Nedjelja Svih Svetih molitveno proslavljena u Ostrogu

27. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U prvu nedjelju po Duhovima – Svih Svetih, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Jeliseja i Svetog Metodija Carigradskog (Petrovske poklade), 27.juna 2021. ljeta Gospodnjeg, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jerej Danijel Ružičić iz Banjaluke, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije i jerođakoni Roman i Zosima, kao i ostroški saslužitelj jerej Ranko Radonjić, te protojerej Branko Ilić iz Šabačke eparhije.

Vjerni narod, koji je iz raznih krajeva svijeta došao na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, a koji se postom, molitvom i ispovješću pripremao, primio je Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja, o. Danijel je sabranima čestitao početak Petropavlovskog posta koji počinje sjutra, a završava se na Petrovdan.

Ranije jutros Sveta Liturgija je odslužena i u Gornjem Ostrogu.

Sve fotografije

NEDELjA SVIH SVETIH

Nedelja svih svetih je prva nedelja posle Svete Pedesetnice (Duhova), posvećena svim svetima, kao „žetve Duha Božijega“ i „plodova Božanstvene blagodati“ koja je poslata ljudima na dan Pedesetnice. Pošto nemaju svi kanonizovani sveti svoje dane određene za praznovanje u kalendaru, a pogotovo što se ne znaju imena svih onih koje je Gospod proslavio, Crkva je ustanovila ovaj praznik.

Još u vreme Sv. Jovana Zlatoustog, slavila se uspomena Svih Sv. mučenika u nedelju posle Duhova. Iz jedne pesme prepodobnog Jefrema Sirina vidi se da se uspomena na Sve svete praznovala 13. maja, a iz jednog slova cara Lava VI Mudrog (886—912), vidi se da se uspomena na Sve svete praznovala posle Nedelje svete Pedesetnice. U službi ovoga dana i sinaksaru nabrajaju se po rangu svi sveti: praoci, patrijarsi, proroci, apostoli, mučenici, sveštenonačalnici, sveštenomučenici, prepodobnomučenici, prepodobni, pravedni i ceo lik svetih žena.

Ovim praznikom završava se period Cvetnog trioda i počinje obično razdoblje godine, kada se bogosluženje obavlja prema Osmoglasniku i Mineju. Od ponedeljka posle Nedelje svih svetih počinje Petrovski ili Apostolski post, koji služi kao priprema za veliki praznik u čast svetih i prvovrhovnih apostola Petra i Pavla 29. juna/12. jula.

Posle Pedesetnice, sve nedelje, to jest svi nedeljni dani, označavaju se rednim brojevima, počev od prve (Nedelje Svih Svetih), pa zaključno sa trideset drugom. U skladu sa ovim računaju se i stupovi vaskrsnih jutarnjih Jevanđelja i stupovi glasova Osmoglasnika. Stup (stolp) Jevanđelja počinje od Nedelje svih svetih, kada se na jutrenju čita prvo jutarnje vaskrsno Jevanđelje. Ali stup glasova Osmoglasnika počinje sledeće, druge nedelje. Za tu nedelju određen je prvi glas, a drugo Jevanđelje. Dalje sve ide po redu. Počev od Nedelje svih svetih, katavasija je „Otverzu usta moja…“

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...