Nedjelja Svetih otaca Sedmog vaseljenskog sabora molitveno proslavljena u Ostrogu

24. oktobar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 18. nedjelju po Duhovima, posvećenu Ocima Sedmog vaseljenskog sabora, 24. oktobra 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Filipa i Svetog Teofana Načertanog, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostorgu načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživala su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Stefan i jerođakon Zosima, kao i jerej Ognjen Femić, župski paroh u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Odgovarala su ostroška bratija, predvođena jerođakonom Romanom, ostroškim sabratom.

Nadahnut pročitanom pričom iz Svetog jevanđelja i današnjim praznik, o. Sergije je kazao da se u Jevanđelju projavljuje jasno prisustvo Svete Trojice u ovom svijetu.

– Zaista je neophodno kad poslušamo sveta jevanđelja, da svhatimo, zašto je neophodno da redovno posjećujemo bogosluženja i da čitamo Jevanđelje i svete spise napisane Duhom Svetim, a to je upravo da bismo imali pravac kojim da usmjenrimo lađu našeg života. Ovo današnje Jevanđelje nas divno poučava kako su Sveti apostoli, i Sveti Božiji usmjeravali lađe svoga života, počev od ove fizičke lađe kao ribari, a kasnije svojim životnim putevima kako su se orjentisali, po čemu su se orjenitsali i kako su se trudili da žive – rekao je o. Sergije.

Podsjetio je da su apostoli bili obični ribari koji su noću lovili ribu, što im je bio izvor života, od čega su hranili porodicu.

– Noću se lovila riba, ali ribe nije bilo i radili su uzaludan posao. Svaka logika nalaže da je tek ujutro neće biti, jer oni svijetlima privlače ribu da se grupiše blizu lađe. Naša bi logika bila, radili smo cijelu noć, umorni smo, ribe nema, zašto da mi sad opet bacamo mreže? Međutim, šta mi sad učimo iz ovog jevanđelja? Učimo da je poslušnost Bogu veća od naše logike zemaljske koja ne podliježe uvijek božanskoj logici. Sad učimo da je Aposotol Petar, tada ribar Simon, sa ostalim ribarima upravo projavio jednu od vrlina, a to je poslušnost Bogu – objasnio je o. Sergije.

On je kazao da Sveti Petar pokazuje još jednu divnu vrlinu koja živi u njegovoj duši – vrlinu smirenja i bogopoštovanja i smirenja pred božasnkom veličinom.

– Kaže, Gospode, prepoznajem da su ovdje stvari više od mehaničkih i prirodnih zakona. Kaže, Gospode idi od mene, ja sam čovjek grešan, nemoj da stojiš kraj mene. To je ono čemu nas kroz istoriju uče svetitelji, upravo toj našoj svjesnosti da smo grešni pred božasnkom veličinom. Kad postanemo svjesni svoje grešnosti, tada ćemo i napraviti iskorak ka Gospodu. Divna vrlina koju projavljuje Sveti Petar. Tad nastupa Gospodnja riječ, rekavši im da će biti lovci ljudi i povjerava im najozbiljniji i nasjvetiji posao, da privode ljudske duše u Carsvto nebesko – besjedio je o. Sergije.

Objasnio je kako apostoli tada ne ostaju vezani za ono materijalno što su sakupili, nego ostavljaju sve i kreću za Gospodom.

– I taj iskorak je divan, jer oni ne ostaju u zamkama svjetovinih zadovoljstava koje su prolazne, nego sve ostavljaju otkako su čuli glas Gospodnji i kreću poslušni, smireni za Gospodom. Za njima kreću hiljade, kako za njihovog zemaljskog života tako i danas, hiljade i milioni svetitelja kreću za njima u poslušnosti Gospodu Bogu i Njegovoj volji – istakao je o.Sergije.

Dodao je da danas proslavljamo i oce Sedmog vaseljenskog sabora, kad je bilo veoma teško vrijeme za Crkvu, kad aje bilo dovedeno u pitanje poštovanje svetih ikona.

– Oni oci koji su osluškivali Božiju volju i pomolili se Gospodu Bogu smirenim duhom, poslušni Bogu, apsolutno su saznali, osjetili, Bog ih je naučio kroz velika čuda koja su se dešava i tada i danas preko svetih ikona i došli su do učenja da ikona nije idol, kako su ga poštovali prije. Klanjajući se ikoni, mi se klanjamo prvo liku, samom Gospodu Isusu Hristu izobraženom na ikoni, jer mi znamo da ova ikona nije Bog, nego da ona kao i ovo Sveto pismo nas poučava prvoliku, Gospodu Isusu Hristu, koji nam se u Tijelu projavio i pokazao i da je poštovanje ikona zapravo poštovanje Živog Boga i svetih Njegovih – rekao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...