Liturgija na Pretprazništvo Vozdviženja Časnog krsta u Donjem Ostrogu

26. septembar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 14. nedjelju po Duhovima, 26. septembra 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Pretprazništvo Vozdviženja Časnog krsta i Svetog sveštenomučenika Kornilija, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služena je Sveta Liturgija.

Načalstvovao je protojerej Nikola Todorović, a sasluživala su mu ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima, kao i jerej Ranko Radonjić, ostroški služitelj, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Nadahnut riječima Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio o.Nikola, koji je kazao da se ovih dana proslavljaju dva velika praznika, Rođenje Presvete Bogordice koji je prošao i sjutrašnje Vozdviženje Časnog krsta Gospodnjeg.

– Upravo između ova dva praznika može da se prepozna cjelokupni domostroj spaenja nas ljudi. Čuli smo od Apostola Pavla da je samo Jedan sišao sa neba i Taj Jedan se vaznio na nebesa. Upravo Onaj koji se rodio u utrobi Prečiste, Presvete, Preblagoslovene, ovaplotivši se da bude Jedan od nas, Gospod naš, Bog naš, Učitelj naš, Vaspitač naš, Isus Hristos. Hristos je iz utrobe Matere svoje krenuo u život ovozemaljski koji nije dugo trajao, upravo tamodo krsta. Na tom krstu bijaše razapet, a ispod krsta mater Njegova, tužna ucvijeljena i gledaše Sina svog. A na dva krsta sa strane jedan pokajani razbojnik i drugi razbojnik. To je prilika da vidimo kakvi smo mi ljudi, da se prepoznamo i da ispovijedimo vjeru – kazao je o. Nikola.

On je naglasio da je danas u Beranama ustoličen Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki Metodije, postao jedna od apostol, propovjednika riječi Božije.

– Crkva je, draga braćo i sestre, jedna saborna i apostolska, kojoj ni vrata pakla neće nauditi. Istu tu Crkvu čine ljudi. Slabi, grešni, nemoćni. Ne treba da osuđujemo nikoga, samo da gledamo Hrista. Da ne osuđujemo ni sveštenstvo, ni monaštvo, ni episkope naše. Oni su samo ljudi, koji tragaju i bore se da budu bogotragaoci i da upoznaju Hrista, kako bi ovdje kroz Svetu Liturgiju, kroz ovozemaljski život osjetili predukus Carstva nebeskog, koji se ne može opisati i iskazati riječima. U iščekivanju i nadi da je Hristos Bog prizvao sve, da su svi zvani, a da je malo izabranih, dužni smo da se preobražavamo, da se mijenjamo, da živimo u podvigu. Nema Hrišćanina bez podviga, a podviga nema bez blagoslova, a blagoslova nema van Crkve Božije – rekao je o. Nikola.

Besjeda o. Nikole na Pretprazništvo Vozdviženja

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

3. 7. 2022.

Treća nedjelja po Duhovima proslavljena u Ostrogu...

U treću nedjelju po Pedesetnici, 3. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog sveštenomučenika Met...

28. 6. 2022.

Vidovdan proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu...

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave ka...

28. 6. 2022.

Vidovdan u Ostrogu; O. Sergije: Nići će na Kosovu plod dostojan onih koji su svo...

Praznik Vidovdan, 28. juna, kada se molitveno sjećamo Svetog mučenika Kneza Lazara i svetih srpskih ...

27. 6. 2022.

Besjeda jeromonaha Romana u Drugu nedjelju po Pedesetnici...

https://youtu.be/0oMGqDzyQaw...

20. 6. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 22. JUNA 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 22. 06. 2022. godine ...

19. 6. 2022.

Nedjelja Svih svetih u Ostrogu

Nedjelja prva po Duhovima, Svih svetih, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji.Svetu Liturg...