11. nedjelja po Duhovima u Ostrogu; o.Ilija: Praštanje bi trebalo da bude srž našeg života

20. avgust 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 11. nedjelju po Pedesetnici, 20. avgusta 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sveto prepodobnomučenika Dometija i Prepodobnog Ora, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu sabraća protosinđel Ilija, jeromonah Roman, kao i protojerej Petar Petrović, tivatski paroh.

Poslije čitanja Svetog Jevanđelja o slugi koji nije oprostio dug drugaru svom, kao što je gospodar njegov oprostio njemu, sabarnima je besjedio o. Ilija.

– Čuli smo Jevanđelje o praštanju, a praštanje bi trebalo da bude srž našeg života, jer praštajući mi postajemo kao onaj koji oprašta, odnosno postajemo kao sam Bog. I ovdje je metaforički rečeno, i ovaj car je ustvari sam Bog i dugovi koji se pominju su ljudski grijesi. Prije ovoga u Jevanđelju Petar je pitao Hrista koliko puta da oprosti bratu svome, da li tri puta. U jevrejskoj tradiciji bilo je propisano da jedan čovjek može drugome da oprosti tri puta. Međutim, Petar sluti da bi taj broj mogao da bude i veći i kaže da li do sedam puta. Međutim Hristos to radikalno mijenja i kaže 70 puta sedam, odnosno s obzirom na savršenstvo broja sedam u jevrejskoj kulturi, to je značilo beskonačno. Jer kada bismo brojali nekome koliko puta smo mu oprostili, onda bi to bio interes i samo bi čekali povoljan momenat kada bi trebali da ga kaznimo za svoje grijehe – besjedio je o. Ilija.

Podsjetio je na jevanđeljsku priču kada sluga duguje gospodaru veliku svotu novca koju nije mogao nikako da vrati i gospodar mu oprašta.

– Gospodar mu oprašta velikodušno, kao što i Bog oprašta naše grijehe i daje mu potpunu slobodu nad svime. Naravno, ta sloboda je sloboda svih naših brojnih prestupa koje činimo, svih naših uvreda koje nanosimo drugim ljudima, boljim i lošijim odlukama našim, kojima nanosimo rane svojim bližnjima. I naravno, ako tražimo oproštaj, onda ćemo to i dobiti. Međutim, kako sloboda ukoliko nije vezana sa ljubavlju postaje destruktivna i taj isti sluga kome je sve oprošteno nailazi na jednog svog drugara koji mu duguje 100 dinara i ovaj pada pred njim i traži oproštaj, međutim on ne želi to da uradi već ga baca u tamnicu i šalje ga u ropstvo. Kada su ljudi čuli, oni su caru to rekli i gospodar mu tada kaže ”zli i lijeni slugo, zar nisam tebi orpostio da bi i ti mogao da oprostiš svom dužniku koji ti je nanio neko sitno sagrešenje”. I gospodar ga tada baca u tamnicu – rekao je o. Ilija.

Potom je podsjetio na riječi Gospodnje ”kakvim sudom sudite, onakvim će vam se suditi, kakvom mjerom mjerite, onako će se i vama mjeriti”.

– Poučeni ovom pričom treba da znamo da praštanje treba da bude dvosmjerno i ako želimo da Bog nama oprosti, moramo i mi da praštamo i ako želimo da budemo hrišćani moramo da praštamo ljudima sagrešenja koja nama učine. Ako to ne radimo, onda se ne možemo zvati hrišćanima – poručio je o. Ilija.

Besjeda o. Ilije

Sabrani koji poste Velikogospojinski post, pričestili su se Hristovim Svetim Tajnama.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

17. 5. 2024.

Mitropolit sankt-peterburški Varsanufije posjetio i služio liturgiju u manastiru...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit sankt-peterburški i ladoški g. Varsanufije posjetio je danas...

12. 5. 2024.

Praznik Svetog Vasilija proslavljen u ostroškoj svetinji...

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i trepezom ljubavi, uz molitveno učešće više...

12. 5. 2024.

Jeromonah Vladimir ostroški u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju...

Ostroški sabrat jeromonah Vladimir, u ponoć, na praznik Svetog Vasilija, čitao je Akatist Ostroškom ...

11. 5. 2024.

Hiljade vjernika u Ostrogu uoči praznika Svetog Vasilija; Arhijereji služili sveč...

Na hiljade vjernika sabralo se u ostroškoj svetinji uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog.Ne...

11. 5. 2024.

Proslava Prepodobnog Isaije od Onogošta u Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji se u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

10. 5. 2024.

Donacija manastira Ostrog bolnici u Brezoviku...

U susret prazniku Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstv...