U petu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji (video)

1. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petu nedjelju po Duhovima, 1. Jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je jeromonah Arsenije, iguman manastira Kosijerevo kod Nikšića, a sasluživali su mu brojni sveštenici koji su iz raznih krajeva došli sa vjernim narodom na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a neprekidna kolona poklonika priticala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva mošti Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu, u crkvi Svete Trojice. Uz molitveno učešće velikog broja monaštva i vjernog naroda, načalstvovao je protojerej-stavrofor Milan Pajkanović iz Banjaluke, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jerođakon Zosima.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom susretu sa dvojicom bjesomučnika, sabrane je besjedeći poučavao o. Sergije, koji je između ostalog kazao da se u toj priči vidi velika božanska sila, jer je jedino Bogu moguće da ima vlast nad svima.

– Vidjeli smo i iz drugih jevanđeljskih primjera Njegovu silu nad nebeskim i zemaljskim silama. Utišava more, smiruje vjetar, vaskrsava mrtve, liječi bolesne, prosvjetljuje oči slijepima i čini sva čudesa koja su samo Bogu moguća. Jedno od tih divnih čuda i božanskih svojstava i nama čvrstih dokaza da je Gospod Isus Hristos zaista Bog i čovjek, jeste i ovo što ga ovi zli duhovi ovako ponizno mole kuda da pođu – kazao je o. Sergije.

On je dodao da njihova molitva nije bila svezana sa smirenjem, sa skrušenošću i pokajanjem koje je beskrajno potrebno da nas odvoji od demonske samoživosti, samozadovoljstva i zlobe kao najcrnjeg pečata nečastivog.

– Gledajući svu strahotu oko sebe, prigrlimo pokajanje i kao što kaže apostol Pavle, srcem se vjeruje za pravednost, a ustima ispovijeda na spasenje. Prigrlimo pokajanje kao najljepši i najsigurniji put spasenja. Radujmo se sa onima koji se raduju i plačimo sa onima koji plaču i tako postanimo Hrišćani koji će svjedočiti i u ovom vijeku gdje nije lako svjedočiti spasonosnu vjeru koju smo dobili od samog Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

16. 11. 2018.

Duhovni teatar “Braćo moja”

Monodrama u izvođenju našeg sabrata Ozdrena, uvodna besjeda protosinđel Sergije.https://www.youtu...

14. 11. 2018.

Na praznik Svetih Kozme i Damjana Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Gornjem Ostr...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

13. 11. 2018.

Mitropolit Amfilohije i Vladika Kirilo služili zaupokojenu Liturgiju i opijelo u...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

13. 11. 2018.

U sjećanje na monaha Epifanija emisija sa radio Svetigore iz 2014-te...

Emisija u kojoj je monah Arsenije Jovanović razgovarao sa monahom Epifanijem.Divna, čista, spo...

12. 11. 2018.

Upokojio se u Gospodu monah Epifanije

Dana 12. 11. 2018 godine upokojio se u Gospodu sabrat manastira Ostroga monah Epifanije Živić.Ob...

11. 11. 2018.

Liturgija u 24. nedjelju po Duhovima u Ostrogu

U 24. nedjelju po Pedesetnici, 11.novembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno pros...