Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostrogu u 10. nedjelju po Duhovima (video)

25. avgust 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Gornjem ostroškom manastiru u 10. nedjelju po Duhovima, 25.avgusta 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Fotija, Anikitu i druge.

Visokopreosvećenom Mitropolitu sasluživalo je 18 sveštenoslužitelja, a evharistijskom sabranju je prisustvovalo više stotina vjernika koji su iz raznih krajeva vaseljene došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotovrcu.

Sabranima se, nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, arhipastirskim slovom obratio Mitropolit Amfilohije. Podsjetio je na riječi pročitanog Jevanđelja o iscjeljenju djeteta koje je mjesečarilo, a koga je sam Gospod iscijelio i naglasio da iscjeljenja ima samo tamo gdje ima istinske i prave vjere.

-Vjerom Bog silazi među nas i useljava se u naša srca i dejstvuje, kroz vjeru istinsku i pravu. Ta vjera je zasijala ovdje u ostroškoj svetinji kroz Svetog Vasilija Ostroškog i tom vjerom, njegovom vjerom mi se iscjeljujemo, čitava pokoljenja. Sveti Vasilije koji je svega sebe predao u ruke Gospodnje od utrobe majke svoje, vaspitan u strahu Božijem, u vjeri, nadi i ljubavi. Ovdje je u ovoj ostroškoj svetinji primio raspeće, saraspeo se Hristu ispunjen velikom vjerom i Božijom snagom. Evo ga Sveti Vasilije Ostroški dejstvuje i nas danas iscjeljuje od bolesti i prvenstveno od najopakije bolesti koja vlada ljudima, a to je bolest nevjerovanja, bolest otuđenja ljudskog srca, uma i ljudskog ponašanja od vjernosti Bogu živome i istinitome – kazao je Mitropolit Afilohije i dodao da Gospod kroz vjekove iscjeljuje bezbrojne duše koje su vjerne Bogu, koje se u Boga uzdaju i koje Boga ispovijedaju i jedino se Njemu klanjaju.

Mitropolit je podsjetio da je Sveti Vasilije bio vaspitan u strahu Božijem od svoje majke Anastasije.

-Tako svaka majka treba da nauči svoje dijete prvo istinskoj i pravoj vjeri i životu po vjeri. Tako je Sveta Anastasija naučila svoga sina, potonjeg Svetog Vasilija Ostroškog od početka njegovog života, hraneći ga svojim materinskim mlijekom, hranila ga je i drugom hranom, prije svega i iznad svega vjerom. Naučila ga je Oče naš, onu najljepšu molitvu koju smo od Hrista primili i učili. Po ugledu na Svetu majku Anastaju, treba svaka majka da nauči prije svega svoje dijete, prije svih ostalih škola i znanja koja stiče i koja su potrebna, da naučimo svoju djecu molitvu Oče naš – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da riječi  ”hljeb nasušni” koji se pominje u toj molitvi podrazumijeva Sveto Pričešće, hljeb koji silazi s neba, sam Hristos Gospod.

U ispovijedanju vjere, Simbolu vjere, ispovijedamo Svetu Trojicu i to je takođe nešto što majke i očevi da nauče sebe i svoju djecu, rekao je Mitropolit Amfilohije.

– Time treba da utemeljite svoj život i život svoje djece, upravo na onome što je jedini istinski i nepokolebljivi temelj, a to je upravo Hristos Gospod i drugog temelja ne može niko postaviti ovdje na zemlji, na kojoj se gradi ljudski život. Druge hrane ne može darivati ni majka, ni otac, ni čovječanstvo rodu ljudskome, mimo te hrane koja silazi s neba, Hrista Boga našeg. Zemaljski hljeb sigurno je ono što treba ljudima, ali ako se taj zemaljski hljeb i hrana ne osveštaju nebeskim hljebom, Hristom Bogom, Tijelom Njegovim, Krvlju Njegovom, onda je džabe što se hranimo zemaljskom hranom koja danas jeste, a sjutra nije – istakao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija

Sabrani koji poste Bogorodičin post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje sa Mitropolitom Amfilohijem nastavljeno za trpezom ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Tokom dana poklonici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice, gdje su mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...