Proslava Blagovijesti u Ostrogu; O. Roman: Bog postade čovjek, da čovjeka učini Bogom!

7. april 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtak 5. nedjelje Časnog posta, 7. aprila 2022. ljeta Gospodnjeg, na veliki hrišćanski praznik Blagovijesti, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je nastojatelj ostroški protosinđel Sergije, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Milun Femić, sveštenik iz Podgorice u penziji, jeromonah Stefan, ostroški sabrat, protojereji Mladen Tomović barski paroh i Radmilo Čizmović pješivački paroh i jerođakon Roman.

Nakon što je pročitao začalo iz Svetog Jevanđelja o blagovještenju Arhangela Gavrila Presvetoj Bogorodici, da će roditi Sina Božijeg, sabranima je besjedio o. Roman.

– U velikom nizu godišnjeg kruga Gospodnjih i Bogorodičnih praznika posebno mjesto zauzima današnji praznik Blagovijesti. Ako izuzmemo pripremu za dolazak Spasitelja svijeta, današnjim praznikom počinje ostvarenje Božijeg plana spasenja svih nas. U svijetu opšte pokvarenosti i izopačenosti, djevojka Marija je bila i jedina dostojna da rodi Spasitelja svijeta. Kada kažemo Blagovijesti, riječ je o neizmjernoj radosti, radosnoj vijesti koju Bog preko Arhangela Gavrila objavljuje ljudskom rodu. ”Raduj se blagodatna Gospod je s tobom, blagoslovena si među ženama, našla si blagodat u Boga. Evo začećeš, rodićeš Sina i nadjenućeš mu ime Isus” – kazao je o. Roman i naglasio da je glavno pitanje koje se danas i u istoriji postavlja, jeste kako se to nesmjestivi Bog i Gospod rađa od djevojke.

O. Roman je poručio da je današnji praznik izvor svih praznika, početak spasenja.

– Danas je početak i obnovljenje ljudske prirode, danas je izvršeno uništenje prvorodnog grijeha, danas je osvećena naša priroda useljenjem u nju Tvorca. , ne po prirodi, nego po blagodati. Zapitajmo se i zamislimo se nad sobom, kakve se radosti danas ispunila Prečista Djeva i kakvu blagodarnost je uznosila Tvorcu i Bogu svome, to je nemoguće iskazati iz ljudskog uma. Bog je pogledao na smirenje sluškinje svoje, jer Ona koja je čitajući Isaijino proroštvo željela iz ljubavi prema Bogu da služi čistoj roditeljki mesijinoj, sama se udostojila da postane Njegova Majka i Gospođa svakog stvorenja – rekao je o. Roman.

Podsjetio je da Arhangel Gavrilo Bogorodici ukazije na primjer njene rođake Jelisavete, koja je u starosti začela, po volji Božijoj.

– Po ljudskom uvjerenju nemoguće je da neporočna Djeva rodi, da neplodna, ostarjela žena Jelisaveta zatrudni. Ali za svemogućeg Boga, koji je stovrio i nebo, i zemlju, i svjetove, i kosmos, sve je moguće. Svjetlost Duha Božijeg ozarila je Djevu i ona se obradovala istini Blagovijesti i pokori volji Božijoj. Smirenje, krotka pokornost volji Božijoj priklonili su nebesa i nizveli na zemlju Sina Božijeg. Riječ Božija, logos, postade tijelo, ispunivši zadatak Božiji. Arhanđel Gavrilo se vratio u Carstvo svjetlosti Božije, izvršila se tajna evaploćenja Sina Božijeg. Ona , izabrana od svih rodova, sveta tijelom i duhom, Ona je u sebi skupila sve skrivene blagodati. Arhangelski glas ukida kaznu kojom je svijet osuđen na prokletstvo, izdaje i daje čovječanstvu upravo tu radost Carstva Božijeg – kazao je o. Roman.

Poručio je i da je Gospod, osjenivši Bogorodičinu djevičansku utrobu dao svima nama primjer spasenja.

– Ne može se niko i ništa danas porediti sa Bogorodicom i Njenim životom. Ali mi moramo da težimo makar da naličimo na Nju, na tu radost koju samo Duh Sveti može donijeti, ali čistu, blagoslovenu, neporočnu, pokajanu dušu – poručio je o. Roman.

Besjeda o. Romana na Blagovijesti

Sabrani, koji poste Vaskršnji post, pričestili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Praznično zajedničarenje sabranih sa saslužiteljima nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....