24. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

1. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 24. nedjelju po Duhovima, 1. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Platona i Svete mučenike Romana i Varula Otroka, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Branko Bogojević lastvanski paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju krvotočive žene i oživljavanju mrtve djevojke, sabranima je besjedio o. Nikita, koji je između ostalog kazao da ne postoji ništa ljepše ni dragocjenije od čiste i tvrde vjere u Boga živoga, koji je svuda i sve ispunjava.

– Iz vjere kao i iz izvora proističu sva dobra djela, jer vjera je ta koja čuda stvara. U današnjem Jevanđelju vidimo vjeru žene koja je bila bolesna 12 godina od bolesti opake, krvotočenja, a takve su se žene po Mojsijevom zakonu nazivale nečistima. Ta žena je potrošila sva svoja imanja i sve svoje bogatstvo, vjerujući da će joj pomoći. Sve je bilo bezuspješno, jer u tim slučajevima samo Božija ruka može da pomogne. Čula je za Gospoda, pristupila mu, dotakla se Njega i čim Ga se dotakla osjetila je da je prestala da teče krv iz nje – kazao je o. Nikita i objasnio kako je Gospod na ovom primjeru učenicima pokazao silu i dubinu vjere koja spasava.

Zaista je vjera ona sila koja nas spasava i preobražava i koja nam daje svaku revnost i svaki podvig, jer samo ko ima čvrstu vjeru, on čini svako dobro djelo , rekao je o. Nikita.

– Na Božiju riječ sve ustaje, na Božiju riječ sve živi i na Božiju se riječ sve održava, jer Hristos jeste Božija Riječ. Djevojka je ustala, data ocu, a otac je imao vjeru u Hrista i ni najmanje nije sumnjao da On može da oživi njegovu kćerku. Zato smo dužni da po vjeri hodimo, da po vjeri živimo, jer ako vjeru izgubimo, izgubićemo i svoj identitet, i svoj život. Ako izgubimo vjeru, izgubićemo život vječni – kazao je o. Nikita.

besjeda o.Nikite u Donjem Ostrogu

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, među kojima je na veliku radost bilo mnogo djece, primili su Svete Tajne Tijela i Krvi Gospodnje.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 5. 2020.

SARADNjA IZMEĐU ARHIVA EPARHIJE BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKE, CRKVENE OPŠTINE NIKŠIĆ I MA...

U subotu 23. maja 2020. godine, uoči praznika slovenskih prosvetitelja i učitelja Kirila i Metodija, u...

24. 5. 2020.

Nedjelja Slijepog i praznik svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u ostro...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju - Slijepoga, 24. maja 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

12. 5. 2020.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog proslavljen uz prisustvo vjernog naroda...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

12. 5. 2020.

Mitropolit služio akatist Svetom Vasiliju Ostroškom (video)...

Kao što je to već tradicija , tačno u ponoć, pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog Visokopreosveš...

11. 5. 2020.

Praznik Prepodobnog Isaije Ostroškog molitveno proslavljen u Gornjem Ostrogu...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

3. 5. 2020.

MITROPOLIT AMFILOHIJE 2.MAJA BOGOSLUŽIO U DONjEM OSTROGU...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...