Hodočasnici iz Republike Srpske pješačiće od Sokoca do Manastira Ostrog 233km

11. maj 2015. - Manastir Ostrog - Čuda Sv. Vasilija

Jutros su iz porte crkve Svetog proroka Ilije put Ostroga krenuli  mladi Sokočani. Riječ je o sedmom pokloničkom putovanju do svetinje, u kojoj se nalaze mošti svetog Vasilija Ostroškog.

Okupili su se hodočasnici u najstarijem sokolačkom hramu. Kao i prethodnih godina, primili su blagoslov  duhovnika. Nakon molitve, poklonike je pozdravio protojerej stavrofor Boris Banduka.

– Krećete, dragi poklonici,  prema velikoj svetinji u ovo sveto jutro, na dan Svetog velikomučenika Georgija. Neka vam Gospod ovu žrtvu upiše na dobro. Vaš čin pokazuje veliku ljubav prema našoj crkvi, prema  našim svetinjama, a jedna od njih je i manastir Ostrog, u kome počivaju mošti velikog svetitelja, duhovnika i čudotvorca  – Vasilija Ostroškog. Radujemo se svi  u ovom jutru zbog onog što činite – rekao je protojerej stavrofor Boris Banduka.

Prvo putovanje do manastira Ostrog sokolački mladići organizovali su 2009. godine. Tada ih je bilo trojica.  Već iduće godine  bilo  je šest hodočasnika, a prošle godine dvanaest. U koloni koja je jutros krenula prema Ostrogu je 13 poklonika: Mladen Cvijetić, Milenko Cvijetić, Mladen i Mladena Vukosavljević, Dejan Elez, Milisav Zoranović, Dragan Motika, Dragan Gladanac, Mirjana Topalović, Lazarela Jagodić, Milan Borovčanin, Miljan Maletić i Vladimir Šućur.

Danas će preći 45 kilometara do mjesta Dub, koje je pet kilometara udaljeno od Ustiprače. Prenoći će u prostorijama „Romanijaputeva“, firme koja je među najvjernijim sponzorima kada je riječ o pokoličkom putovanju mladih Sokočana. Drugi dan je ponajteži, jer treba do Foče preći 55 kilometara, što zahtijeva veliki napor. Konačiće u domovima fočanske Bogoslovije. Trećeg dana će pješačiti 27 kilometara  do granice sa Crnom Gorom. Tu će se još jednom sresti sa  velikim prijateljem Bodom, vlasnikom bungalova u Sastavcima.

Bodo i njegovo osoblje za poklonike uvijek obezbijede prenoćište, udoban smještaj, večeru, okrijepe ih. U četvrtom danu pokloničkog putovanja, destinacija do Manastira Piva duga je 38 kilometara. U manastiru će prenoćiti. Slijedi peti, možda i najteži dan, put dug 48 kilometara. Riječ je o putovanju kroz nenaseljen i bezvodan kraj.  U Nikšiću  je konačište i sutradan radost putovanja prema ostroškoj svetinji, put dug samo 20 kilometara.

Hodočasnici će 11. maja, oko 18 časova, stići pod ostroško stijenje, do Gornjeg manastira, u kome će konačiti. Sutradan, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, prisustvovaće jutarnjoj liturgiji, a potom  će se pokloniti ćivotu velikog svetitelja i čudotvorca.

Kući se vraćaju istog dana. Njihovi drugari  vozilima  dolaze po njih. Stižu, u večernjim časovima, na mjesto odakle su krenuli – u crkvu Svetog proroka Ilije, gdje će prisustvovati večernjem bogosluženju.

I ovoga puta  hodočasnici su imali pomoć sponzora, među kojima su Mitropolija dabrobosanska, opština Sokolac, Grad Istočno Sarajevo, „Romanijaputevi“, Šumsko gazdinstvo „Romanija“ i drugi.

Ostala dešavanja

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...

26. 2. 2024.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog vladika Kirilo služio u Gornjem manastiru...

Dana kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog i prepodobnog Martinija, u...

25. 2. 2024.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu

Prva u nizu pripremnih nedjelja pred Vaskršnji post - Nedjelja o mitaru i fariseju, molitveno je prosla...

23. 2. 2024.

Vladika Raško-prizrenski Teodosije služio liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donje...

Na praznik svetog Haralampija svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Raško-prizrenski Teodos...

18. 2. 2024.

Sveta Liturgija služena u Donjem manastiru

Na dan kada naša Crkva proslavlja svetog Polievkta i svetu Agatije svetu Liturgiju u Donjem manastiru ...

18. 2. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 18. glava Knjige postanja (19-ta emisija) – jer...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 18. glava Knjige postanja (19-ta emisija) -  jeromonah dr Vladimir Palibrk, M. ...