Praznik Svetog Jovana Zlatousta molitveno proslavljen u Ostrogu

26. novembar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 25. nedjelju po Duhovima, 26. novembra 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Jovana Zlatousta Patrijarha carigradskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Nikolaj, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije i sabrat arhimandrit Miron.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Sabrani su se pričestili Svetim Hristovim Tajnama.

Sve fotografije

Sveti Jovan Zlatousti – Patrijarh carigradski

Rođen u Antiohiji 354. god. od oca Sekunda vojvode i matere Antuse. Učeći grčku filozofiju Jovan se zgnuša na grčko neznaboštvo i usvoji veru hrišćansku kao jedinu i svecelu istinu. Bi Jovan kršten od Meletija Patrijarha antiohijskog, a potom i njegovi roditelji primiše krštenje. Po smrti roditelja, zamonaši se Jovan i poče se strogo podvizavati. Tada napisa knjigu „O sveštenstvu”, i tada mu se javiše Sv. apostoli Jovan i Petar proričući mu veliku službu, veliku blagodat, ali i veliko stradanje. Kada je trebao biti posvećen za sveštenika javi se angel Božji istovremeno i Patrijarhu Flavijanu (posle Meletija) i samom Jovanu. A kada ga patrijarh rukopolagaše, videše svi bela svetla goluba nad glavom Jovanovom. Proslavljen zbog mudrosti, podviga i sile reči, bi Jovan izabran po želji cara Arkadija, za patrijarha carigradskog. Šest godina upravljaše crkvom kao patrijarh sa nesravnjivom revnošću i mudrošću. Posla misionare neznabožačkim Keltima i Skitima; suzbi simoniju u crkvi zbacivši mnoge episkope – simoniste; raširi milosrdnu delatnost crkve; napisa naročiti čin Svete liturgije; postidi jeretike; izobliči caricu Evdoksiju; rastumači Sveto pismo svojim zlatnim umom i jezikom, i ostavi crkvi mnoge dragocene knjige svojih beseda. Narod ga proslavi, zavidljivci ga omrzoše, carica ga dva put posla u izgnanstvo. U izgnanstvu provede tri godine, i skonča na Krstov dan 14. septembra 407. god. u mestu Komanu u Jermeniji. Pred smrt opet mu se javiše Sv. apostoli Jovan i Petar, kao i Sv. muč. Vasilisk (22. maja), u čijoj crkvi primi poslednje pričešće. „Slava Bogu za sve!” behu njegove poslednje reči, i s tim rečima duša se Zlatoustog patrijarha prenese u Raj. Od moštiju Zlatoustovih glava mu počiva u Uspenskom hramu u Moskvi, a telo u Vatikanu u Rimu.

Ostala dešavanja

4. 2. 2024.

35. nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 35. nedjelju po Pedesetnici, 4. februara 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pros...

2. 2. 2024.

Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)...

Slovo o slugi Božijem, novoprestavljenom monahu Stanku (Pešutu)”Blažen je put na koji danas ideš,...

1. 2. 2024.

KATIHIZIS – O BOGOČOVJEKU ISUSU HRISTU (dvanaesta emisija) mr Rade Bulajić...

KATIHIZIS - O BOGOČOVJEKU ISUSU HRISTU (dvanaesta emisija) mr Rade Bulajić, manastir Ostrog 31. 01. ...

31. 1. 2024.

Upokojio se u Gospodu ostroški sabrat +monah Stanko...

Ostroški sabrat monah Stanko (Pešut), koji se podvizavao u skitu Jovan Do, upokojio se u 74. godini ...

29. 1. 2024.

Svetosavska besjeda igumana manastira Ostroga arhimandrita Sergija u dvorani Par...

14./27. januara 2024. godine u Dvorani Park tradicionalno je na spomen najljepšeg izdanka roda srpsko...

28. 1. 2024.

34. Nedjelja po Duhovima u Donjem Ostrogu

U nedelju 34. po Duhovima, 28. januara 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslava...