sveštenoslužitelji su pristupili lomljenju i blagosiljanju slavskih kolača današnjih svečara.

Starješina hrama Svetog Velikomučenika Đorđa, otac Mirčeta Šljivančanin, čestitao je u ime sveštenstva praznik Velikomučenika Georgija, zaštitnika ovog drevnog hrama, zahvalivši se ocu Sergiju na ljubavi koju je pokazao prema nama i došao da zajedno proslavimo svoga zaštitnika. Otac je ukazao da je domaćin ovogodišnje slave gospodinSlobodan Ćeranić sa svojom porodicom, suprugom Anom i ćerkom Sofijom, domaćinstvo za narednu godinu predao bratu Miroslavu Jovanoviću, koji je primio dio slavskog kolača.

Tom prilikom za vjernike koji su u velikom broju pristizali,pravoslavno bratstvo Sveti Đorđe, koje takođe slavi svoga zaštitnika, pripremilo je posluženje u crkvenoj porti. Takođe, priređen je i kratak kulturno-umjetnički program, koji je nastavljen i uz slavsku trpezu usvetogeorgijevskom domu.

U programu su učestvovali polaznici škole vjeronauke Sveti Đorđe,koja takođe danas proslavlja svog patrona, etno pojac Danica Crnogorčević sa svojom etno grupom Gorica, kao i etno pojac Ksenija Vešović. Pozdravnom besjedom se za trpezom obratio gospodin Radoš Kastratović, predsjednik Crkvenog odbora.

Svetoj Liturgiji prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, gospodin Danilo Šaranović.

Elza Bibić

Foto i video: Darko Radunović

DSC00928
DSC00932DSC00934
DSC00937
DSC00938DSC00940
DSC00942
DSC00945
DSC00948DSC00951
DSC00953
DSC00958DSC00960
DSC00964
DSC00973
DSC00979
DSC01009
DSC01011
DSC01020
DSC01024

 

 

Ostala dešavanja

11. 5. 2024.

Hiljade vjernika u Ostrogu uoči praznika Svetog Vasilija; Arhijereji služili sveč...

Na hiljade vjernika sabralo se u ostroškoj svetinji uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog.Ne...

11. 5. 2024.

Proslava Prepodobnog Isaije od Onogošta u Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji se u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

10. 5. 2024.

Donacija manastira Ostrog bolnici u Brezoviku...

U susret prazniku Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstv...

10. 5. 2024.

Gost Vrlinoslova arhimandrit Sergije, iguman manastira Ostrog...

Gost novog izdanja Vrlinoslova, autora i voditelja Slobodana Stojkovića bio je arhimandrit Sergije, ig...

10. 5. 2024.

RASPORED BOGOSLUŽENjA POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2024....

6. 5. 2024.

Iguman manastira Ostroga arhimandrit Sergije služio na hramovnoj slavi crkve Sve...

Svetom Liturgijom, kojom je jutros u podgoričkom hramu Svetog Đorđa načalstvovao visokoprepodobni ar...