Sedma nedjelja po Duhovima; Iguman Sergije: Gospod Isus Hristos je taj kome treba da usmjerimo našu vjeru

23. jul 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 7. nedjelju po Duhovima, 23. jula 2023. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetih 45 mučenika iz Nikopolja i prepodobnog Antonija Pečerskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Sveom Liturgijom načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu protojerej Zoran Bubanja, paroh pavinopoljksi, sveštenik Emanuil, kao i ostroška sabraća jeromonah Roman i jerođakon Zosima.

Nadahnut riječima Svetog Jevanđelja sabrane je poučavao o. Sergije, govoreći o vjeri.

– Sami Gospod i nas uči pitavši slijepce vjeruju li da može to da učini i oni potvrđuju i On ih iscjeljuje. Gospod je svojim učenicima rekao da ako imaju vjere i koliko je zrno gorušičino (poput maka), reći ćete drvetu ovom da se pomjeri i pomjeriće se.  Čudesna su djela vjere, a pod djelima vjere podrazumijevamo naš život. Sveti oci kažu “vjera bez djela je mrtva kategorija, kao i žrtva, ljubav, ako nema žrtvenoga da joj prati, da joj prethodi i da paralelno žrtva ide sa ljubavlju prema onome prema kome upućujemo tu ljubav. Nema tu ni ljubavi, može biti neka emocija, stanje, raspoloželje, ali to nije još ljubav. Ako nema drugih djela, praštanja, milosrđa, trpeljivosti, polušnosti Bogu i onima koji govore u ime Božije, ako nema drugih djela koja krase čovjeka koji vjeruje tek samo deklarativno, nije potpuna vjera – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je i na riječi svetih otaca, da čuda bivaju od vjere, a ne da čekamo da naša vjera krene vidjeći čuda.

– Bog će pomagati svakome onome koji vjeruje. Može da ima raznih vjera. Neko vjeruje da će mu pomoći neka travka, neka tableta, neko vjeruje nekoj babi koja tamo nešto obrće, prevrće, saliva, ali to nisu pravilno uslovljeni pravci naše vjere. Samo Onaj koji je vaskrsao iz mrtvih, Gospod Isus Hristos, koji je rekao uspostaviću Crkvu svoju kojoj ni paklena vrata neće odoljeti, On je taj kome treba usmjeriti našu vjeru, On je taj koji je osmislio čovjeka i njegov život i dao mu ponovno rođenje kroz krštenje, odnosno kroz svoju krsnu smrt, ali i kroz svoje vaksrsenje. Zato vodimo računa da ne bismo vjerovali lijevom i desnom, nego da vjerujemo pravo, Hristu, koji nam poručuje iz ovog Svetog Jevanđelja, ako u mene vjerujete, poteći će iz vas i rijeke žive vode, a to su blagodatne sile kojima Bog ispunjava one koji vjeruju i žive po vjeri – besjedio je o. Segije.

Dodao je i da su te potoke žive vode dobili mnogi svetitelji, koje su vjerom i djelima vjere svoje, ljubavlju svojom zadobili.

– Među njima je i Sveti otac naš Vasilije, kod koga smo ovdje i svjedoci i primaoci tih potoka blagodatnih struja koje Gospod kroz njegovo sveto tijelo izliva na nas i svjedoči da je i njegova vjera izvor mnogih čuda, pa i ovoga što opstajemo u svom metežu ovoga svijeta – poručio je iguman Sergije.

Sabrani su se na Liturgiji pričestili Hristovim Svetim Tajnama, a posebnu radost dalo je prisustvo velikog broja djece.

Ostrošku svitinji tokom vikenda pohodio je veliki broj vjernika, koji su iz raznih krajeva došli na poklonjenje velikom Božijem ugodniku, Svetom Vasiliju Čudotvorcu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...