NEDJELjA PRAVOSLAVLjA U OSTROGU

5. mart 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Prava nedjelja Časnog posta – Nedjelja pravoslavlja, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji 5. marta 2023. ljeta Gospodnjeg.

U ovaj dan slavi se spomen vaspostavljanja poštovanja ikona 843. godine, za vrijeme carice Teodore, i patrijarha Metodija, posle dugog gonjenja ikona u VIII i IX veku,  i zato se ova nedjelja i zove Nedjeljom pravoslavlja, tj. Nedjeljom prave vjere. U ovaj dan, pominje se i čudo sa carem Teofilom, goniteljem ikona, kojem su oprošteni grijesi, pošto se Crkva molila za njega a on se potom pokajao.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživao mu je jerej Milenko Ralević, paroh trepački u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Besjedeći sabranom monaštvu i vjernom narodu, o.Milenko je kazao da se u ovoj nedjelji podsjećamo i prisjećamo da je pravoslavna vjera odoljela mnogim iskušenjima.

– Na prvom mjestu to je bilo gonjenje hrišćana, gdje je samo jedna riječ i jedna ispovijest, gdje će se čovjek izjasniti kao hrišćanin, bila dovoljna da mu posijeku glavu i da ga liše zemaljskog života, a u isto vrijeme da ga presele u vječni život tamo gdje je jasnije, življe i čovjeku dostupnije. Kasnije kroz jeresi, počev od onog bezumnika koji rekao u srcu svome da nema Boga. Onda se osilio da pravi po nekom svom shvatanju, da hrišćansku vjeru utvrđuje i da propovijeda drugima. Ta jeres, Arijeva, pobijeđena je na Prvom saboru. A na posljednjem Vaseljenskom saboru u 8. vijeku pobijeđena je jeres ikonoborstva, jer su se tada pojavili ljudi, a ima ih i danas, koji ne poštuju svete ikone na način na koji treba da se poštuju. Oni su govorili da je to jedan idol i jedan predmet kome se klanjamo i obožavamo i kako poklonjenje ikonama nije klanjanje Prvoliku, već predmetu na kome je taj lik oslikan – rekao je o. Milenko.

Dodao je da se klanjanjem Svetim ikonama zapravo poklanjamo onome što te ikone izobražavaju i  predstavljaju.

– To su naši primjeri, putevoditelji i putokazi u našim životima. To su oni koji su spoznali da je Gospod put, istina i život i koji su proputili tim putem i utabali staze na koje smo svi mi, po slobodnoj volji prizvani, da dođemo i vidimo, da okusimo da je blag Gospod – kazao je o. Milenko.

Sabrani koji poste Vaskršnji post pričetili su se Svetim Hristovim Tajnama.

Fotografije

Ostala dešavanja

12. 5. 2024.

Praznik Svetog Vasilija proslavljen u ostroškoj svetinji...

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i trepezom ljubavi, uz molitveno učešće više...

12. 5. 2024.

Jeromonah Vladimir ostroški u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju...

Ostroški sabrat jeromonah Vladimir, u ponoć, na praznik Svetog Vasilija, čitao je Akatist Ostroškom ...

11. 5. 2024.

Hiljade vjernika u Ostrogu uoči praznika Svetog Vasilija; Arhijereji služili sveč...

Na hiljade vjernika sabralo se u ostroškoj svetinji uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog.Ne...

11. 5. 2024.

Proslava Prepodobnog Isaije od Onogošta u Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji se u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

10. 5. 2024.

Donacija manastira Ostrog bolnici u Brezoviku...

U susret prazniku Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstv...

10. 5. 2024.

Gost Vrlinoslova arhimandrit Sergije, iguman manastira Ostrog...

Gost novog izdanja Vrlinoslova, autora i voditelja Slobodana Stojkovića bio je arhimandrit Sergije, ig...