Praznik Preobraženja Gospodnjeg molitveno proslavljen u Gornjem ostroškom manastiru(video)

19. avgust 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki hrišćanski praznik Preobraženje Gospoda našeg Isusa Hrista, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji Svetom Liturgijom i osvećenjem grožđa.

Svetom službom Božijom na platou ispred Gornjeg manastira načalstvovao je protojerej – stavrofor Blagoje Dodić iz Užica, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Ranko Milinčić iz Priboja, sabraća ostroške obitelji jeromonasi Jerotej i Sergije, protojereji Branko Vujačić i Predrag Šćepanović iz Podgorice, Slobodan Zeković iz Danilovgrada, pješivački paroh jerej Radmilo Čizmović, jereji Miroslav Mihailović iz Plužina i Nikola Balović iz Austrije i jerođakoni Roman i Zosima.

DSC_2565 kopija

U evharistijskom sabranju molitveno je učestvovalo brojno monaštvo i nekoliko stotina vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta na ovaj veliki praznik došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

DSC_2552 kopija

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima se nadahnutom prazničnom bejsedom obratio o. Branko Vujačić, koji je podsjetio na značaj ovog velikog praznika i ostrošku goru uporedio sa Tavorom, mjestom gdje se Gospod preobrazio dok su sa Njim bili budući apostoli Jakov, Petar i Jovan.

-Gora Tavor objedinila je Stari i Novi zavjet i preobrazila Crkvu Hristovu, jer se probrazio Onaj koji je sve stvorio iz ničega i ustanovio Crkvu Hristovu za spasenje naše. Ovaj praznik nije samo sjećanje na istorijski događaj, već ima najdublje veze sa našim životom i našim spasenjem. Hristos budući Bog uzeo je na sebe tijelo ljudsko, postao naš brat i vječni sabrat i peobrazio se i pokazao silu i slavu. Ali ne radi sebe, nego radi nas, da saznamo i vidimo da je on taj Bog koji nam daruje Duha Svetoga i sa Njegovom silom možemo se i mi preobraziti u bolje ljude, u male bogove po blagodati, kako to kažu sveti oci – kazao je o. Branko.

DSC_2576 kopija

On je dodao da je ostroška gora možda i najljepša posle Tavora, jer se na njoj preobrazio jedan od nas.

-Pun blagodati, pun Duha Svetoga i pokazao i nama put da i mi možemo biti nosioci te blagodati i te sile i svjetlosti Preobraženja Gospodnjeg. Ali, potreban je trud da se uspenjemo na goru, potrebno je da i mi uložimo trud za to spasenje. Što se više budemo duhovno uspinjali, tako će nam biti bliža svjetlost tavorska koja preobražava. Kažu da je Tavor jevrejska riječ i da znači palata čistote i svjetlosti. Takva je i ova gora zahvaljujući Svetom Vasiliju – kazao je o. Branko i dodao da Svetitelj preobražava sve nas koji mu pristupamo.

O. Branko je kazao da je za spasenje potrebna naša želja i naš iskorak.

-Ovih dana u toku je Olimpijada na kojoj se sabira preko 10.000 najboljih sportista svijeta, ali samo rijetki stiži do medalja. Stižu samo oni koji ne samo pored toga da su se spremili za takmičenje, već to najviše žele i hoće. Ti osvajaju medalje. Tako i u životu. Onaj koji želi spasenje, sa trudom i podvigom zadobiće život vječni – rekao je o. Branko.

Besjeda o. Branka Vujačića na Preobraženje Gospodnje u Gornjem Ostrogu

Veliki broj vjernika koji poste Velikogospojinski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Sveto Pričešće.

Nakon pričećivanja jeromonah Sergije sa saslužiteljima blagoslovio je i osvetio grožđe, što je drevni običaj na ovaj veliki praznik.

DSC_2588 kopija

Na kraju Liturgije sabranim vjernicima i monaštvu sveštenici su dijelili je goržđe i naforu.

Sve fotografije

 

 

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...