Mitropolit Joanikije na Duhovski utorak: Ljudi ispunjeni vjerom uvijek će imati Božiju pomoć (video)

25. jun 2024. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Trećeg dana Pedesetnice, na Duhovski utorak, 25. juna 2024. ljeta Gospodnjeg, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

U arhipastirskom slovu Mitropolit Joanikije, govoreći o značaju praznika Pedesetnice, naglasio je da koliko god se trudili da rastumačimo ono čudesno hujanje vjetra i tajanstvene glase i zvuke koji su se čuli prilikom silaska Svetoga Duha na apostole, dokle su se zajedno molili u nedjeljni dan na Sionskoj gornici, mi ne možemo da uđemo potpuno u tajnu tog velikog događaja. Ali, naglasio je, kroz vjekove je doživljavamo i obnavljamo i sjećamo se tog čudesnog događaja kao da smo njegovi učesnici, jer sva Božanska djela koja su se dogodila u prošlosti, ne mogu da ostanu tamo, niti ih vrijeme može potisnuti. Ona imaju vječni smisao i vječno dejstvo. Ti događaji su nama uvijek savremeni i kao takve ih doživljavamo i u životu Crkve oni su prisutni kao u prvi dan.

„Kada je Gospod nisposlao svoga Svetoga Duha, pojavili su se ognjeni jezici koji su sišli na Svete apostole i ukrijepili ih. Tu se ispunilo Hristovo proroštvo, Hristovo obećanje, jer je On rekao svojim Svetim učenicima da se ne razilaze nikud iz grada Jerusalima, niti da idu na propovjed Jevanđelja Njegovoga, dokle se ne obuku u silu sa visine. Upravo taj momenat je bio ono što je Gospod Isus Hristos obećao – poslao je svoga Svetoga Duha, ispunio duše i srca i volju i misli Svetih apostola Božijom svjetlošću, Božijom silom i energijom, Božijom mudrošću, istinom, ljubavlju i dobrotom i opunomoćio ih da propovjedaju Njegovo Sveto jevanđelje“, besjedio je Mitropolit, dodavši da su se od tada Sveti apostoli, kao izabrani sasudi Svetoga Duha, razišli od Jerusalima po cijelom tada naseljenom i nama poznatom svijetu i neustrašivo propovjedali Jevanđelje.

Podsjetio je Vladika da su apostoli imali ljudske slabosti, kao i svako od nas, pa su se, iako su slušali pune tri godine propovijed Jevanđelja iz usta Hristovih i s Njime boravili, kada je došao čas iskušenja na Veliki petak, svi pokolebali osim Svetoga apostola Jovana Bogoslova:

„I razbježali su se kao kukavice, kao što je govorio naš Vladika Danilo (Krstić), ali to je bilo ne po njihovom slobodnom izboru, nego po ljudskoj slabosti. I vidimo kako je Gospod na ovaj sveti dan svoje Svete apostole ohrabrio, ispunivši ih silom svojih darova. Ispunivši i svoje obećanje na njima, dao im punomoćstvo Duha Svetoga i silu i hrabrost i mudrost, da mogu da propovedaju Jevanđelje i da se više ničega ne boje, niti vlasti ovoga svijeta, niti careva zemaljskih, niti bilo kakve sile zemaljske i podnebeske. Da se ne boje ni bura, ni stihija, ni smrti, nego da idu putem Hristovim, da propovedaju Njegovo Jevanđelje i Njegovo vječno Carstvo.“

Dalje je objasnio da iz ovih događaja vidimo da je čovjek sam po sebi veoma slab, nepouzdan i nesiguran, ispunjen strahova i trauma, svega onoga čega može da se zastidi u svakom momentu. Ali kad ga osijeni blagodat Svetoga Duha, ako čovjek vjeruje i ide putem Hristovim, kako je naglasio Arhiepiskop cetinjski, Gospod će snishoditi Njegovim slabostima i ukrijepiće ga i osposobiti da uvijek bude pravi čovjek, da ide naprijed i da svjedoči svoju pravoslavnu vjeru i u danima kada je sve dobro i lijepo, ali i u danima kada su bure, iskušenja i sablazni. Takvi ljudi, koji su ispunjeni vjerom, koji se uzdaju u Boga uvijek će imati Božiju pomoć i opravdaće i svoju vjeru i svoje obećanje, i svoj zavjet Bogu ispuniti.

„Tako, draga braćo i sestre, da se ohrabrimo u ove svete dane, a uvijek kada dolazimo na svete službe Božje blagodat Presvetoga Duha silazi na nas i na predložene darove, koje Gospodu Isusu Hristu prinosimo. I Gospoda nas hrani svojom ljubavlju i svojim životom i svojim Nebeskim hljebom kroz Svete tajne i daje nam svoju mudrost i snagu, silu i svjetlost, da idemo putem Božijim, putem Svetih apostola“, kazao je Vladika.

Podsjetivši da je njihov spomen ostao kroz vjekove i da sve više svijetli, Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je naglasio da je Gospod ukrijepio i Svetoga oca našega Vasilija Ostroškoga Čudotvorca kao novog svoga apostola i poslao nam ga u najteža vremena, ali i kroz sva vremena od tada do danas, jer nijedno nije bilo lako.

„I ova današnja vremena nijesu nimalo laka, ali imamo našu svetu vjeru, naše svetinje, imamo toliko predanje, imamo kao zastupnika i pokrovitelja Svetoga oca našega Vasilija Ostroškoga, kome uvijek pristupamo sa vjerom, nadom i ljubavlju. Da nas Gospod molitvama Svetih apostola i Svetoga Vasilija Ostroškoga i svi Svetih ukrijepi da idemo putem Božijim u sve dane života našega, da posvjedočimo našu svetu vjeru, ispovjedajući Presvetu i Živonosnu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha i sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin“, poručio je na kraju Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Ostroška sveta obitelj na praznik Silaska Svetog Duha na apostole ove godine obilježava značajne jubileje: 200 godina od osvećenja Crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 100 godina od osvećenja kompleksa Gornjeg manastira u njegovom sadašnjem izgledu i 20 godina od uspostavljanja Crkve Svetog novomučenika Stanka.

Vesna Dević

Foto: Željko Drašković

Sve fotografije

Preuzeto sa sajta: Mitropolije crnogorsko – primorske.

Ostala dešavanja

22. 9. 2024.

13. nedelja po Duhovima u Ostrogu

U 13. nedelju po Duhovima 22.09.2024 na praznik svetih pravednih Joakima i Ane, Svetom Liturgijom u c...

21. 9. 2024.

Proslava praznika Mala Gospojina u Ostrogu

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije - Mala Gospojina, molitveno je proslavljen u ostroškoj svet...

15. 9. 2024.

Vladika Kirilo u Ostrogu rukoproizveo đakona Aleksandra Miljanovića...

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralno američki i administrator Mitropolije ...

12. 9. 2024.

Vladika Jovan bogoslužio u Donjem manastiru Ostrogu...

Njegovo preosveštenstvo Episkop Jovan (Purić) služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju na praznik preno...

11. 9. 2024.

Molitveno sjećanje na Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u Ostrogu...

Dan spomena na Ujekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja molitveno je obilježen u ostroškoj svetinji u s...

8. 9. 2024.

11. Nedjelja po Duhovima u Ostrogu

U 11. Nedjelju po Duhovima, 8.septembra 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...