24. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

1. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 24. nedjelju po Duhovima, 1. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Platona i Svete mučenike Romana i Varula Otroka, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jerej Branko Bogojević lastvanski paroh, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju krvotočive žene i oživljavanju mrtve djevojke, sabranima je besjedio o. Nikita, koji je između ostalog kazao da ne postoji ništa ljepše ni dragocjenije od čiste i tvrde vjere u Boga živoga, koji je svuda i sve ispunjava.

– Iz vjere kao i iz izvora proističu sva dobra djela, jer vjera je ta koja čuda stvara. U današnjem Jevanđelju vidimo vjeru žene koja je bila bolesna 12 godina od bolesti opake, krvotočenja, a takve su se žene po Mojsijevom zakonu nazivale nečistima. Ta žena je potrošila sva svoja imanja i sve svoje bogatstvo, vjerujući da će joj pomoći. Sve je bilo bezuspješno, jer u tim slučajevima samo Božija ruka može da pomogne. Čula je za Gospoda, pristupila mu, dotakla se Njega i čim Ga se dotakla osjetila je da je prestala da teče krv iz nje – kazao je o. Nikita i objasnio kako je Gospod na ovom primjeru učenicima pokazao silu i dubinu vjere koja spasava.

Zaista je vjera ona sila koja nas spasava i preobražava i koja nam daje svaku revnost i svaki podvig, jer samo ko ima čvrstu vjeru, on čini svako dobro djelo , rekao je o. Nikita.

– Na Božiju riječ sve ustaje, na Božiju riječ sve živi i na Božiju se riječ sve održava, jer Hristos jeste Božija Riječ. Djevojka je ustala, data ocu, a otac je imao vjeru u Hrista i ni najmanje nije sumnjao da On može da oživi njegovu kćerku. Zato smo dužni da po vjeri hodimo, da po vjeri živimo, jer ako vjeru izgubimo, izgubićemo i svoj identitet, i svoj život. Ako izgubimo vjeru, izgubićemo život vječni – kazao je o. Nikita.

besjeda o.Nikite u Donjem Ostrogu

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, među kojima je na veliku radost bilo mnogo djece, primili su Svete Tajne Tijela i Krvi Gospodnje.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 12. 2020.

Dvadeset godina od upokojenja ostroškog igumana Oca Lazara...

Otac Lazar se rodio 1948. godine u Kokorini, selu blizu Gacka, u jednoj vrlo uglednoj hercegovačkoj ...

6. 12. 2020.

Riječ o ocu Lazaru ostroškom na godišnjicu upokojenja...

PIŠE:Protojerej-stavrofor Slobodan JokićOvo slovo posvetio sam čovjeku Božijem. Kratko slovo koj...

6. 12. 2020.

U spomen na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija (1938–2020): Odlepršao je kao...

Služenjem liturgija i četrdesetodnevnog pomena danas, na praznik Svetog Amfilohija Ikonijskog, u svim...

6. 12. 2020.

26. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 26. nedjelju po Duhovima, 6.decembra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog A...

29. 11. 2020.

Praznik Svetog apostola Mateja molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 25. nedjelju po Duhovima, 29. novembra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

21. 11. 2020.

U Donjem Ostrogu na Aranđelovdan služena Liturgija i pomen Patrijarhu srpskom Iri...

U subotu 21. novembra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sabor Svetog A...