U nedelju 8. po Duhovima odlsužena Liturgija u Donjem manastiru i proslavljen imendan ostroške bratije arhimandrita Mirona i jerođakona Zosime (video)

21. avgust 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedelju 8. po Duhovima, 21. avgusta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Emilijana Ispovijednika, Prepodobnog Zosimu Tumanskog i Svetog Mirona, odslužena je Sveta Liturgija u crkvi Svete Trojice u Donjem ostroškom manastiru. Načalstvovao je sabrat ostroške obitelji jeromonah Sergije, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jereji Miroslav Mihailović paroh plužinski, Đorđe Rakić paroh ćurlinski i jerođakoni Roman i Zosima.

DSC_2606 kopija

Nakon čitanja Svetog Jevanđelja nadahnutom besjedom sabranima se obratio o. Sergije.

Otac Sergije je podsjetio na riječi Jevanđelja i priču kada su se učenici Hristovi poslani Njime na uzburkano more, našli u situaciji da su se prepali za svoje živote, a da u tom strahu i metežu nisu otvorili svoja srca i nisu bili spremni da prepoznaju Hrista koji je krenuo ka njima.

DSC_2635 kopija

– Oni od uzburkanja vode i straha ne uspijevaju da srcem osjete da je ono zaista Hristos, a ne neka utvara. Nije to isto kao i u današnje vrijeme. Uzdamo se u tehniku, u neki oslonac zemaljski, da obezbijedimo da imamo gdje da prenoćimo, da imamo zaliha da prehranimo sebe i djecu.. A da li se uzdamo da smo u blagodati i blagoslovu Gospoda Boga i Spasa našega? Kao što ni ona lađica nije mogla zasigurno da obezbijedi apostolima spasenje na uzburkanom moru jer su mnoge lađe i prije i poslije se potopile i mnogi su se podavili na tim lađicama. Tehnički gledano, ni današnja dostignuća ne mogu nam obezbijediti besmrtnost, život vječni. Ali mi često, gotovo stalno se uzdamo u to, pa kažemo, kad dođe vrijeme da se opredijelimo hoćemo li ispuniti volju Božiju ili ugoditi duši svojoj radi neke sigurnosti – kazao je o. Sergije.

On je podsjetio da se ljudi često, radni neke zemaljske sigurnosti, radije opredjeljuju za grijeh, nego za ispunjenje Božijih zapovijesti.

– Često kažemo da nije zgodno da djeca poste, zbog straha hoće li se razviti u zdrave osobe, a sigurno hoće jer ne živi čovjek samo o hlebu, nego o riječi Božijoj. Kada dođemo u godine, kada treba da se ženimo, udajemo, zaboravljamo da je djevstvenost jedna od ključnih vrlina i osobina koje će obezbijediti kasnije blagosloven i siguran brak u Crkvi Božijoj. A često se pita omladina ko će me oženiti, kako ću se oženiti, ako ja budem glumio nekog čudaka da se pridržavam te velike zapovijesti božije i toga blagoslova Božijeg. Uzdajući se više da ćemo kroz grijeh postići mir, mi se odričemo Onoga koji je jedini mir i blagoslov i koji je životodavac, Gospoda Isusa Hrista i Spasa našega – kazao je o. Sergije i dodao da je sličan strah Petrov kada je stao nogom na more i počeo da tone, kao naša kolebanja svakodnevna.

O. Sergije je podjsetio da su svetitelji često prelazili granice ljudske prirode hrleći Gospodu u zagrljaj, te da su takvi bili i Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Miron i Prepodobni Zosima, koje danas proslavljamo.

Besjeda o. Sergija u nedelju 9. po Duhovima

 

Veliki broj sabranih, koji poste Velikogospojinski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

DSC_2631 kopija

Na kraju Liturgije o. Sergije i saslužitelji blagosvlovili su i prerezali slavski kolač u slavu Božiju, a u čast Svetog Mirona i Prepodobnog Zosime Tumanskog, povodom imendana ostroških monaha arhimandrita Mirona i jerođakona Zosime.

DSC_2613 kopija

O. Sergije je u ime bratstva ostroške obitelji čestitao imendan ocima Mironu i Zosimi.

Sve fotografije

 

 

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...