24. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

1. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 24. nedjelju po Duhovima, 1. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Platona i Svete mučenike Romana i Varula Otroka, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Branko Bogojević lastvanski paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju krvotočive žene i oživljavanju mrtve djevojke, sabranima je besjedio o. Nikita, koji je između ostalog kazao da ne postoji ništa ljepše ni dragocjenije od čiste i tvrde vjere u Boga živoga, koji je svuda i sve ispunjava.

– Iz vjere kao i iz izvora proističu sva dobra djela, jer vjera je ta koja čuda stvara. U današnjem Jevanđelju vidimo vjeru žene koja je bila bolesna 12 godina od bolesti opake, krvotočenja, a takve su se žene po Mojsijevom zakonu nazivale nečistima. Ta žena je potrošila sva svoja imanja i sve svoje bogatstvo, vjerujući da će joj pomoći. Sve je bilo bezuspješno, jer u tim slučajevima samo Božija ruka može da pomogne. Čula je za Gospoda, pristupila mu, dotakla se Njega i čim Ga se dotakla osjetila je da je prestala da teče krv iz nje – kazao je o. Nikita i objasnio kako je Gospod na ovom primjeru učenicima pokazao silu i dubinu vjere koja spasava.

Zaista je vjera ona sila koja nas spasava i preobražava i koja nam daje svaku revnost i svaki podvig, jer samo ko ima čvrstu vjeru, on čini svako dobro djelo , rekao je o. Nikita.

– Na Božiju riječ sve ustaje, na Božiju riječ sve živi i na Božiju se riječ sve održava, jer Hristos jeste Božija Riječ. Djevojka je ustala, data ocu, a otac je imao vjeru u Hrista i ni najmanje nije sumnjao da On može da oživi njegovu kćerku. Zato smo dužni da po vjeri hodimo, da po vjeri živimo, jer ako vjeru izgubimo, izgubićemo i svoj identitet, i svoj život. Ako izgubimo vjeru, izgubićemo život vječni – kazao je o. Nikita.

besjeda o.Nikite u Donjem Ostrogu

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, među kojima je na veliku radost bilo mnogo djece, primili su Svete Tajne Tijela i Krvi Gospodnje.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 10. 2019.

U Jovan Dolu molitveno proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, slava ...

U ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, posvećenom Svetom Jovanu Kristitelju, molitveno je proslavlj...

30. 9. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej Željko Ćalić – ”Sveti Vasil...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

29. 9. 2019.

Petnaesta nedjelja po Duhovima proslavljena u Ostrogu...

U 15. nedjelju po Duhovima, 29. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

27. 9. 2019.

Krstovdan toržestveno proslavljen u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

11. 9. 2019.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 18. 09. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 18.09. 2019. sa počet...

11. 9. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, protojerej-stavrofor Dragan Stanišić ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...