Na praznik Odanija Preobraženja Gospodnjeg Episkop dioklijski Kirilo odslužio Liturgiju u Gornjem Ostrogu

26. avgust 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dioklijski G. Kirilo odslužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu u petak 26. avgusta na praznik Odanija Preobraženja Gospodnjeg i Svetog mučenika Ipolita. U crkvi koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca Preosvećenom Episkopu Kirilu sasluživali su protojerej-stavrofor Gojko Perović cetinjski paroh, sveštenođakon Dušan Bigović i jerođakon Roman sabrat ostroške obitelji.

DSC_2765 kopija

Brojni vjernici, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju molitveno su učestvovali u Svetoj službi Božijoj, a nakon čitanja Svetog Jevanđelja sabranima se riječima liturgijske besjede obratio o. Gojko koji je podsjetio da se veliki Gospodnji praznici proslavljaju sedam dana, te da se danas završava proslava praznika Preobraženja.

DSC_2786 kopija

-Braćo i sestre, u ovome prazniku vidimo da Gospod od nas traži u našem životu da i mi nešto uradimo, iako ovdje stojimo pred ćivotom Svetog Vasilija, motivisani nečim, a mnoge je muka natjerala. Mi od Boga tražimo da budemo zdravi, da nas Bog pogleda da imamo ljubavi, osnovnih sredstava za život, da nas Bog pogleda da budemo zdravi u razumu. Mi od Boga svašta nešto tražimo, a sve mislimo da smo skromni i da ne tražimo mnogo. U svijetlu ovoga praznika i čitajući današnje Jevanđelje, podsjećamo se da i Bog nešto od nas traži. Ne traži ništa što Njemu treba, ali iz ljubavi traži da se i mi uključimo u Njegov blagosloveni život. Ništa nama ne pomaže što smo fino vaspitani, zdravi, pametni, obrazovani, ništa nam to ne pomaže da bi smo zadobili život vječni. Bog traži od nas da se uključimo mi u Njegov život trudom, ljubavlju, pažnjom prema svojim bližnjima, pažnjom prema Božijim zapovijestima – kazao je o. Gojko.

DSC_2779 kopija

On je podsjetio da smo u danima Gospojinskog posta, te da moramo pred praznik Uspenija Majke Božije da čistimo svoja srca i svoje duše, ispovijedamo se, postimo, da bi smo se na praznik Veliku Gospojinu pričestili.

-Nama trebaju Darovi Božiji. Mi ništa ne možemo pred Bogom zaslužiti zato što smo dobri, pošteni, zato što ni mrava nijesmo zgazili, zato što smo gledali da nikoga ne oštetimo. Sve to živeći umiremo kao i onaj najveći razbojnik. Nama za život vječni, a i za snagu u ovome životu trebaju Božiji darovi – kazao je o .Gojko i dodao da Bog kad je neko pravedan i čist dodaje neki problem da bi bili još bolji, a da bi onima lošima još jedan problem značio potpuno uništenje.

O. Gojko je takođe dodao da ni Sveti Vasilije Ostroški nije vidio mnogo dobra u ovome životu.

-Nije čuo mnogo hvale iz ljudskih usta, nije dobijao ni oredene ni para, niti mu je bilo komotno kuda je išao, nego gdje se god kretao bili su ili turska okupacija ili domaće zlo i bratska zavist i neprijateljstvo. To je on doživljavao, tako da ni mi gledajući Gospoda našeg razapetog na Krstu i gledajući život Svetog Vasilija ne možemo ako živimo pobožno da se nadamo da će cvijeće prosipati pred nama, crvene tepihe prostirati i da će nas ljudi hvaliti – kazao je o. Gojko i objasnio sabranima da blagoslov za pričešće imaju oni koji poste, ispovijedaju se i mole, te djeca i bolesni.

Besjeda o. Gojka Perovića nakon Jevanđelja

Brojno monaštvo i vjernici, koji su se pripremali za Svetu Tajnu Pričešća, prisajednili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

DSC_2791 kopija

Po završetku Svete Liturgije Vladika Kirilo je blagoslovio sabrane i obratio im se riječima besjede. On je kazao da svi moramo da učestvujemo u tajni našeg spasenja i to breme koje nam daje Hristos je lako.

-Naše spasenje izgleda kao i građenje hrama Božijeg i crkve Božije. Krajougaoni kamen zna se ko je, Hristos Gospod naš, koji je povezao i spojio božansku i čovječansku prirodu i mimo kojega nema drugoga niti može da bude. Zatim tu su stubovi crkve, kupola crkve, oltar.. To su naravno Bogorodica i apostoli i drugi veliki sveti, Sveti otac naš Vasilije Ostroški, a mi po našoj sili dajemo da se i mi ugradimo bar u neki ugao, ukras, u neku malu fessku, u neki ukras u duborezu crkve, u ikonostasu ili po našoj sili, ali znajmo da naš trud ma koliko mali neće ostati zaboravljen pred Bogom, nego će nas on ugraditi u svoju Crkvu, koja se zida za Carstvo Nebesko. Treba znati da Carstvo Nebesko ne pripada budućnosti, jer u Gospodu nema budućnosti, prošlosti i sadašnjosti, nego On prebiva u vječnosti i sve posmatra u sadašnjem trenutku – kazao je Episkop Kirilo.

On je takođe dodao da Sveti Vasilije Ostroški i drugi sveti pokazuju da je Carstvo Nebesko imanentno za čovjeka u sadašnjem vrmenu i u sadašnjem životu.

-Njegova duša caruje sa Hristom na nebesima, a njegovo preobraženo tijelo koje je puno blagodati Božije je sa nama i od njega svi mi dobijamo dar za darom i iscjeljenje za isjeljenjem  – kazao je vladika Kirilo.

Besjeda Episkopa Kirila nakon Jevanđelja

Nakon Svete Liturgije kolona vjernika počela je pristupanje i poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sve fotografije

 

 

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...