Druga nedjelja Velikog posta u Ostrogu, posvećena Svetom Grigoriju Palami

12. mart 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Drugu nedjelju Časnog posta – Pačistu, posvećenu molitvenom spomenu na Svetog i bogonosnog oca Svetog Grigorija Palamu, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški iguman arhimandrit Sergije, a sasluživali su mu sabraća arhimandrit Miron, jeromonasi Vladimir i Roman, jerej Jovan Vasić kotorski paroh i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Besjedeći sabranima, o. Jovan je kazao da Sveto Jevanđelje koje čitamo, svetinja u kojoj se nalazimo, Sveta tajna Liturgije, i mi koji gledamo licem jedni druge, svjedočimo istinu jedinstva vjere u Sina Božijeg i Sina Čovječijeg.

– Veliki jerarh Crkve Božije, pravoslavne, hrišćanske, Sveti Grigorije Palama, u svom učenju otkriva i svjedoči postradavši u svoje vrijeme, o istini u Boga Živog. ”Gospode prosveti tamu moju!” U ono vrijeme 14. vijeka ovdje, pa čak i u našim krajevima, posebno u doba moćne Vizantije, javilo se pogrešno učenje Varlaama Kalabrijskog, o tome da naša vjera nije vjera živa, da je naša vjera vjera razuma. Sveti Grigorije je pak učio da je naš Bog, Bog živi, da susret sa Bogom mi ostvarujemo kroz njegove energije nestvorene svjetlosti i da upravo Tavorska svjetlost i dolazak Gospoda Isusa Hrista jeste ono što je govorio blažene uspomene Episkop naš Atanasije, jeste živi dodir sa Bogom živim. Kao svjedočanstvo Boga živoga jeste kao što rekoh i ovo Sveto Jevanđelje. Nema možda boljega mjesta za razumijevanje Svetog Jevanđelja od ove čudesne svetinje. Zašto? Kao što je govorio Sveti Ava Justiin Ćelijski imamo Sveto Jevanđelje, imamo Stari Zavjet, a produžetak Svetog Jevanđelja su Djela apostolska. A čitava istorija, nasljeđe i potomci roda hrišćanskoga su početak Djela apostolskih. Upravo ova svetinja svjedoči danas živo Jevanđelje gdje ljudi sa vjerom, ali i sa slabostima dolaze da srce svoje uzdignu ka Gospodu – rekao je o. Jovan.

Podsjetio je da se to vidi upravo u iscjeljenju uzetoga, događaju u Kapernaumu koji smo čitali u Jevanđelju.

– Njih četvorica koji su donijeli oduzetoga, imali su gore srca, imali su jaku vjeru i trud su imali, da im nije bilo teško da se popnu pa da otvore na krovu prostor da ga spuste ka Gospodu. U Svetom Jevanđelju imamo i one druge u čijim srcima nije bilo vjere, nade u Boga, ljubavi. Ništa nisu rekli fariseji, ali Gospod vidje šta oni pomišljaju i reče im ”Zašto zlo imate u srcu svom”? Neka bi ovo Sveto Jevanđelje i ova svetinja nama dali snage da dolazimo sa vjerom, na način uvijek iznova da nam se opraštaju grijesi, jer Sin Čovječiji ima vlast opraštati grijehe, kao što kaže Jevanđelje – kazao je o. Jovan.

Besjeda o. Jovana Vasića

Sabrani koji poste Vaskršnji post, pričestili su se na Svetoj Liturgiji.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....