37. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

10. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 37.nedjelju po Duhovima, 10.februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Jefrema i Isaka Sirina, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromnah Jerotej, a sasluživali su mu jeromonah Vladimir, jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Tokom Liturgije pročitano je začalo iz Svetog Jevanđelja o Zaheju, a prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o. Stefan.

Podsjetio je da je Zahej bio carnik koji je živio grešnim životom i samo u jednom trenutku rekao Gospodu da je spreman da sve ostavi zbog Njega, što je bio preobražaj u njegovoj duši i primio je Gospoda svim svojim životom u svoje srce.

-Dobro znamo da je danas izuzetno teško ostaviti bilo šta da bi se okrenuli Gospodu. I kamenčić da nosimo u džepu pet dana, teško nam je da se odreknemo njega. A ne ako steknemo veliko imanje, dobar auto, mnogo novca na računu, neko materijalno izobilje i prođemo pored nekoga ko nema ništa od toga. Samo prođemo, kao povjetarac i ne primijetimo ga. Prođemo u svojoj sebičnosti, svom hedonizmu, svojoj samozaljubljenosti nesvjesni koliko nismo u pravu – kazao je o. Stefan.

Mi danas često, kao i narod koji osudio Gospoda što je ušao u dom Zahejev, osuđujemo jedni druge.

-Danas ima onih koji se kaju zbog raznih djela i kada dođu Gospodu, mi umjesto da ih prihvatimo, da mi budemo ti koji će učestvovati u spasenju njihove duše, pa nam je to često izgovor da ne idemo u crkvu. Često kažemo zašto ja da idem u crkvu i da se molim, kada vidim ko sve ide u crkvu. Drugi kažu ja postim Veliki petak i Badnji dan, vjerujem u Boga, idem pod Ostrog, ali ne mogu da se pričešćujem kad vidim ko se sve pričešćuje. Svi dakle govore da vjeruju u Boga, ali niko neće u zajednicu s Njim – rekao je o. Stefan i dodao da se Carstvo nebesko zadobija kada cijenimo ono što nam je Gospod dao,  volimo svoje bližnje i trudimo se da druge privedemo Bogu.

Opet znamo, kazao je o. Stefan, da su sve svjetske institucije ogrjehovljene.

-U bolnici svašta rade, u policiji isto tako, u vatrogasnoj službi, u prosvjeti, u kulturi. Ali niko od nas neće da kaže da neće kod ljekara, kada vidi ko sve ide kod ljekara. Niko neće da kaže došli su da me opljačkaju, ali neću da zovem policiju kada vidim ko sve zove policiju ili ko sve radi u policiji. Kada je u pitanju naše materijalno, naša ličnost, naš ego, mi smo sve u stanju da učinimo. Ali kada je u pitanju naš brat, pravimo se da ne vidimo i ne čujemo njegove nemoći – kazao je o. Stefan i dodao da će to što ćemo pomoći našem bližnjem biti nama vrednije nego njemu.

Besjeda o. Stefana Milovanovića

Sabrani, među kojima je bilo mnogo djece, pričestili su se Svetim Hristovim Tajnama.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...