Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

9. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlja Svetog sveštenomučneika Vasilija Amasijskog, saborno i molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetu arhijerejsku Liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira služio je Episkop dioklijski G. Metodije, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Vladimir Stupar i Darko Đogo, profesori Bogoslovskog fakulteta u Foči, kao i protojereji Ostoja Knežević, nikšićki paroh, Draženko Ristić, šavnički paroh, jeromonah Vasilije iz manastira Podmaine, kao i ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranom vjernom narodu besjedio je o. Vladimir Stupar, koji je govorio o nevjernom Tomi i njegovom dodirivanju rana Vaskrslog Hrista.

– Evo svjedočanstva u Tominu nedjelju koji dodirnu Gospoda vaskrsloga, kao što su i ostali apostoli Njega dodirnuli i vidjeli sedam dana ranije. Sva naša vjera jeste u tome da možemo da dodirnemo Gospoda. Ništa ljepše za čovjeka nema nego da bude sa Gospodom. A najveća tajna pobožnosti otkrila se upravo u tome što je Sin Božiji, Logos vječni, Sin Očev, postao Čovjek. Na taj način mi ljudi smo uzdignuti u dostojanstvo sinova i kćeri Božijih, postali smo djeca Božija, narod Božiji, carsko sveštenstvo, izabrani i ljubljeni od Gospoda – istakao je o. Vladimir.

Naglasio je da se na ovom svetom mjestu, ispunjeni radošću Vaskrsenja Hristovog, cjelivanjem moštiju Svetog Vasilija ostroškog Čudotvorca, dodirujemo Vaskrslog Hrista.

– Tako što smo se iscijelili od svojih slabosti, od nevjerovanja, tako što je tama nestala iz srca nših i tijela naših i Svjetlost nebeska nas ozarila. Zato sa takvom ljubavlju i i oduševljenjem prilazimo svecu i molimo ga da on koji blista svjetlošću Vaskrsenja Hristovog i nama daruje da istom tom svjetlošću i mi budemo ozareni i mnoštvo grijehova se skida sa nas, i mnoštvo blagodati se izliva u naše duše i naša tijela, u naše domove kada dođemo kući i donosimo blagosov Vaskrsenja Hristovog. Još nešto nam se daruje, draga braćo i sestre. Ne samo da dodirujemo Gospoda kroz Njegove svete ugodnike, nego nam se daruje da dodirnemo Hrista u Svetoj Tajni Pričešća, Tijela i Krvi Njegove životvorne. Da se sjedinimo sa Njim, ne samo da ga dodirnemo, nego da postanemo jedno sa Njim, po mjeri vjere naše i po mjeri ljubavi naše – istakao je o. Vladimir i naglasio da je najljepše i najvažnije što možemo da dodirnemo jedni druge i da u svjetlosti lica naših prepoznamo nebesku ljepotu i raj i tako živjeći, ispunićemo zaposvijest Božiju o ljubavi.

Besjeda o. Vladimira Stupara

Saborovanje je nastaveno u Donjem manastiru na Međunarodnom naučnom skupu o Svetom Vasiliju Ostroškom, povodom 350 godina od njegovog upokojenja.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...