37. nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

10. februar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 37.nedjelju po Duhovima, 10.februara 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Jefrema i Isaka Sirina, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromnah Jerotej, a sasluživali su mu jeromonah Vladimir, jerej Stefan Milovanović iz Budimljansko-nikšićke eparhije i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Tokom Liturgije pročitano je začalo iz Svetog Jevanđelja o Zaheju, a prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o. Stefan.

Podsjetio je da je Zahej bio carnik koji je živio grešnim životom i samo u jednom trenutku rekao Gospodu da je spreman da sve ostavi zbog Njega, što je bio preobražaj u njegovoj duši i primio je Gospoda svim svojim životom u svoje srce.

-Dobro znamo da je danas izuzetno teško ostaviti bilo šta da bi se okrenuli Gospodu. I kamenčić da nosimo u džepu pet dana, teško nam je da se odreknemo njega. A ne ako steknemo veliko imanje, dobar auto, mnogo novca na računu, neko materijalno izobilje i prođemo pored nekoga ko nema ništa od toga. Samo prođemo, kao povjetarac i ne primijetimo ga. Prođemo u svojoj sebičnosti, svom hedonizmu, svojoj samozaljubljenosti nesvjesni koliko nismo u pravu – kazao je o. Stefan.

Mi danas često, kao i narod koji osudio Gospoda što je ušao u dom Zahejev, osuđujemo jedni druge.

-Danas ima onih koji se kaju zbog raznih djela i kada dođu Gospodu, mi umjesto da ih prihvatimo, da mi budemo ti koji će učestvovati u spasenju njihove duše, pa nam je to često izgovor da ne idemo u crkvu. Često kažemo zašto ja da idem u crkvu i da se molim, kada vidim ko sve ide u crkvu. Drugi kažu ja postim Veliki petak i Badnji dan, vjerujem u Boga, idem pod Ostrog, ali ne mogu da se pričešćujem kad vidim ko se sve pričešćuje. Svi dakle govore da vjeruju u Boga, ali niko neće u zajednicu s Njim – rekao je o. Stefan i dodao da se Carstvo nebesko zadobija kada cijenimo ono što nam je Gospod dao,  volimo svoje bližnje i trudimo se da druge privedemo Bogu.

Opet znamo, kazao je o. Stefan, da su sve svjetske institucije ogrjehovljene.

-U bolnici svašta rade, u policiji isto tako, u vatrogasnoj službi, u prosvjeti, u kulturi. Ali niko od nas neće da kaže da neće kod ljekara, kada vidi ko sve ide kod ljekara. Niko neće da kaže došli su da me opljačkaju, ali neću da zovem policiju kada vidim ko sve zove policiju ili ko sve radi u policiji. Kada je u pitanju naše materijalno, naša ličnost, naš ego, mi smo sve u stanju da učinimo. Ali kada je u pitanju naš brat, pravimo se da ne vidimo i ne čujemo njegove nemoći – kazao je o. Stefan i dodao da će to što ćemo pomoći našem bližnjem biti nama vrednije nego njemu.

Besjeda o. Stefana Milovanovića

Sabrani, među kojima je bilo mnogo djece, pričestili su se Svetim Hristovim Tajnama.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

28. 8. 2019.

Velika Gospojina molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)...

Praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškoj...

26. 8. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU, jeromonah Makarije – ”Božji pro...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

24. 8. 2019.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu u subotu 24. avgusta...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crngoorsko-primorski i iguman ostroški ...

23. 8. 2019.

NAJAVA: MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE SLUŽI U OSTROGU 24-og I 25-OG...

Obavještavamo vjerni narod da će naš iguman Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Crnogorsko-primo...

21. 8. 2019.

SVETA LITURGIJA I IMENDAN U MANASTIRU OSTROGU...

Danas na praznik Svetih Zosime Tumanskog i Mirona Čudotvorca, episkopa Kritskog, odslužena je Sveta ...