Mitropolit Amfilohije odslužio Liturgiju u manastiru Ostorgu u Nedelju o Mitaru i Fariseju (video)

5. februar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, u Nedelju o Mitaru i Fariseju, 5. februara 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Klimenta Ankirskog, odlsužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru.

Sasluživalo mu je brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, a tokom Svete službe Božije Mitropolit Amfilohije je u čin prezvitera rukopoložio đakona Božidara Ćeranića, koji će služiti u riječkoj parohiji u Obodu na Rijeci Crnojevića.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je, nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, besjedio brojnom monaštvu i sabranom vjernom narodu. On je kazao da ovom nedjeljom, posvećenoj Hristovoj priči o cariniku i fariseju, počinje priprema za Vaskršnji post.

-Od tada do danas carinik i farisej ostali su kao primjer istinskog i pravog Hrišćanina. Carinik ispunjen duha pokajanja i duha smirenja i farisej lažni pobožnik koji jeste ispunjavao zakon, ali je računao da je dovoljno da ispunjava zakon i da sobom i svojom vrlinom mjeri sve ostale oko njega, nesvjestan da to nije istinski pravi put njegovog duhovnog življenja. Utemeljuje Crkva Božija preko sjećanja na ovu povijest jevanđeljsku ljudski život na pokajanju, smirenju, poznanju sebe samoga – kazao je Mitropolit i dodao da onaj koji spozna sebe samoga postaje svjestan da je sami Gospod darodavac života, Taj kroz koga ljudska vrlina, ljudski podvig i ljudski trud dobijaju pravo značenje i istinski smisao.

Mitropolit Amfilohije je kazao da svako ko istinski vjeruje i živi po vjeri prihvata svoj život kao Krst, po riječi Gospodnjoj ”ko hoće da ide za mnom, neka uzme krst svoj i neka ide za mnom”.

-Nošenje krsta znači saraspinjanje Onome koji je prvi ponio Časni Krst na sebe, koji se žrtvova, koji je podario sebe kao život žrtvujući se i stradajući i gonjen budući i razapet budući. Samo kroz raspeće, kroz stradanje, kroz istinitu žrtvu sebe dobija se pravi i istinski put kojim treba da se hodi – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da Crkva na vjeri u Boga i žrtvi za istinu Božiji i pravdu Božiju gradi život svakog čovjeka.

Mitropolitova besjeda nakon Jevanđelja

Mitropolit Amfilohije je prizivom Svetog Duha u čin prezvitera rukopoložio đakona Božidara Ćeranića, a potom su se sabrani prisajedinili Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Svetu Tajnu Pričešća.

Mitropolit je potom istakao da je rukopoloženje novog sveštenika veliki blagoslov i velika radost za Crkvu Božiju i podsjetio na riječi Svetog Kozme Etolskog o sveštenicima.

-Sveti Kozma je besjedeći pitao vjerni narod ako idu putem i sreta ih Anđeo Božiji i sveštenik, od koga će prvo uzeti blagoslov, na šta je vjerni narod odgovorio jednoglasno od Anđela Božijeg. Sveti Kozma im je rekao ”ne braćo”, ”od sveštenika da uzmete blagoslov, jer dostojanstva i časti koje se udostojava sveštenik ni anđeli Božiji se ne udostojavaju”. On uzima u ruke svoje Tijelo i blagosilja i osvećuje Duhom Svetim Tijelo Gospoda Isusa Hrista – kazao je Mitropolit Amfilohije i podsjetio da će novorukopoloženi o. Božidar Ćeranić služiti na Obodu gdje su stolovali crnogorski mitropoliti, gdje je bila prestonica Zete u vrijeme Ivana Crnojevića, gdje je obitelj Svetog Nikolaja Mirlikijskog, gdje je štampana prva srpska knjiga Oktoih, gdje je žarište i ognjište života naše Crkve, naroda i države.

Mitropolitova besjeda na kraju Liturgije

Na kraju Bogosluženja o. Božidar je sabranima podijelio naforu.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj trpezariji iz trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...