Prvi dan Božićnog posta u Ostrogu

28. novembar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 23. nedjelju po Duhovima, 28. novembra 2021. ljeta Gospodnjeg, prvog dana Božićnog posta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Gurija, Samona i Aviva, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor  Siniša Janković, paroh zatonsko-brzavski i ivanjski iz Eparhije budimljansko-nikšićke, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron i jeromonah Vladimir, kao i jerej Dušan Višekruna iz Rume.

Odgovarala su ostroška bratija protosinđel Sergije i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o. Siniša, naglasivši da danas počinje Božićni post tokom koga se pripremamo za veliki praznik Rođenja Bogomladenca Hrista.

-U Hristovim riječima ”Ja sam put, istina i život”, ogleda se sva suština i sav smisao našeg posotjanja. Ko hodi Hristovim putem, neće hoditi po tami, nego će ugledati svjetlost istinitu i ovaj materijalni život koji nam je bog dao na zmnji, sa zadatkom da ga zamijenimo za onaj vječni, neprolazni – rekao je o. Siniša i dodao da sve ono što je loše u nama odagnamo, a u srca naša pustimo ljubav.

Treba da znamo da je Gospod sišao sa Prestola slave Carstva Svoga u svoju tvorevinu, unizio se, da bi nas uzvisio, kazao je o. Siniša.

– Zamislite Tvorca koji silazi u tvar, postaje jedan od nas, da bi nas priveo u svoje carstvo vječno i neprolazno i dao nam tim svojim poniženjem primjer koliko mi treba da se ponizimo jedni pred drugima, podražavajući se Gospodu i Spasu našem Isusu Hristu – besjedio je o. Siniša.

On je naglasio da nije post samo odricanje od hrane što često puta svi mi padnemo u iskušenje.

– Tako nam se post pretvori u stomakougađanje, pa gledamo u kalendar kad je na ulju, kad je na vodi, kad možemo ribu i vino. Post nam se svodi na razmišljanje šta ćemo da jedemo i kako ćemo sebi da ugodimo. Ali takođe, post nije ni da se ponašamo sadističkinad sobom i da kažnjavamo sebe. Bog, draga braćo i sestre, nije tiranin, nego je Bog ljubav. Treba da osjetimo radost kada postimo, treba da osjetimo ljubav koja ispunjava naše biće i da ta hrana koju unosimo, ne bude samo cilj, nego sredstvo za čišćenje tijela, uma i misli, da sprmeni dočekamo Bogomladenca Hrista, kao i oni pastiri koji su prvi među ljudima dočekali Bogomladenca – objasnio je o. Siniša.

 

Besjeda o. Siniše

Božićni post koji je počeo danas, završava se na praznik Rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

28. 6. 2022.

Vidovdan proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu...

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave ka...

28. 6. 2022.

Vidovdan u Ostrogu; O. Sergije: Nići će na Kosovu plod dostojan onih koji su svo...

Praznik Vidovdan, 28. juna, kada se molitveno sjećamo Svetog mučenika Kneza Lazara i svetih srpskih ...

27. 6. 2022.

Besjeda jeromonaha Romana u Drugu nedjelju po Pedesetnici...

https://youtu.be/0oMGqDzyQaw...

20. 6. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 22. JUNA 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 22. 06. 2022. godine ...

19. 6. 2022.

Nedjelja Svih svetih u Ostrogu

Nedjelja prva po Duhovima, Svih svetih, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji.Svetu Liturg...

14. 6. 2022.

Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu i u čin jeromonaha rukoproizveo ostroš...

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je sa sveštenstvom ...