U petu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji (video)

1. jul 2018. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petu nedjelju po Duhovima, 1. Jula 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete mučenike Leontija, Ipatija i Teodula, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je jeromonah Arsenije, iguman manastira Kosijerevo kod Nikšića, a sasluživali su mu brojni sveštenici koji su iz raznih krajeva došli sa vjernim narodom na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a neprekidna kolona poklonika priticala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva mošti Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu, u crkvi Svete Trojice. Uz molitveno učešće velikog broja monaštva i vjernog naroda, načalstvovao je protojerej-stavrofor Milan Pajkanović iz Banjaluke, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji protosinđel Sergije i jerođakon Zosima.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom susretu sa dvojicom bjesomučnika, sabrane je besjedeći poučavao o. Sergije, koji je između ostalog kazao da se u toj priči vidi velika božanska sila, jer je jedino Bogu moguće da ima vlast nad svima.

– Vidjeli smo i iz drugih jevanđeljskih primjera Njegovu silu nad nebeskim i zemaljskim silama. Utišava more, smiruje vjetar, vaskrsava mrtve, liječi bolesne, prosvjetljuje oči slijepima i čini sva čudesa koja su samo Bogu moguća. Jedno od tih divnih čuda i božanskih svojstava i nama čvrstih dokaza da je Gospod Isus Hristos zaista Bog i čovjek, jeste i ovo što ga ovi zli duhovi ovako ponizno mole kuda da pođu – kazao je o. Sergije.

On je dodao da njihova molitva nije bila svezana sa smirenjem, sa skrušenošću i pokajanjem koje je beskrajno potrebno da nas odvoji od demonske samoživosti, samozadovoljstva i zlobe kao najcrnjeg pečata nečastivog.

– Gledajući svu strahotu oko sebe, prigrlimo pokajanje i kao što kaže apostol Pavle, srcem se vjeruje za pravednost, a ustima ispovijeda na spasenje. Prigrlimo pokajanje kao najljepši i najsigurniji put spasenja. Radujmo se sa onima koji se raduju i plačimo sa onima koji plaču i tako postanimo Hrišćani koji će svjedočiti i u ovom vijeku gdje nije lako svjedočiti spasonosnu vjeru koju smo dobili od samog Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Sabrani koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće, a zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...