U petu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji (video)

1. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petu nedjelju po Duhovima, 1. Jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je jeromonah Arsenije, iguman manastira Kosijerevo kod Nikšića, a sasluživali su mu brojni sveštenici koji su iz raznih krajeva došli sa vjernim narodom na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a neprekidna kolona poklonika priticala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva mošti Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu, u crkvi Svete Trojice. Uz molitveno učešće velikog broja monaštva i vjernog naroda, načalstvovao je protojerej-stavrofor Milan Pajkanović iz Banjaluke, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jerođakon Zosima.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom susretu sa dvojicom bjesomučnika, sabrane je besjedeći poučavao o. Sergije, koji je između ostalog kazao da se u toj priči vidi velika božanska sila, jer je jedino Bogu moguće da ima vlast nad svima.

– Vidjeli smo i iz drugih jevanđeljskih primjera Njegovu silu nad nebeskim i zemaljskim silama. Utišava more, smiruje vjetar, vaskrsava mrtve, liječi bolesne, prosvjetljuje oči slijepima i čini sva čudesa koja su samo Bogu moguća. Jedno od tih divnih čuda i božanskih svojstava i nama čvrstih dokaza da je Gospod Isus Hristos zaista Bog i čovjek, jeste i ovo što ga ovi zli duhovi ovako ponizno mole kuda da pođu – kazao je o. Sergije.

On je dodao da njihova molitva nije bila svezana sa smirenjem, sa skrušenošću i pokajanjem koje je beskrajno potrebno da nas odvoji od demonske samoživosti, samozadovoljstva i zlobe kao najcrnjeg pečata nečastivog.

– Gledajući svu strahotu oko sebe, prigrlimo pokajanje i kao što kaže apostol Pavle, srcem se vjeruje za pravednost, a ustima ispovijeda na spasenje. Prigrlimo pokajanje kao najljepši i najsigurniji put spasenja. Radujmo se sa onima koji se raduju i plačimo sa onima koji plaču i tako postanimo Hrišćani koji će svjedočiti i u ovom vijeku gdje nije lako svjedočiti spasonosnu vjeru koju smo dobili od samog Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU profesor Predrag Vukić sa temom: ”Živ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

22. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU protojerej Predrag Šćepanović: ”Sveti ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

19. 5. 2019.

Nedjelja raslabljenog u ostroškoj svetinji

U ostroškoj svetinji saborno i molitveno je proslavljena Nedjelja raslabljenog, 19.maja 2019.ljeta Gospod...

16. 5. 2019.

DUHOVNE VEČERI U GORNjEM MANASTIRU OSTROGU protojerej Predrag Šćepanović: ”Sveti ...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

12. 5. 2019.

Mitropolit Amfilohije u ponoć čitao Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom: Sveti Vas...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

11. 5. 2019.

Bdenije uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog...

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije služio je sa sveštenstvom svečano bdeni...