14. nedjelja po Duhovima u Ostrogu; O. Sergije: Nema toga grešnika koji ne može steći odjeću vrlina

10. septembar 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 14. nedjelju po Duhovima, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojsija Murina i Savu Pskovskog – Sabor Srpskih Svetitelja, molitveno i saborno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu sabraća jeromonasi Vladimir i Nikolaj i jerođakon Zosima, kao i jereji Danijel Ružičić iz Banjalučke eparhije i Dejan Grčić iz Zahumsko-hercegovačke.

Svetoj službi Božijoj priustvovalo je više desetina vjernika, koji su iz raznih krajeva došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Besjedeći sabranima, iguman Sergije je istakao da pročitano Jevanđenje o tome kako domaćin poziva goste na svadbu, zapravo govori o pozivu Božijem na trpezu Gospodnju, na Svetu Liturgiju.

– Čusmo o ovima koji su pozvani na svadbu Gospodnju, za trpezu Gospodnju, koja je upravo ova Sveta Liturgija. Domaćin, koji je u ovom Jevanđelju je svakako naš Tvorac, Gospod naš, šalje sluge svoje da pozivaju narod za Njegovu trpezu, kroz molitveno podvižnički način i da se naslađuje svim blagodatnim darovima Božijim, koje nam je Gospod pripremio. To je slika upravo i onih proroka koje je Gospod slao da pozovu narod svoj da živi po Božijoj volji, po zapovijestima Božijim, koje su zaopravo put spasenja, koje su najljepše, najlakše, ako vjerujete. Sasvim je prirodno da će nam najlakše biti da živimo u saglasnosti sa Božijim zapovijestima i da se ništa ne brinemo. Međutim, naša sloboda i gordost, sujeta, egocentrizam i mnoge druge slabosti kojima se prepuštamo voljno, vrlo često voljno, a rijetko nesvjesno, one nas stavljaju nasuprot i onoga domaćina koji nas poziva i njegovih slugu, odnosno proroka i sada savremenih svetitelja, koji su od Hrista na ovamo bili u službi Božijoj i nas i svojim riječima i svojim primjerom pozivali i prizivali kako da živimo da bismo zadobili Carstvo nebesko. A to je moguće svakome – poručio je o. Sergije.

Podsjetio je na riječi ”mnogo je zvanih, ali je malo onih koji se opredijele da žive u skladu sa domaćinovom voljom”, Božijom boljom i oni zaista bivaju u nedostojnom odijelu, odijelu grijeha, bezvjerja, malovjerja, poluvjerja, krivovjerja, dodajući kako je to isključivo lična odgovornost.

– Evo recimo da sveštenici ne stignu sa svakim čovjekom da porazgovaraju. I onda kažu, nisam se mogao naučiti vjeri. Ali evo danas, u ovom trenutku, toliko je literature, toliko je hvala Bogu raznih izvora odakle možemo da steknemo i ona osnovna znanja o vjeri, ali i da uđemo u najtananije niti duhovnog života. Ali zato je mnogo lakše otići, pogledati u šolju ili ne znam na koji način, da se brzo nešto zagladi, navodno riješimo problem i nastavimo po starom. Ne može to. Nema toga grešnika koji može da kaže da ne može steći tu odjeću svadbenu, a to je odjeća vrlina koje uz pomoć Božiju i smirenim duhom zadobijamo, jer i današnji svetitelji koji se proslavljaju, među njima sveti Mojsije Murin i Sveti Sava Pskovski, kao i Sveti Vasilije Ostroški, demantuju taj stav. Naš je put do svadbenog ruha da u smirenom duhu, moleći Boga dan da i pokajanje, i snagu da živimo po vjeri, da se učimo našoj svetoj pravoslavnoj vjeri, da koristimo blagodatne sile koje počinju i vrhune u ovoj Svetoj Liturgiji i tako pokajani, osvećeni i blagosloveni, izmirivši se sa samim sobom, sa Bogom, sa svojim bližnjima, krenemo da se odjevamo u ruho vrline, koje je jedino milo Gospodu i koje nas čini ljudima – rekao je iguman Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani su se na Svetoj Liturgiji pričestili Svetim Hristovim Darovima.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...