Praznik Svetog Jovana Bogoslova u Ostrogu (video)

9. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 17. nedjelju po Duhovima, 9. oktobra 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživala su mu sabraća jeromonah Roman i jerođakon Zosima, kao i jeromonah Simeon iz manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Nakon što je jerođakon Zosima pročitao začala iz Svetog Jevanđelja o ženi Hananejki i o razgovoru Svetog Jovana Bogoslova i Presvete Bogorodice sa Gospodom dok je bio na krstu, besjedio je o. Simeon.

On je kazao da je priča o vjeri žene Hananejke koja moli Gospoda da joj iscijeli kćerku, praslika ljudi koji dolaze u crkvu i mole se Bogu.

– To je praslika nas koji dolazimo u crkvu i evo ovdje kod Svetog Vasilija Ostroškog, i u svaku crkvu Božiju kad dolazimo, molimo se Bogu. Gospod više puta u Svetom Jevanđelju pita da li mi vjerujemo i kako Mu pristupamo. Kad Ga je ova žena Hananejka pitala da joj iscijeli kćer, On je jedno vrijeme ćutao, pa su Ga apostoli molili da otpusti tu ženu da ne ide za njima. Tako i kad Ga mi molimo za nešto da nam učini, On gleda i čeka naše strpljenje, jer možda to što molimo nije u tom trenutku za naše spasenje, za naše dobro. Gospod najbolje zna šta je za naše spasenje. Tako i ovdje, Gospod ćuti, pa joj kaže ”kako vjeruješ, tako neka ti bude”. Tako i Gospod svima nama govori, da nam bude po vjeri našoj – rekao je o. Simeon.

Istako je da je veoma značajno da ne pristupamo Gospodu, Majci Božijoj i svetiteljima, da isprobavamo vjeru.

– Ne treba da dolazimo, kao što mnogi dolaze kod moštiju svetitelja, gdje su čudotvorne ikone, pa zamole sveštenika i kažu da su bili svuda, kod ljekara, nažalost kod gatara i vračara, pa kaže dođosmo i ovdje da nam pročitate molitvu. Što je blaženopočivša mati Makarija, slušao sam je lično, kada je došla žena sa bolesnim djetetom rekla, mi ne čitamo molitve na probu. Moramo da vjerujemo. Od nas zavisi da li će da bide iscjeljenje, ako vjerujemo. Po vjeri našoj biva. Od nas zavisi gdje će i u ovom i u budućem životu da bude naša duša. I ne treba da čekamo da dođe neka nevolja, pa da dođemo tada da molimo, nego Gospod voli da dolazimo i bez muke, da Mu zablagodarimo na svemu, na životu, na našim bližnjima, što nam je dao roditelje, braću i po duhu i po tijelu – besjedio je o. Simeon.

Govoreći o Svetom apostolu i jevanđelisti Jovanu Bogoslovu, podsjetio je da je on ljubljeni Apostol Hristov, koji je kada su se svi apostoli zbog slabosti ljudske razbježali dok su Gospoda vodili na stradanje, jedini ostao sa Majkom Božijom i ženama mironosicama ispod krsta.

– Tada mu Gospod poručuje evo ti Majke, pokazujući na Presvetu Bogorodicu, a Njoj evo ti sina, što je i bilo tako, jer je do kraja života Sveti apostol Jovan bio uz Presvetu Bogorodicu. To je onaj učenik Hristov koji je naslonio glavu na Njegove grudi i pitao Ga ko će te izdati Gospode. Cijelo Jevanđelje Svetog Jovana apostola i jevanđeliste govori najčešće o ljubavi pa se on i naziva Apostolom ljubavi. On kaže, ako ne ljubite brata svoga koga vidite, kako možete voljeti Gospoda. Tako i mi molimo se, pričešćujemo se, ispovijedamo se, a ne volimo bližnje. Gospod nam sa krsta poručuje da moramo praštati. I u molitvi Oče naš govorimo, oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim. Znači da moramo da opraštamo – poručio je o. Simeon.

Besjeda jeromonaha Simeona

Sabrano ostroško monaštvo i vjernici koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovorcu, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...

11. 5. 2023.

Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode os...

11. 5. 2023.

Proslava praznika Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji su u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

7. 5. 2023.

Nedjelja raslabljenog u Ostrogu

U četvrtu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom - Nedelju raslabljenog, kada naša Sveta Crkva proslavlja Sveto...

6. 5. 2023.

Đurđevdan u Ostrogu

Praznik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, molitveno je proslavljen u Ostrogu, u subotu 6. m...