U Ostrogu molitveno proslavljen praznik Svetog novomučenika Stanka Ostroškog (video)

18. decembar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi, u ponedjeljak 18. novembra 2017. ljeta Gospodnjeg, u ostroškom manastiru saborno i molitveno proslavljen je praznik Svetog novomučenika Stanka Ostroškog, čije se mošti čuvaju u crkvi njemu posvećenoj koja je izgrađena i osveštana prije 12 godina na stijeni iznad crkve Svete Trojice u sklopu Donjeg Ostroga.

Svetom Liturgijom u crkvi Svetog Stanka, kada se molitveno proslavljaju i Prepodobni Sava Osvećeni i Sveti Nektarije Bitoljski, načalstvovao je protosinđel Sergije namjesnik ostroške svetinje, a sasluživali su mu jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije i Roman sabraća ostroške obitelji i jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh.

Ostroško monaštvo i vjerni narod molitveno su učestvovali u evharistijskom sabranju pored netruležnih ruku Svetog Stanka, a oni koji poste Božićni post primili su Sveto Pričešće.

Na kraju Liturgije o. Radmilo sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač povodom hramovne slave i povodom imendana ostroškog monaha Stanka.

Sabranima se riječima praznične bejsede obratio o. Sergije koji je između ostalog rekao da mošti Svetog Stanka svjedoče da je živ Bog naš i da je živ svaki onaj čovjek koji je sebe sjedinio sa živim i vaskrslim Gospodom Isusom Hristom.

– Na Gospodu našem Isusu Hristu je prostor na kome treba graditi hram svoga bića, svoga tijela i svoje duše. Svaki čovjek koji želi da ispuni namjenu zbog čega ga je Bog stvorio i uveo iz nebića u biće u ovaj svijet, treba da bude jedan od onih koji će biti sjedinjeni sa Njim u vječnom blaženstvu u vječnom životu – kazao je o. Sergije.

On je dodao da čovjek mora da napravi više koraka ka centru našeg života, ka živom Bogu, ka Isusu Hristu, spreman da pretrpi čak i stradanje sve do smrti, da bi postao jedno sa Tvorcem svojim, sa vječnim Bogom, Gospodom Isusom Hristom, što pokazuju primjeri Svetog oca našeg Vasilija i Svetog mučenika Stanka.

– Kad je bilo pitanje da li sačuvati privremeno svoj život i odreći se Hrista, ili se odreći od trenutnog, biološkog nastavka još nekog vremena egzistiranja i razriješiti se od ovog života i zadobiti život vječni, on se nimalo nije razmišljao, nego je postojano ostao vjeran Hristu – kazao je o. Sergije i podsjetio da Sveti Stanko nije htio Turcima da izda svoju braći u svoje bližnje, zbog čega je mučenički stradao.

Zbog toga su, kazao je o. Sergije, njegove ruke i ostale netruležne, kao svjedočanstvo da je Sveti Stanko u zajednici sa živim Bogom.

–  Sveti Stanko svjedoči zajedno sa Svetim Vasilijem da je jedino smisleno, jedino logično zasnivati svoj život na vaskrslome Hristu, ispunjavajući zapovijesti njegove i idući za Njim. Tako i naš brat, sada monah Stanko, sagledavši svu taštinu života, vidio da sva radost ovoga svijeta prolazi i ispunivši svoje poslušanje svjetovno, krenuo za Hristom prvo kao Hrišćanin, vjernik, a potom kao monah i time najviše postao dio svoje porodice, svojih prijatelja, kumova, svih koje je prividno ostavio, a suštinski najdublje prigrlio – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija na praznik Svetog novomučenika Stanka

Zajedničarelje je nastavljeno u manastirskoj gostoprminici, a potom uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.

Po predanju, čobanina Stanka koji je čuvao ovce ispod ostroških greda 1712. godine ubili su Turci zbog hrišćanske vjere, a njegove svete i netljene ruke čuvaju se u crkvi njemu posvećenoj i smatra se zaštitnikom djece.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...