MITROPOLIT AMFILOHIJE I EPISKOP JOVAN ODSLUŽILI LITURGIJU U JOVAN DOLU NA PRAZNIK ZAČEĆA SVETOG JOVANA KRSTITELjA

6. oktobar 2015. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg molitveno je proslavljen u Ostroškom skitu Jovan Dolu. Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovali su Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko – primorski G. Amfilohije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Jovan Purić. Sasluživali su im jeromonasi Sergije i Jerotej, hercegnovski paroh protojerej – stavrofor Radomir Nikčević, nikšićki paroh  protojerej Miodrag Todorović i jerođakon Justin. Pojalo je sestrinstvo manastira Svetog Luke iz Župe nikšićke.
Začeće Svetog Jovana Krstitelja je i krsna slava bratstva Nikčević, koje je Crkvi Hristovoj poklonilo imanje na kojem se već deceniju i po nalazi ostroški skit posvećen Rođenju Svetog Jovana. Veliki broj gostiju i bratstvenika porodice Nikčević prisustvovao je Svetoj Liturgiji. Nadahnutom Liturgijskom besjedom sabranom monaštvu, svečarima i vjernicima obratio se Mitropolit Amfilohije. On je danas otkrio i novo saznanje da su upravo na mestu gdje se danas nalazi manastir Jovan Do Turci zapalili mošti Svetog Isaije od Onogošta, preteče Svetog Vasilija Ostroškog koji se u ostroškoj pešteri podvizavao prije Svetog Vasilija i kome je ove godine posvećena nova srkva u sklopi Gornjeg Ostroga.
– Dolazeći ovamo reče mi đakon da je čuo od nekoga iz Nikšića da su baš ovdje u Jovan Dolu spaljene mošti Isaije od Onogošta. Moram da priznam da sam se tom saznanju izuzetno obradovao. Ostalo je predanje koje sam ranije čuo da je on spaljen negdje tu iznad Ostroga. Međutim, očevidno da je ovo mesto i ono što se sa njim dešavalo i dešava, činjenica da je ovdje nikla ova divna svetinja blagoslovom Svetog Vasilija Ostroškog, pokazuje da je ovdje nešto bilo i događalo se i prije ove svetinje. To treba zapamtiti – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.
On je govorio i o velikom značaju današnjeg praznika Začeća Svetog Jovana Krstitelja.
– Kao što je Presveta Djeva dobila blagu vijest od Arhangela Gavrila, tako su i Jelisaveta i Zaharija dobili blage vijesti. Ono što se dogodilo, to sveto rođenje i jedno i drugo, to nije moglo da se sazna, da se pozna po ljudskom znanju i ljudskoj pameti, jer to su događanja koja prevazilaze ljudsku moć, ljudsko znanje i predznanje. Zato je Bog poslao Arhangela Gavrila, angela Božijeg i vjesnika da on saopšti tu veliku i Svetu Tajnu koja nije zasnovana prema ljudskoj prirodi. Zato čovek nije u stanju da pojmi Tajnu Duha Božijeg, Tajnu Boga Oca po čijoj volji se desilo i jedno i drugo rođenje. To su rođenja koja ne poznaju prirodu, kao i rođenje Adama i Eve – kazao je između ostalog Mitropolit Amfilohije.
On je sa vladikom Jovanom i saslužiteljima nakon pričešća blagoslovio i prerezao slavske kolače, a potom je služen pomen upokojenim članovima porodice Nikčević i ostroškom monaštvu čiji su zemni ostaci sahranjeni na manastirskom groblju.
Povodom slave bratstva Nikčević u manastirskoj gostoprimnici upriličena je trpeza ljubavi.

Sve fotografije sa slave

Besjeda mitropolita Amfilohija iz Jovan Dola

Ostala dešavanja

14. 4. 2024.

Sredoposna nedjelja u Ostrogu

U četvrtu nedjelju Časnog posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 14. aprila 2024. lj...

7. 4. 2024.

Vladika Jovan (Purić) bogoslužio u Ostrogu na Blagovijesti...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić), dugogodišnji nekadašnji iguman ostroške svetinje, služio ...

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...