Njegovo Blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine G. Teofilo III cjelivao mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

24. septembar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine G. Teofilo III poklonio se rano jutros i cjelivao mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. On je sa Njegovim Visokopreosveštenstvom Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim i igumanom ostroškim G. Amfilohijem ranije jutros molitveno prisustvovao Liturgiji u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru.

Zvona sa Gornjeg ostroškog manastira, brojno sveštenstvo monaštvo i vjerni narod dočekali su Patrijarha Teofila koji je prvi put u Crnoj Gori i inače prvi put jedan Patrijarh Svetog grada Jerusalima dolaѕi na naše prostore.

Mitropolit Amfilohije je u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice upoznao je Patrijarha Teofila sa nastankom crkve i manastira, te da Svetom Vasiliju iz godine u godinu hitaju milioni ljudi iz raznih krajeva svijeta.

Patrijarh je obišao i paraklis Svetog Isaije Ostroškog, kao i crkvu Časnog Krsta gdje je cjelivao mošti Đakona Svetog Vasilija.

Patrijarh Teofilo cjelivao je i mošti Svetog Mučenika Stanka u maloj crkvi Njemu posvećenoj gdje je održao prigodnu besjedu.

dsc_3211 dsc_3202

– Dirnut sam pobožnošću naroda Crne Gore prema Crkvi, naročito prema svetima i mučenicima Crkve Božije. Jasan dokaz i svjedočanstvo je da narod koji ima čisto srce ne može biti zaveden, ne može se na njega uticati u ovom današnjem toku tzv. sekularizacije i savremenog globalizma koji donose zbrku i pomračenje umova ljudskih. Narod vidi istinu, a istina je Raspeti i Vaskrsli Gospod. Upravo to smo osjetili ovdje danas doživjevši Svetog Vaislija i mučenike, potvrdu da je Hristos Život svijeta, da je Hristos Svjetlost svijeta. To smo doživjeli mi koji smo došli sa Izvora Svjetlosti iz svetog grada Jerusalima. Još jednom smo osjetili i posvjedočili da je život u Grobu i da Svjetlost Istine iz Groba zasija. Vrata paklena ne mogu nadvladati Crkvu Hristovu i molimo se da blagodat Svetog Groba Gospodnjeg vas utvrdi da ostanete tvrdi u vjeru Pravoslavnoj i u vjernosti Crkvi Božijoj. Posebno se radujem da je Gospod naš Isus Hristos podaruo pastira crkvi Hrostovoj u Crnoj Gori kakav je brat naš Amfilohije. Molimo se da ga Gospod utvrdi u svemu – kazao je Patrijarh Teofilo.

Mitropolit Amfilohije je kazao da je poseban blagoslov za Crkvu i narod dolazak Patrijarha Teofila u Crnu Goru.

– Veliki je blagoslov za našu svetinju i našu crkvu dolazak Jerusalimskog Patrijarha. Jerusalimska Crkva je majka svih crkava koja je rodila sve crkve svijeta, jer je tamo Presveta Djeva koja je rodila Hrista, a Hristos je Raspet i Vaskrsao iz mrtvih i zato kaže Svetjejši Patrijarh da iz Groba sija svjetlost. Na grobu počiva naša vjera, naša istina, Hristos je zasijao iz groba i obasjao svu Vaseljenu, a zraci te svejtlosti stigli i do Svetog Vasilija i on to kroz vjekove prenosi na nas. Veliki naš blagolsov da nam je došao jedan od najdivnijih patrijaraha naše Crkve, da nam je donio blagoslove Svetog Save Osvećenog i svetinja grada Jerusalima. Tamo je i Sveti Vasilije bio i otuda se nadahnuo i došao ovdje. Tamo ima gora gdje je Gospod 40 dana postio, a ostorška gora je Patrijarha Teofila posjetila na Goru Posta Hristovog. Ja kažem da ovi naši koji vladaju, misle da se cio svijet okreće oko njih, malo, malo pa kao da ih nije ni bilo. A evo ovdje Sveti Vasilije 350 godina i niko ne može ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj sabrati toliko naroda. To je sila Božija i svjetlost Božija – kazao je Visokopreosveženi Mitropolit Amfilohije.

Patrijarh Teofilo je nakon ručka u manastirskoj trpezariji nastavio obilazak svetinja posjetom manastiru Ždrebaoniku kod Danilovgrada.

Patrijarh Jerusalimski Teofilo III i mitr. Amfilohije

Sve fotografije

Željko Vuksanović

 

 

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...