U Donjem Ostrogu molitveno proslavljen drugi dan Božića – Sabor Presvete Bogorodice

8. januar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 29. nedelju po Duhovima, drugog dana Božića 8. januara (26. decembra), kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Sabor Presvete Bogorodice, odslužena je Sveta Liturgija u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Svetom službom Božijom načalstvovao je jerej Ostoja Knežević starješina Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a sasluživali su mu jerej Radmilo Čizmović pješivački paroh i jerođakoni Roman i Zosima sabraća ostroške obitelji.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je bratstvo i sestrinstvo svete obitelji ostroške i vjernici. Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio o. Ostoja.

On je čestitajući praznik sabranima radosnim pozdravom Hristos se rodi, kazao da slaveći Božić ne može da se izbjegne utisak divljenja i čuđenja velikoj tajni silaska Boga u ovaj svijet, očovječenja Hristovog.

-Kada znamo da je On Bog koji je stvorio zemlju iz ničega, utvrdio je na vodama, ogradio more pijeskom i razlio vazduh za disanje i stvorio sve što postoji, kako čitamo u Knjizi postanja, onda se divimo Njegovom krajnjem smirenju i snishođenju u ovaj svijet i rođenju od Presvete Djeve Marije – kazao je o. Ostoja i dodao da ako još sagledamo da je Gospod naš Otac i Otac cijele tvorevine, onda je razumljivo i prirodno da On kao milostivi Otac koji ima srce koje voli silazi da spasi i da da život vječni tovrrevini koju je sam stvorio.

O.Ostoja je podsjetio da se drugog dana Božića slavi Sabor Presvete Vladičice Bogorodice, odnosno proslavljaju Hristovi preci po tijelu.

-U ovaj dan se slavi sveta porodica pravednog Josifa. Gospod rodivši se u ovaj svijet dolazi kroz porodicu, time pokazujući da je Bog blagoslovio čovjeka da živi u zajednici, u porodici, kao najznačajnijoj ćeliji svakog društva, svake države. Zato i mi na ovaj dan treba da pomislimo na svoje bližnje, na svoje porodice i da se ugledamo na žrtvenost Svetog pravednog Josifa, koji je prihvatio poziv Gospodnji i riječ Anđela da ono što je začeto u Presvetoj Bogorodici, da je od Duha Svetoga. On je slušao taj glas i poslužio spasenju svih nas – kazao je o. Ostoja i podsjetio na veliku ulogu same Presvete Djeve Bogorodice.

Govoreći o današnjem velikom prazniku kazao je da treba da bude podsticaj svima da se trudimo da što savršenije živimo u svojim porodicama bilo monaškim ili svjetovnim.

-Kroz porodicu se čovjek spasava. Tu su oni sa kojima je stalno, gdje mora i da pretrpi, gdje se raduje drugome, gdje se spasava zajedno sa drugim i kroz drugoga – kazao je o. Ostoja.

Besjeda jereja Ostoje Kneževića

Monaštvo i vjernici prisajednili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Sveto Pričešće.

Inače, Drugi dan Božića Crkva hrišćanska odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogomateri, koja rodi Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista. Saborom se njenim naziva ovo praznovanje zato što se toga dana sabiraju svi verni, da proslave Nju, Mater Bogorodicu i što se svečano, saborno, služi u čast Njenu.

Presveta Bogorodica Marija je, rađanjem Gospoda Isusa Hrista od Nje, najviše poslužila našem spasenju i spasenju celoga sveta i sve tvari. Zato i priliči, i dolikuje, i dostojno je izuzetno praznovati Nju uvijek, a pogotovu odmah sjutradan po Rođenju Hristovu, kao Majku Bogoroditeljku Hrista Boga i Spasa našeg.

Fotografije

Ostala dešavanja

21. 4. 2024.

Vladika Jovan Purić bogoslužio u Donjem Ostrogu u petu nedjelju Časnog posta...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...